STANARI U HEBRANGOVOJ ZBOG GRADNJE ZGRADE OSTAJU BEZ PARKINGA 'Želimo da se zemljište proglasi zelenom zonom'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Maro Marušić
Pored Karingtonke se planira graditi zgrada s 47 stambenih jedinica. Stanari okolnih zgrada koji su do sada tu parkirali ostat će bez mjesta za automobile

Predstavnici stanara zgrada u Andrije Hebranga 31 i 33 održali su jutros konferenciju za medije na kojoj su istaknuli kako će ostati bez 200 parkirnih mjesta i to u Gružu, lokaciji gdje je lakše pronaći naftu, nego parkirno mjesto. Naime, odmah do zgrade Karingtonke planira se graditi poslovno-stambeni objekt s 47 jedinica i bazenom na mjestu gdje su do sada stanari plaćali za parking. Riječ je o privatnom zemljištu koje se još uvijek vodi na tvrtku Leno, koja je tvrtka kćer Gravose d.o.o., odnosno pravni slijednik Dubrovkinje Nuove. Do 2005. godine u GUP-u je ta parcela bila vođena kao rekreacijska zona, ali ih je bivša gradonačelnica Dubravka Šuica u onim famoznim izmjenama promijenila u građevinsko zemljište.

Eduard Čengija, predstavnik stanara, kazao je kako ih je Grad Dubrovnik ostavio na cjedilu. Kako kaže, godinama su naglašavali pitanje parkinga i svašta im je obećavano.

-Trebamo li mi sad odavde iseliti? Šipčine i ostatak Hebrangove katastrofalno su povezani s ostatkom grada. Vozi samo Libertasova osmica preko Viktorije i to svako pola sata. Kako da dođemo do Lapada osim automobilom, a sada ga više nećemo moći koristiti? Još je Šuica govorila da se ne brinemo u vezi parkinga, da je to zemljište od Dubrovkinje – kazao je Čengija.

Maro Marušić

No Dubrovkinja Nuova je u privatizaciji otišla u privatne ruke, pa je danas većinski vlasnik investicijski fond Prosperus. Upravu Gravose čine Ivana Hatvalić Poljak i Katica Matić, dok u Nadzornom odboru sjede Joško Miliša, Zrinka Panjol Tuflija, te Pavo Miloglav, čovjek koji je Dubrovkinju Nuovu vodio kroz privatizaciju.

-Razgovarali smo s Miloglavom da se jedan dio parcele podijeli, te da se ponudi nama da je kupimo i da se napravi parking uz pomoć Grada Dubrovnika. Ali do toga nikad nije došlo. Početkom lipnja smo došli do saznanja da investitor, tvrtka Dubrovački dvori, pokušava doći do lokacijske dozvole. Sredinom srpnja bili smo na sastanku s gradonačelnikom Frankovićem i nekim zaključcima smo bili zadovoljni. Dogovorili smo još jedan sastanak, ali u međuvremenu je izdana lokacijska dozvola, a do sastanka nije došlo. Slučajno ili ne, prosudite sami – naglašava Čengija te je zaključio:

-Mi stanari želimo da se ovo područje u novom GUP-u proglasi zelenom zonom, te da se zabrani gradnja!

Zanimljivo da Čengija naglašava kako je investitor tvrtka Dubrovački dvori, iako se u katastru kao vlasnik zemljišta još uvijek vodi tvrtka Leno. Čengija je pokazao isječak iz lokacijske dozvole gdje stoji da su 23. prosinca 2020. godine Leno i Dubrovački dvori potpisali ugovor o kupoprodaji zemljišta.

Vlasnici Dubrovačkih dvora su Luka Kaić, Jadranka Balent i Marko Marević, dok je direktor Luka Kaić. Kaić je široj javnosti postao poznat kad je bivšem premijeru Ivu Sanaderu prodao penthouse u blizini Ciboninog tornja u Zagrebu, a svojevremeno je s Ivicom Todorićem imao i projekt stanogradnje na zagrebačkoj Knežiji.

Inače na konferenciji je bila i predsjednica Eko Omblića Jadranka Šimunović koja je kazala da će se gradnjom zgrade uništiti rijetko preostalo zelenilo na užem području grada.

-To je samo nastavak priče kojoj godinama svjedočimo – kazala je Šimunović.

MM

Popularni Članci