'

'Cilj nije samo predstaviti program već ga i ostvariti!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački Dnevnik
U sklopu Feste svetog Vlaha i Dana Grada Dubrovnika novo vodstvo Dubrovačkih ljetnih igara predstavilo je program 64. festivalske sezone koja će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza.

Bogat program ljetnih igara predstavili su intendant Dubrovačkih ljetnih igara Krešimir Dolenčić i direktor glazbenog programa Mladen Tarbuk. Predstavljanju su nazočili ministrica kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar-Viloić, župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Andro Vlahušić.

Gradonačenik je naglasio kako Grad Dubrovnik i Dubrovačke ljetne igre godinama uspješno surađuju usprkos usponima i padovima i u umjetničkom i u financijskom smislu. Ali uz naglasak da su Dubrovačke ljetne igre svake godine sve bolje.

„Ono što je zadatak Grada Dubrovnika je da omogući kreativnu slobodu umjetnicima u Gradu Dubrovniku“,  izjavio je Andro Vlahušić.

Vlahušić je izjavio da ono što bi on najviše volio je povratak mladih na ulice Grada, jer prema njegovom mišljenju, izgubio se jedan duh koji je Dubrovnik posjedovao u osamdesetim godinama. Također, posebno je naglasio da Dubrovnik ne smije postati previše komercijalan.

Krešimir Dolenčić, intendant Dubrovačkih ljetnih igara posebno se zahvalio dosadašnjem vodstvu Igara, odnosno Ivici Prlenderu i njegovom timu.

Dolenčić je rekao i da bogat dramski program 64. sezone Dubrovačkih ljetnih igara obuhvaća i tri nova naslova, ali i tri reprizne predstave, jednu dramsku obnovu te dva gostovanja.

„Predstavljanje programa nije Bog zna što, zato se nadam da ćemo i ostvariti sve što smo zacrtali“ – rekao je Dolenčić.

„Grad je pod terorom najbanalnije i najgluplje financijsko-turističke stvarnosti koja je sebi uzela za pravo nepromjenjivosti broju noćenja, cijeni liganja u neprestanom strahu od sljedećg razdoblja naredne sezone, izvora požara i potresa. Taj strah, kao najvažnije sredstvo manipulacije današnjice nije samo dubrovački slučaj nego svjetski pokret, ali na nama je da se ne bojimo“ – izjavio je Dolenčić.

Istaknuo je i da ovogodišnji program uključuje i nastupe Triko Cirkus Teatra s nizom uličnih predstava. Projekt je „work in progress“ u tri faze po sedam dana, a izvođači su pet klaunova-cirkuskih artisa i dva glazbenika. Teme i konstrukcija izvedbe svakodnevno će se mijenjati.

U sklopu popratnog programa Igara, Hrvatsko društvo pisaca, Ljetne igre i Mani Gotovac priredili su program Pisci po miru koji će se održavati jednom tjedno tijekom trajanja Igara.

Posebnu pozornost Dubrovačke ljetne igre posvetit će sedamdesetom rođendanu Luka Paljetka.

O glazbenom dijelu ljetnih igara govorio je Mladen Tarbuk naglasivši kako će ovogodišnji glazbeni program Igara obilježiti tri značajne godišnjice. Prva obljetnica je 1813. godina u kojoj su rođena dva iznimna glazbenika Verdi i Wegner, druga godišnjica kojoj će također biti posvećena posebna pozornost sa strane glazbenog programa je Posvećenje proljeća, Stravinskog i Ravelov Daphnis et Chloe, djela koja su praizvedena 1913. godine. Treća obljenica koja je posvećena 2013. godini obuhvatit će modernu glazbu, te će se pokušati dokučiti što glazba danas znači ljudima.

Popularni Članci