AFERA 'ZAMRAČENE ZIDINE' Potvrđeno pisanje DD-a, ovo su osumnjičeni za pljačku rasvjete zidina

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: Nova Lux (projekcija kako su zidine trebala izgledati)
Pala su i prve prijave u aferi Zamračene zidine

Policijski službenici Službe kriminalističke policije  PU dubrovačko - neretvanske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djela prijevare u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene ili poslovne isprave i 67-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju. 

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je 40-godišnjak u svojstvu voditelja gradilišta jednog trgovačkog društva sa sjedištem u Dubrovniku od kraja rujna 2008. do kraja lipnja 2012. godine, potpisivao i ovjeravao privremene situacije premda mu je bilo poznato da sav materijal i radovi fakturirani u privremenim situacijama stvarno nisu ni nabavljeni ni napravljeni, dok se 67-godišnjak sumnjiči da je u svojstvu nadzornog inženjera za potrebe investitora svojim potpisom također ovjeravao privremene situacije, bez da se prethodno uvjerio da je sav fakturirani materijal postavljen, a fakturirani radovi i izvedeni. Time je spomenutom trgovačkom društvu pribavljena protupravnu imovinsku korist u iznosu od preko 1 500 000 kuna.

Dubrovački dnevnik iz pouzdanih izvora neslužbeno doznaje da je ovdje riječ o akterima afere Zamračene zidine, koju je Dubrovački dnevnik otkrio i prvi pisao o njoj – a riječ je o projektu rasvjetljavanja dubrovačkih zidina gdje su se potrošili milijuni kuna, projekt rasvjete nikad nije došao do kraja, a rasvjeta na zidinama još uvijek je u katastrofalnom stanju.

Četrdesetogodišnjak kojeg policija sumnjiči, kako doznajemo, je Božo Tomić, tadašnji zaposlenik tvrtke Konel i voditelj projekta rasvjete zidina, a sadašnji zaposlenik Sveučilišta u Dubrovniku. Tvrtka Konel bila je izvođač radova na rasvjetljenju dubrovačkih zidina, a neke poslove su naplatili, bez da su ih obavili, o čemu je Dubrovački dnevnik prvi i jedini pisao. Nadzorni inženjer kojeg policija sumnjiči, kako doznajemo, je inženjer elektrotehnike Stjepo Vojvoda koji je bio zaposlen kao nadzorni inženjer investitora projekta, a to je Društvo prijatelja dubrovačke starine.

Podsjetimo, na rasvjetu zidina potrošeno je oko 30 milijuna kuna, a rezultati su katastrofalni, a svojedobno je i bivši zamjenik gradonačelnika Niko Šalja kazao kako je projekt užasno vođen.

Šalja je tom prigodom rekao kako Društvo prijatelja dubrovačke starine uopće nije marilo kako se njihov novac troši, kako Grad Dubrovnik uopće nije nadzirao projekt, iako je bio dužan to napraviti, te da su se mnogi poslovi radili bez ishođenja ikakvih dozvola.

Investitor rasvjete zidina bilo je Društvo prijatelja dubrovačke starine, glavni izvođač je bila tvrtka Konel koja je vršila dobavu i montažu opreme, tvrtka Nova Lux iz Osijeka je izradila projekt, a tvrtka Brenum je bila isporučitelj opreme.

Projekt rasvjetljavanja zidina započela je bivša gradonačelnica Dubravka Šuica 2006. godine. Iako je projekt pompozno najavljivan, od njega nije ostalo ništa - jer su zidine i danas ogromnim dijelom u mraku  - osim sumnjivo potrošenog novca mjerenog u milijunima kuna.

Krim policija nekoliko godina je istraživala slučaj, a na njemu je počela raditi nakon pisanja Dubrovačkog dnevnika, koji je prvi upozoravao da se uzimao i trošio novac za sumnjive radove koji nikad nisu obavljeni ili su rađeni na katastrofalan način.

Maro Marušić

VEZANE VIJESTI

Kako je tvrtka Brenum uprihodila milijune

Projekt je vođen katastrofalno i bez ikakvih dozvola

- AFERA ZAMRAČENE ZIDINE Tvrtka Konel: Mi smo super, svi drugi su krivi

- AFERA ZAMRAČENE ZIDINE Tvrtka Konel uzela novac za posao koji nije obavila

Josip Ušaj: Cijena je paprena, ja bih to napravio za puno manje

Dvostruka marža: Svjetiljke se nabavljale od Philipsa preko Brenuma

Vlasnik tvrtke koja je radila rasvjetu zidina: Žarulje i reflektori su se stavljali mimo našeg projekta, kriv je nadzor

Kviz o osvjetljenju zidina