Jambovo zemljište na Nuncijati ima nove vlasnike!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Nad tvrtkom Sanabilis nekretnine, čiji je vlasnik bivši metkovski gradonačelnik Stipo Gabrić Jambo, otvoren je stečajni postupak, a na javnoj dražbi u jesen prošle godine prodan je dio njegovih zemljišta na Nuncijati

Bivši metkovski gradonačelnik i saborski zastupnik Stipo Gabrić Jambo, naravno da se sjećate toga, točnije njegova firma Sanabilis nekretnine, kupovala je brojna zemljišta na Nuncijati. Iako taj dubrovački kvart nije na glasu kao idealan, Jambova zemljišta su super atraktivna – protežu se skroz prema mostu Franja Tuđmana, čitav dan su u suncu, a odozgor puca sjajan vidik na sve strane – riječ je zasigurno o jednoj od najspektakularnijih lokacija u čitavom Dubrovniku.

Tvrtka Sanabilis u ljeto 2007. godine pokupovala je brojne parcele – sveukupno velike oko 200 tisuća kvadrata - a samo od nasljednice Gracijele Kostopeč kupljeno je 160 tisuća metara kvadratnih. To zadovoljstvo Jambo je platio 106 milijuna kuna, a kredit mu je dala Raiffeisen banka uz kamatu od 8,5 posto, među ostalim, upisavši hipoteku i na obiteljsku kuću u Metkoviću. Vizija tadašnjeg metkovskog gradonačelnika bila je jednostavna – kupljenu zelenu zonu Grad Dubrovnik će mu pretvorit u građevinske parcele, pa će on na kraju balade zemljište prodati po višestruko većoj cijeni od one koju je investirao.

Igranje Talijana

I zaista u jesen 2007. godine Gradsko vijeće Grada Dubrovnik donosi izmjene i dopune GUP-a po kojima je jedan predio Nuncijate II doista pretvoren u „zonu mješovite namjene, pretežito stanovanje srednje gustoće“. Novinar Luko Brailo, koji je u to vrijeme pisao za Feral Tribune, u svom tekstu se pita tko je iz dubrovačke gradske uprave Gabriću signalizirao što će se u budućnosti događati s Nuncijatom i Sustjepanom? Uz pomoć kojih veza i trikova tvrtka poput Sanabilisa, s kapitalom od 20.000 kuna i zalogom od 14,5 milijuna eura može obavljati goleme transakcije sa zemljištem?”, traži Brailo odgovore. Pola godine kasnije, u proljeće 2008. godine, jedan HNS-ov gradski vijećnik upitao je tadašnju gradonačelnicu Dubravku Šuicu je li pogodovala svom prijatelju Stipi Gabriću Jambu? Ona je reagirala burno, najavila je i tužbu protiv vijećnika, ali na kraju od svega nije bilo ništa.

Bez obzira što je sada izmjenama i dopunama GUP-a na djelu zemljišta koji je kupila njegova firma bila dozvoljena gradnja, Jambo nije bio zadovoljan, jer je trećina njegovih parcela ostala unutar sportsko-rekreacijske zone.

f

-Ostavili su toliko mjesta za sport i rekreaciju kao da će se cijela Italija doći igrati na mojih šest hektara – ljutito je Jambo prokomentirao izmjene, a za urotu protiv njega optužio je tadašnjeg premijera Iva Sanadera, njegovu desnu ruku Luku Bebića, te tadašnju ministricu graditeljstva Marinu Matulović Dropulić.

Nikada se nije službeno saznalo, niti će se ikad saznati je li Jambu bilo obećano (i tko mu je točno obećao?) da će se čitavo područje prenamijeniti u građevinsku zonu, ali se na koncu zbog pritiska javnosti i tadašnjeg neprekidnog pisanja Dubrovačkog vjesnika i Luka Braila u Feral Tribuneu, nije išlo u još veće izmjene. Kasnije će bivši član HSS-a kazati kako je unatoč činjenici da mu čitavo područje na Nuncijati nije ušlo u građevinsku zonu, imao zainteresirane kupce. Tako je svojevremeno u izjavi Jutarnjem listu rekao kako je atraktivnu lokaciju te 2008. godine mogao prodati za čak 80 milijuna eura. No Jambo je krivo procijenio moment. Smatrao je da za Nuncijatu može dobiti ogromnih 100 milijuna eura, pa nije pristao na kupoprodaju od 80.

Financijska kriza dokusurila Jamba

Nije znao da će se koji mjesec kasnije financijska kriza iz Amerike preliti na čitav svijet i da će udariti baš na tržište nekretnina. Uskoro nije bilo zainteresiranih investitora, a Jambo nije mogao servisirati kredite. Zbog toga mu je Raiffeisen banka „sjela“ na brojne nekretnine.

Zanimljivo da je Jambo nakon izmjene vlasti u Dubrovniku pokušao i kod novog gradonačelnika Andra Vlahušića iskamčiti proširenje građevinske zone. Tako se 2010. godine obvezao da će s 260 tisuća kuna financirati izradu detaljnog plana uređenja stambenog naselja Nuncijata II, te je Gradu Dubrovniku podnesen prijedlog da se 54 tisuće kvadrata prenamijeni u građevinsko područje, ali Vlahušić prijedlog Sanabilisa nije prihvatio uz obrazloženje da se padina želi očuvati zelenom.

U to vrijeme, pojavio se još jedan kupac, rekao je kasnije Jambo, ali on je smatrao da je ponudio premalo novaca. Nadalje, Raiffeisen je u odgovoru Večernjem listu 2016. godine na ovu temu kazao kako banka „nije zainteresirana za preuzimanje vlasništva nad Sanabilis nekretnine isto kao ni nad predmetnim zemljištem na Nuncijati“, te su dodali da će svoja potraživanja prema spomenutoj firmi naplatiti u ovršnom postupku.

Od tada se o ovoj temi u medijima nije pisalo, a Raiffeisen je svoja potraživanja u međuvremenu predao DDM Investu, firmi iz Švicarske koja se bavi, kako sami kažu na svojim web stranicama, investiranjem u projekte koji izlaze iz okvira uobičajenih strategija na europskim bankarskim tržištima.

-DDM ima za cilj biti strateški, dugoročni partner uglavnom za međunarodne banke i financijske institucije koje djeluju u južnoj, srednjoj i istočnoj Europi. Osnovna naša djelatnost je stjecanje i upravljanje imovinom u nevolji – stoji na njihovom stranicama.

Nije ovo prvi put da se slična firma spominje u kontekstu nenaplaćenih kredita za velike projekte u Dubrovniku. Već smo pisali o garaži na Ilijinoj Glavici, te o zemljištu Radeljevića gdje je kao vlasnik upisan B2 Kapital, skandinavska firma koja se također bavi „cjelovitim rješenjima za nenaplativa potraživanja“.

Uskoro prodaja još zemljišta na Nuncijati

Da skratimo priču, nakon što je DDM preuzeo potraživanja od Raiffeisen banke, kao glavni vjerovnik pokrenuo je prijedlog za otvaranje stečaja nad tvrtkom Sanabilis nekretnine. Stečaj je otvoren u prosincu 2020. godine, a za stečajnog upravitelja imenovan je Ibrahim Mehmedović. DDM Invest, točnije njihova tvrtka kćer DDM Reo Adria, najveći je vjerovnik s 265 milijuna kuna potraživanja, a od Jamba svoj iznos potražuje i Grad Dubrovniku u iznosu od 368 tisuća kuna. Stečajni upravitelj Ibrahim Mehmedović nam je kazao kako je Općinski sud u Dubrovniku započeo s prodajom nekretnina na Nuncijati koje su pripadale Sanabilis nekretninama.

-Nakon provedene javne dražbe nekretnine zemljišno knjižne oznake kat. čest. 224, 222, 226 i 229/1 k.o. Sustjepan dosuđene su tvrtki DDM Reo Adria d.o.o. – rekli su nam s Općinskog suda u Dubrovniku.

U izvješću stečajnog upravitelja od 20. studenog 2021. godine stoji kako se na spomenute nekretnine upisala tvrtka DDM Reo Adria u protuvrijednosti od 21,3 milijuna kuna, iako je vrijednost zemljišta bila procijenjena na nešto više od 30 milijuna kuna. Kupoprodaja se dogodila u rujnu 2021. godine.

Ovo je samo jedan dio Jambovih parcela na Nuncijati. Ostala zemljišta, njih sveukupno 25 će se tek prodavati na javnoj dražbi. Njihova procijenjena vrijednost je 76,6 milijuna kuna.

Maro Marušić