'

Francuska će ratificirati hrvatski pristupni ugovor

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački Dnevnik
Francuska će u četvrtak ratificirati hrvatski pristupni ugovor i time postati 21. zemlja članica Europske unije koja je ratificirala ugovor. Ostaju još Slovenija, Belgija, Danska, Nizozemska, Velika Britanija i Njemačka.

U četvrtak će Francuska ratificirati hrvatski pristupni ugovor i time postati 21. članica koja je potvrdila pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Ovaj podatak nije bitan samo zbog statistike, već i zbog činjenice da će hrvatski ulazak u Europsku uniju odobriti vrlo utjecajna članica.

U Francuskoj od srijede boravi i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko koji očekuje da će ugovor uskoro ratificirati i Velika Britanija i to na prvom ovogodišnjem zasjedanju britanskog parlamenta.

Hrvatski ugovor trebaju još ratificirati Belgija, Danska, Nizozemska, Njemačka i Slovenija koja jedina od navedenih zemalja još uvijek nije započela proces ratifikacije.

Slovenija odbija ratificirati hrvatski ugovor o pristupanju zbog još uvijek neriješenih pitanja oko Ljubljanske banke, a u međuvremenu Sloveniju su potresli i brojni prosvjedi u kojima se traži ostavka premijera Janeza Janše i raspisivanje prijevremenih izbora.

Sve to uvodi dodatnu neizvjesnost u tijek pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

 

 

Popularni Članci