'

Francusko-britanska pomorska bitka kraj otoka Visa

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Bitka o kojoj se vrlo malo zna, odnosno francusko-britanska pomorska bitka pokraj otoka Visa odigrala se na današnji dan 1811. godine. Značaj bitke je u tome što su Britanci uspjeli usred Jadranskog mora pobijediti jaču Napoleonovu francusku flotu i očuvati svoju vlast nad strateškim otokom Visom.

Dogodila se sjeverno od obale otoka Visa, a odigrala se između združene-talijanske eskade, pod zapovjedništvom francuskog komodora Bernarda Dubordieua i znatno manjih britanskih snaga, pod vodstvom komodora, (kasnije Sir) Williama Hosta.

Naime, do bitke je došlo jer je francuska flota napala Britance pokušavajući im oteti kontrolu nad otokom Visom. Britanski odred brodova imao je samo četiri broda, dok su Francuzi npadali sa čak dvanaest. Bernard Dubourdie pokušao je izvesti napad imitirajući metodu kojom je admiral Nelson pobijedio u bitci kod Trafalgara. Međutim, taktički vještiji Britanci uspijeli su napraviti pomutnu među francuskom posadom koja je na kraju doživjela poraz, a Dubourdie je poginuo u bitci zajedno sa još nekoliko stotina talijanskih i francuskih mornara i časnika. No zbog taktički vještijih Britanaca i pomutnje koja nastaje među posadom, biva poražen, on sam u bici pogiba, zajedno sa još nekoliko stotina talijanskih i francuskih mornara i časnika.

Navodno je u to doba Vis bio i jako gusarsko središte (Britancima je bilo u interesu da gusari pljačkaju francuske brodove), a otok je nakon te bitke prosperirao i narastao na čak 12tisuća stanovnika, više nego ikada prije ili poslije.

Popularni Članci