test

KRONOLOGIJA DODJELE KONCESIJE ZA MARINU U GRUŽU Memed: 'Riječ je o kriminalu i pogodovanju Franju Pašaliću'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
Tek u proljeće ove godine iscrpila se pravna bitka oko dodjele koncesije za gradnju Marine u Gružu. Donosimo kronologiju slučaja

Tek u proljeću ove godine završila je pravna bitka u vezi dodjele koncesije za gradnju Marine u Gružu, a koju je godinama vodio Božo Memed, bivši predsjednik i današnji član Uprave Luke Dubrovnik. Memed je dugo vremena upozoravao na, kako tvrdi, nezakonitu dodjelu koncesije za Marinu u Gružu, a koja je dodijeljena tvrtki Laguna trade, iza koje stoji Franjo Pašalić.

Naime, u proljeće ove godine Županijski sud u Zagrebu odbacio je optužnicu Memeda i Luke Dubrovnik, zbog samo njima znanih proceduralnih razloga, i to je bila posljednja pravosudna institucija koja je mogla rasvijetliti što se točno događalo kod raspisivanja natječaja i dodjele koncesije na 30 godina za gradnju Marine u Gružu. To je bio drugi put da Županijski sud u Zagrebu odbija provesti istragu u vezi dodjele koncesije iz proceduralnih razloga. Već prije Memed se obratio USKOK-u i DORH-u kaznenom prijavom ukazavši im na, kako kaže, teške propuste u dodjeli koncesije, no oni su donijeli zaključak da su njegove optužbe neosnovane.

Bez obzira što pravosudne instance nisu vidjele elemente kaznenih djela, Memed smatra da su grubo pogriješili, a čak se pita jesu li donosili odluke po nečijim uputama, jer su propusti u dodjeli koncesije toliko jasni da ih može svatko vidjeti. Vratimo se na sami početak dodjele koncesije kako bi nam bilo jasnije na koje to propuste ukazuje Memed. Još je Vlada Jadranke Kosor 2011. godine raspisala natječaj za dodjelu koncesije u Gružu na koju su se javile tri tvrtke – Laguna trade, Luka Dubrovnik i Atlant Marina. Kao najbolja ponuda izabrana je ona Lagune trade. Memed je tada upozorio kako pobjednička ponuda nije u skladu s kriterijima natječaja.

-Idejni projekt ponuditelja Laguna trade nije u skladu s Urbanističkim planom uređenja Gruškog akvatorija što je ključni dio natječaja. Iz navedenog proizlazi da je Laguna trade dala podatke o planiranoj visini ulaganja i planiranom zapošljavanju koji su nerealni i neprihvatljivi, jer se temelje na neostvarivom idejnom rješenju koje nije u skladu s UPU-om Gruški akvatorij – više puta je isticao Memed,

Upravo zbog ovoga, Upravnom sudu u Splitu, koji je bio nadležan za rješavanje sporova u vezi dodjele koncesije, žalili su se i Luka Dubrovnik i Atlant Marina. Upravni sud u Splitu 2014. godine potvrdio je Memedove sumnje. Njihovom presudom poništena je Odluka Vlade o dodjeli koncesije za izgradnju Marine u Gružu, jer u obrazloženju presude stoji da je vrlo važno da idejni projekt bude u skladu s UPU-om. Odluka Upravnog suda završava ovim riječima:

-U nastavku postupka, nakon donošenja ove presude, tuženik (Republika Hrvatska, odnosno Vlada) će ponovo odlučiti o izboru najboljeg ponuditelja - stajalo je u presudi.

Imajući u vidu sve primjedbe Suda zbog kojih je i poništena koncesija Vlada je, poslije pravomoćne presude, pored očito neprimjerene ponude zbog koje je Upravni sud i poništio koncesiju, ponovo odlučivala kome će dodijeliti koncesiju za Marinu Gruž, a to je opet dodijeljeno – Laguni trade. Memed je mišljenja da je ovo sramotna odluka i da je „riječ o čistom pogodovanju odnosno kriminalu“.

-U Odluci Upravnog suda lijepo piše „u nastavku postupka“, što znači da je prvotni postupak trebao biti nastavljen i to bez Lagune trade, jer njihova ponuda nije u skladu s kriterijima natječaja. Drugim riječima, Vlada je trebala dodijeliti koncesiju Luci Dubrovnik, jer je u presudi Upravnog suda obrazloženo da ni ponuda Atlant marine ne udovoljava natječaju, a oni su je dodijelili tvrtki koja je izbačena iz natječaja, i koja u nastavku postupka uopće nije trebala sudjelovati. Ovdje je riječ o zlouporabi položaja i pogodovanju tvrtki Laguna trade, a to su učinili tadašnji ministar Siniša Hajdaš Dončić, te Nina Perko, predsjednica vijeća za dodjelu koncesija na pomorskom dobru iz Ministarstva mora – kaže Memed.

Nakon što je Vlada RH opet dodijelila koncesiju Laguni trade, pitali smo Memeda zašto se Luka Dubrovnik ponovo nije žalila Upravnom sudu u Splitu.

-Ja, kao tadašnji direktor, htio sam se žaliti, i predlagao sam to Nadzornom odboru, ali odluku o žalbi donio je NO. Na kraju glasovanja s 3 naprema 2 odlučeno je da Luka Dubrovnik neće podnijeti žalbu Upravnom sudu u Splitu. Iza takve odluke Nadzornog odbora stajao je tadašnji gradonačelnik Andro Vlahušić, koji je cijelo vrijeme gurao projekt Franja Pašalića – naglašava Memed.

Bivši predsjednik Uprave Luke Dubrovnik još uvijek ne može vjerovati da je Laguna trade dobila koncesiju za marinu u Gružu, iako nije poštovala glavni kriterij natječaja.

-Ovaj slučaj najbolje ocrtava u kakvoj zemlji živimo i kakvo nam je pravosuđe. Bez obzira na odluku Upravnog suda, ni USKOK, ni DORH, ni Županijski sud u Zagrebu nisu u ovom pogodovanju vidjeli ništa sporno. Riječ je o klasičnoj korupciji, a kako stvari stoje, nitko za to neće odgovarati. Sličan model, gdje smo se opet susretali s Hajdašem Dončićem i Ninom Perkom vidjeli smo kod Terminala u Gružu – oštar je Memed, koji je svojevremeno kao član SDP-a upozoravao i tadašnjeg predsjednika Vlade i stranke Zorana Milanovića, ali i on se oglušio na sve što mu je Memed kazao.

U vezi ove teme tražili smo odgovore i od resornog Ministarstva, kao i od Lagune trade, ali ih nismo dobili. Marina u Gružu još uvijek nije počela s radom, jer kasne infrastrukturni radovi na Lapadskoj obali, pa posljedično nije omogućen pristup takozvanom Bazenu 2, niti je tom djelu omogućena opskrba električnom energijom, vodom… Zbog svega navedenog Laguna trade još uvijek nema uporabnu dozvolu. Na sjednici Vlade održanoj prošli tjedan, odlučeno je da se dosadašnji rok za uporabnu dozvolu produži s 3 godine na 4 godine, upravo zbog kašnjenja radova na Lapadskoj obali. Tom prigodom na sjednici Vlade kazano je kako je koncesionar do sada uredno platio stalni dio koncesijske naknade u iznosu od 435 tisuće kuna. U Marinu u Gružu, koncesionar Laguna trade uložit će skoro 78 milijuna kuna.

-Nažalost, Luka Dubrovnik ima sredstva za ulaganja i trebala je dobiti koncesiju na 30 godina, te bi Marina u Gružu takvom odlukom dobrim djelom bila u vlasništvu građana Dubrovnika (najveći pojedinačni dioničar Luke Dubrovnik je Grad Dubrovnik op.a.). Ovako, Franjo Pašalić će tu raditi što ga je volja, a vidimo i po dosadašnjem njegovu djelovanju o kakvom je čovjeku riječ. Estetika njegove marine u Gružu puno govori – zaključuje Memed.

Maro Marušić