PRVI DONOSIMO SVJEŽE PRIHVAĆENU OPTUŽNICU PROTIV JAMBA 'Kupnjom Kleka oštetio je državu za 42 milijuna kuna'

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: Petar Ipšić
Dubrovački dnevnik u posjedu je optužnice protiv Stipa Gabrića Jamba koju je Općinski sud u Metkoviću prihvatio krajem prošlog mjeseca

Općinski sud u Metkoviću krajem prošlog mjeseca potvrdio je otpužnicu koju je pokrenula Udruga malih dioničara Razvitka protiv bivšeg metkovskog gradonačelnika i vlasnika tvrke Jambo d.o.o. Stipa Gabrića Jamba, te bivšeg direktora Razvitka Ante Lozića. U optužnici se Jamba tereti da je kupnjom Turističkog naselja Klek (TN Klek) od tvrtke Razvitak d.d. stekao milijunsku materijalnu korist plativši je znatno manje od realne tržišne cijene. Udruga malih dioničara Razvitka tvrdi kako je Stipo Gabrić Jambo na kupoprodaji TN Klek zaradio 42 milijuna kuna oštetivši upravo za taj iznos državu koja je u to vrijeme bila većinski vlasnik Razvitka.

Tvrtka Razvitak, jedna od najvećih i najbogatijih u bivšoj Jugoslaviji, tijekom devedesetih i prvom polovicom 21. stoljeća prolazila je proces privatizacije prije nego li je završila u stečaju. Kupoprodaja Kleka dogodila se na prijelazu iz 2003. u 2004. godinu, a direktor Razvitka tada je bio Ante Lozić.

Tvrtka Jambo d.o.o., koja je u to vrijeme bila u vlasništvu Stipe Gabrića kupila je od Razvitka za 4 milijuna i 444 444  kuna hotel Klek s 31 sobom, vilu Helenu, dva objekta na plaži (fast food i pizzeriju), 45 apartmana (tipa 4 plus jedna osoba), te 20 tisuća metara kvadratnih maslinika s teniskim igralištem i podzemnom diskotekom. Kupoprodajni ugovor potpisali su Stipe Gabrić Jambo i Ante Lozić.

Mali dioničari Razvitka u svojoj ih optužnici terete za više kaznenih dijela. Prvo ih terete za pravno nevaljali raspisani javni natječaj koji je objavljen u Narodnim novinama. Naime, u javnom natječaju o prodaji Turističkog naselja Klek nisu pobrojane sve nekretnine koje Razvitak prodaje, odnosno tri parcele s izgrađenim objektima na tim česticama.

Stoga su su Lozić i Jambo 13. siječnja 2014. godine sklopili aneks kupoprodajnom ugovoru iz 13. listopada 2003. u koji su ubacili navedene nekretnine. Ove nekretnine se tako uopće nisu našle u raspisanom javnom natječaju, a zanimljivo da je i cijena koju je Jambo dogovorio s Razvitkom ostala ista.

Lozić je o tome kazao kako se dio nekretnina TN Klek prilikom natječaja omaškom zaobišao, odnosno da je došlo do greške, ali da to nema veze s dogovorom njega i Jamba.

Udruga malih dioničara ne slaže se ni s načinom na koji je natječaj raspisan. Naime, u natječaju je stajala cijena svakog pojedinog objekta, što, kako tvrde mali dioničari, upućuje da su se nekretnine u TN Klek pojedinačno prodavale, a ne kao cjelina.

Procjenu nekretnina u TN Klek radio je sudski vještak Marko Barčot. Zanimljivo da je procjenu radio dva puta, a da je kao zvanična procjena uzeta ona manja – u visini od 3,8 milijuna kuna. Mali dioničari tvrde da je Lozić urigirao na Barčota da pored prve procjene napravi drugu koja će biti manja. Prva procjena Barčota u vezi vrijednosti nekretnina TN Kleka iznosila je 31 milijun kuna.

Mali dioničari ističu da je sudski vještak Zvonimir Franić napravio vještačenje u listopadu 2010. Mali dioničari kažu kako je Franić procijenio vrijednost TN Kleka u trenutku prodaje na 47 milijuna kuna što je za 42 i pol milijuna kuna više nego što je Jambo platio za nekretnine u Kleku.

Upravo za tu cijenu ga se tereti da je zajedno s Antom Lozićem oštetio državni proračun.

Stipo Gabrić novu optužnicu protiv sebe komentirao je riječima da se i ona može objesiti mačku o rep aludirajući na mnoge optužnice koje su dizane protiv njega, a za koje on nikad nije procesiuran.

Mali dioničari u svojoj tužbi navode i hipoteku slovenske banke Vipa iz Nove Gorice koju ona ima nad nekretnina u TN Klek, te kako su je Jambo i Lozić pokušali izigrati, ali o tome ćemo pisati u sljedećem nastavku.