'

Mišjim koracima do osvjetljenja južnih zidina

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: blog.newsok.com
Osvjetljenje od Bokara do Svetog Ivana projekt je vrijedan 23 millijuna kuna koji se spominje još od 80-ih, a dosad se skuplja potrebna suglasnost Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Kad će doći do realizacije, nije poznato, a dotad se svakako mora doći do sigurnosnog rješenja koje bi zaštitilo turiste od brojnih padova.

Uz južne zidine, planira se osvjetliti i crkva sv. Vlaha, jezuitski samostan, crkva sv. Ignacija, franjevački samostan, pravoslavna crkva, dominikanski samostan, palača Sponza i katedrala Uznesenja Marijina. Zbog delikatnosti projekta, provest će se više proba i testiranja, a i samo postavljanje proteći će uz visoki stupanj opreza konzervatora koji su čak tražili točan položaj rasvjetnih tijela.

Podsjetimo, osvjetljenje ostalih dijelova zidina 2010. je godine diglo veliku prašinu zbog invazije na izgled zidina koji je, sudeći po građanima, zbog prevelike količine svjetla bio narušen te nije bio očit povijesni izgled i bogatstvo. Ovaj put, tvrde iz gradske uprave, do toga neće doći jer će se uložiti veliki trud kako bi se postigla optimalna osvjetljenost bez narušavanja kulturne baštine.

Još 2011. godine objavljeno je da je projektnu dokumentaciju za južne zidine izradila tvrtka “Nova Lux” d.o.o. iz Osijeka, a do danas spomenuto osvjetljenje još ne radi. Ako probe koje konzervatori najavljuju prođu u najboljem redu, možemo se nadati da ćemo već do kraja godine zidinama moći šetati i noću. Tek tada dolazi do pitanja sigurnosti: ne možemo, a da se ne prisjetimo velikog broja padova turista koji su punili lokalne, ali i svjetske medije. Također, ako je istina ono što Pave Župan kaže, da nam dolaze pijani Australci, tek tada imamo razloga za zabrinutost jer ipak ne želimo od grada sunca i mora postati grad strave. 

Popularni Članci