'

'HVALA ŠTO NE IDETE LINIJOM MANJEG OTPORA' Franković dodijelio potpore za tradicijske obrte (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Dodjela ugovora o potporama obrtnicima koji obavljaju tradicijske djelatnosti na gradskom području održana je danas u Velikoj vijećnici, a uručio ih je gradonačelnik Mato Franković.

Potpore su dobila 42 obrtnika, a za tu je namjernu u proračunu osiguran iznos nešto viši od 133 tisuće eura.


"Drago mi je što kroz ovaj program podupiremo ono što je ključno za grad, a to su obrti i obrtnici. Hvala na svemu što radite jer vi činite ovaj grad i hvala na načinu na koji radite i doprinosite slici grada i kvaliteti proizvoda, svaki na svom području djelovanja. Ovo je najbolji način na koji se mi vama možemo odužiti zbog vaše predanosti i podupiranju kvalitete pružene na našem području. To kažem jer se uvijek može ići linijom manjeg otpora, kupiti proizvode iz Kine ili neke druge zemlje, i prezentirati ih kao svoje, to često znamo vidjeti. No vi ste se odlučili na jedan drugačiji način prezentirati sebe i svoj grad", izjavio je tom prigodom Franković.

Potpore u 2024. dodijeljene su za 11 obrta za izradu izvornih suvenira, rukotvorina i autohtonih proizvoda, četiri obrta za obradu kamena, četiri restauratorska obrta, za po četiri zlatara odnosno krojača za muškarce te za tri obrta za izradu narodnih nošnji i lutaka u narodnoj nošnji.

Mjesečne potpore će primati i po dva obrta za proizvodnju predmeta od stakla i keramike, odnosno za izradu unikatnog nakita te za izradu klobuka, veziva i pletiva, dva muška frizera kao i po jedan postolar, barkariol-taksi prijevoz na vodi, elektroinstalater i obrt za izradu maski i kostima za karnevo.

Program subvencioniranja tradicijskih obrta provodi se već 25 godina, a od 2018. godine mjesečne potpore isplaćuju se tijekom cijele godine, a ne samo tijekom šest mjeseci kako je bila dotadašnja praksa.

Popularni Članci