REAKCIJA MAME IZ DUBROVNIKA 'Ne treba potencirati lošu energiju između roditelja i teta, djecu treba odgajati'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Dubrovkinja koja se potpisala kao "majka tri sretne vrtićke curice" uputila je reakciju na slučaj koji se dogodio u Vrtiću Palčica u kojem je jedna majka ispričala javnosti kako je vidjela da je teta uzela dijete za ruku i protresla ga, a što je potvrdila i ravnateljica vrtića.

O ovom događaju, koji je dodatno potvrđen, razvila se rasprava na Facebooku, između roditelja koji takvo postupanje smatraju neprimjerenim i onih koji zastupaju drugu stranu da teta i nije pogrešno postupila te da ima djece koja su ''nemoguća,'' kao i roditelja. Reakciju Dubrovkinje čiji su podaci poznati redakciji prenosimo u dijelu koji se odnosi na njezin općeniti stav o tetama i vrtićima:

"Još jučer sam čula za ovaj slučaj i raspitala se o činjenicama, odgajateljici, djetetu, što se taj dan događalo i što je prethodilo svemu. Od Vrtića očekujemo da nam djecu čuvaju I ODGAJAJU jer nam djeca u toj odgojno-obrazovnoj ustanovi ipak provode veći dio dana. Nerijetko je omjer vremena provedenog kod kuće i u vrtiću 1:3, nerijetko su odgajateljice našoj djeci druge mame, bake, none... a spremni smo uprijeti prstom u prvu odgajateljicu koja vikne?

Voljela bih gledati kako "savršene" majke odgajaju svoje dijete, podignu li ikad glas na nju/njega, ikad udare, ikad kazne, ikad daju djetetu pizzu za večeru... Jer u toliko godina koje provodim po dječjim parkovima, plažama, rođendanima, obično one koje prve sude su one koje se ne mogu baš ponositi titulom izvrsne majke. Majka je i prijateljica, i odgajateljica, i skrbnica, ali majka mora znati priznati i kada su djeca nestašna i neposlušna.

Veličina majke je upravo u priznanju da nije savršena i da nema savršeno dijete, a na put savršenstva dolazi kad dopusti struci da je savjetuje, kad se dogodi sinergija između nje i odgajatelja (sutra učitelja i profesora) i kada dozvoli ustanovi kojoj ostavlja dijete da to dijete i odgaja dok je tamo. 

Generacija sam na koju bi učiteljica viknula kad je trebalo, poslala u kut, pisala roditeljima radi neposluha... tada su se odgajatelji i učitelji poštovali i cijenili više nego danas jer su nas usmjeravali, učili, kažnjavali i nagrađivali, a zato smo ih i voljeli jer su nam bili kao drugi roditelji. Odrazima današnjeg odgoja svjedočimo svakodnevno na ulici, u butigama, u autobusima... Nedostaje upravo poštivanje i vjera u struku.

U nadi da će vas ova poruka potaknuti da dodatno istražite slučaj i ne potencirate lošu energiju između roditelja i odgojno-obrazovnih ustanova, srdačno vas pozdravljam."

Majka tri sretne vrtićke curice

- ZABRINUTA MAJKA 'Odgajateljica u dubrovačkom vrtiću uzela je dijete i 'otresla ga o pod' misleći da je nitko ne vidi'

Popularni Članci