AFERA ZAMRAČENE ZIDINE Kako je tvrtka Brenum uprihodila milijune

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Tonči Vlašić
Jakobušić se hvali da je zahvaljujući LED tehnologiji na dubrovačkim zidinama jako dobro zaradio. Sve bi to bilo lijepo i krasno da se LED tehnologija nije minimalno koristila u rasvjeti zidina

Od dubrovačke tvrtke Brenum nabavljala se oprema – žarulje i ostalo – za rasvjetu dubrovačkih zidina. Tako su oni u vrijeme krize ostvarili značajan rast prihoda i time se javno hvale.

U intervjuu za Poslovni, Lukša Jakobušić, vlasnik tvrtke Lightning za svjetlosni inženjering, inače tvrtke kćeri Brenuma, kaže kako su izvukli zidina iz mraka i pri tom dobro zaradili.

Philips, o čemu smo pisali ovih dana, pobjedio je na natječaju za rasvjetu zidina 2005. godine, u vrijeme vladavine gradonačelnice Dubravke Šuice, a Jakobušić je već u to vrijeme počeo razvijati projekt rasvjete zidina skupa s poznatom tvrtkom. Kako je on tamo dospio, ne zna se, ali se zna da Philips kasnije, barem što se tiče spominjanja u ugovorima, nije sudjelovao na projektu, ali Jakobušić i njegova tvrtka jest.

Nakon što su projekt dobili, pokrenuo je tvrtku Lighting kako bi mogao realizirati projekt. Vjerojatno je prvotno sudjelovao kao član Philipsova tima, a onda je , kao zicer, osnovao vlastitu tvrtku, jer je vidio da su dobili natječaj. Prve dvije faze projekta osvjetljenja Dubrovnika, govori Jakobušić, vrijedne su 28 milijuna kuna i tu govori istinu.

-Imali smo isporuku kompletne rasvjete za prvu i drugu fazu – hvali se Jakobušić novinarki Poslovnog.

Simptomatično, upravo je 2008. godina kada se radilo osvjetljenje dubrovačkih zidina, za Lighting je bila godina najvećih prihoda. Te je godine Lighting je uprihodio 8,9 milijuna kuna, a Brenum 22,5 milijuna kuna. Inače, kada ne rade na osvjetljenju zidina, godišnje uprihode između 2 i 3 milijuna kuna.

Nakon što je novinarki Poslovnog objasnio kako je majstor svog zanata, 'otkriva' joj tajnu poslovnog uspjeha.Ona se krije u LED tehnologiji, za što je svojedobno Jakobušić provodio marketinšku kampanju s Beatlesovom igrom riječi - LED it be.

-Tehnologija LED rasvjete sve je popularnija, recesija tjera ljude na uštedu, a u prilog nam ide i strategija Vlade o energetskoj učinkovitosti pa i poskupljenje struje. Kao građanin Hrvatske dijelim sudbinu svih stanovnika i na mene utječe globalna recesija, povećanje cijena energenata, pad potrošnje i standarda, ali ironično je da mi je to prilika za unapređenje posla – kaže Jakobušić i dodaje da su zidine osvjetljene kombinacijom LED tehnologije, te keramičkih metal halogenih svjetiljka i reflektora što u prijevodu sa Teslinog jezika na hrvatski znači – najobičnija svjetla.

Da rezoniramo – Jakobušić se hvali da je zahvaljujući LED tehnologiji na dubrovačkim zidinama jako dobro zaradio. Sve bi to bilo lijepo i krasno da se LED tehnologija nije minimalno koristila u rasvjeti zidina.

Potvrdio nam je to Zlatko Galić, vlasnik tvrke Nova Lux iz Osijeka koja je radila idejni projekt osvjetljenja dubrovačkih zidina. On nam je rekao kako se LED tehnologijom osvjetlio samo neznatan dio unutar gradske jezgre, a da su se zidine s sjeverne, istočne i zapadne strane osvjetljavale najobičnijim, a samim tim i – najjeftinijim žaruljama i reflektorima.

Na čemu je onda Brenum skupa sa svojom tvrtkom kćeri Lightning uprihodio te milijunske iznose? Kako je moguće - da najjeftinija rasvjeta koja je na mnogim mjestima već crknula i već treba biti zamijenjena  - može koštati toliko puno?

Na to bi pitanje odgovor trebale dati institucije zadužene za provjeru poslova javne nabave. Zanimljivo da Galić kaže kako je vijek trajanja žarulja koje su se postavljale na zidine oko 4 godine(!).

Znači, ako ih je Brenum postavljao 2010., uskoro bi se iste te žarulje - na kojima je ta dubrovačka tvrtka zaradila milijune - trebale mijenjati. Tko je tu lud? Hoće li ih opet Brenum postavljati? Što piše u ugovoru?

Nažalost gradska uprava nam godinama ne daje odgovor na naše upite. Zašto gradonačelnik Andro Vlahušić štiti Šuičinu pročelnicu Anitu Burić i čovjeka iz njenog odjela Zorana Gavrića koji je u ime grada vodio projekt rasvjete? Nadamo se da će nam uskoro dati odgovore, jer je i sam Vlahušić nedavno u jednom intervjuu kazao kako će pozvati Poreznu inspekciju da pročešlja ugovore iz projekta rasvjete zidina i istraži tok novca.

 

(nastavlja se)

 

VEZANE VIJESTI Kviz o osvjetljenju zidina

                               Projekt je vođen katastrofalno i bez ishođenja  ikakvih dozvola

                               Josip Ušaj: Cijena je paprena, ja bih to napravio za znatno manje