'

„Dubrovčani, upoznajte svoju Katedralu“

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: cro.mk
Program slavlja tristote obljetnice dubrovačke Katedrale predstavili su povjesničar umjetnosti Ivan Viđen i katedralni župnik don Stanko Lasić jutros, 29.siječnja, u prostorijama Gradskog župnog ureda.

„Na današnji dan, 1713. godine, Katedrala je blagoslovljena. Budući da glavni oltar nije bio sagrađen, nego je postojao drveni, posvećena je nešto kasnije, 1832. godine“, započeo je Lasić svoje izlaganje te dodao i jednu zanimljivost. „Poznato je kako je romanička katedrala srušena u velikom potresu 1667. godine te kako su svi ljudi koji su bili u njoj izgubili život, osim nadbiskupa koji je iskočio kroz prozor i spasio svoj život“, kazao je Lasić.

Ubrzo nakon toga, počela je obnova Katedrale, kojoj je najviše pridonio opat Stjepan Gradić, a ove godine se slavi 400. obljetnica njegova rođenja i 300. obljetnica smrti te će se, tom prigodom, u Rimu održati Gradićev dan. „On je najviše zaslužan za izgled Katedrale kakav mi poznajemo, a nikada nije doživio da ju takvu vidi“, kazao je Viđen.

Program tristote godišnjice dubrovačke Katedrale započet će 9. veljače, proslavom Dana života. U ožujku se najavljuje predavanje fra Bože Lujića pod nazivom „Biblija u životu kršćanina“ te nastup Korčulanske bratovštine u narodnim odorama u sklopu Programa Pasionske baštine. Najavljen je i nastup Osnovne škole Marina Getaldića te Korizmena duhovna obnova koju će predvoditi mostarsko – duvanjski biskup Ratko Perić.

U travnju se najavljuju dva predavanja o Katedrali uz stručno vodstvo. Najzanimljiviji događaji u svibnju bit će susret mladih Dubrovačke biskupije te proslava Majčina dana. Također se najavljuje i hodočašće Katedralne župe u Rim i sudjelovanje na Generalnoj audijenciji s Papom. Misa će se služiti u crkvi sv.Jeronima, a molitva će biti održana na groblju graditelja Katedrale Stjepana Gradića.

U lipnju će se odvijati trodnevlje uoči Desete obljetnice pohoda blaženog Ivana Pavla II u Dubrovniku i proglašenja blaženom Marije Propetog Isusa Petković. Ponovno je najavljen niz predavanja o Katedrali, da bi naposlijetku cijeli program završio devetnicom.

Večeras, 29.siječnja, biskup Mate Uzinić će otvoriti jubilej s početkom u 18 sati. „Ono što je osobito važno za ovaj program jest ciklus predavanja koja će voditi najveća intelektualna imena s ovih prostora, kao što su akademik Igor Fisković, Radoslav Tomić, povjesničar Stjepan Čosić , Katarina Horvat Levaj, znanstvenica Slavica Stojan, a o Ticijanovoj tijesnoj povezanosti s Katedralom govorit će asistentica sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu Tanja Trška Miklošić.

Osim toga, Viđen je najavio i prvu znanstvenu monografiju u suradnji s Institutom povijesti i umjetnosti iz Zagreba koja će prikazati koliko je snažno Dubrovnik vezan uz Katedralu te će obuhvatiti sve senzacionalne nalaze koje su kroz posljednjih 50 godina istraživali stručnjaci na čelu s Josipom Stošićem. „Nadamo se kako će krajem godine izići iz tiska“, najavljuje Viđen.

„Istaknuo bih važnost stručnih vodstava, jer je to jedinstvena prilika da svi zainteresirani vide i detaljno obiđu Katedralu i upoznaju se s njom“, zaključuje Lasić te najavljuje nagradnu dječju igru u sklopu programa, a sve s ciljem kako bi i najmlađi shvatili koliko je Dubrovnik srastao s Katedralom i ona s njim. „Također planiramo uraditi i jedan duhovni kutak u čast Mariji Propetog Isusa Petković, jer je usko vezana uz Katedralu, a pri tome će nam pomoći poznati kipar Tomislav Kršnjavi“, zaključuje Lasić.

 

Popularni Članci