'AFERA POKORA' Vjernici neugodno iznenađeni, biskup Uzinić sve zna, pokušava 'odsječi bolesno tkivo'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
Nakon što je Dubrovački dnevnik ekskluzivno izvijestio o čitavom nizu tvrtki Dubrovačke biskupije koje su u poslovnom odnosu s Midia grupom, od kojih je dio pod sumnjivim okolnostima završio u stečaju s temeljnim kapitalom od 20 milijuna kuna, redakciji su se javili brojni čitatelji koji čestitaju na ovom otkriću.

Čestitke se uglavnom odnose na činjenicu što je neki medij konačno javno progovorio o onome što se u dubrovačkim kuloarima zapravo već odavno priča i zna. Tadašnji biskup Želimir Puljić bio je omiljen među većinom vjernika, iako ni sam nikada nije pretjerano krio svoj poduzetnički duh. Ipak, kako Dubrovački dnevnik doznaje, dio vjernika ostao je iznenađen s informacijom o tvrtki Pokora, kao i o tome u kojim je sve poslovima Dubrovačka biskupija sudjelovala putem svojih tvrtki i koliki su se milijuni u tom biznisu vrtili.

Da se u mandatu biskupa Puljića Crkva zbilja 'razmahala' poduzetničkim inicijativama i dvojbenim aranžmanima, neslužbeno su potvrdili T-portalu ljudi bliski samoj Dubrovačkoj biskupiji. Tvrdi se da je novi biskup Mate Uzinić gotovo dvije godine potrošio na sređivanje stanja i dovođenje poslovnih odnosa s Midia Grupom na normalnu i prihvatljivu razinu, a danas je navodno sve u redu 'jer se odsjeklo bolesno tkivo, kako ne bi ugrozilo cijelo tijelo'.

Biskup Uzinić i dvije godine borbe s 'bolesnim tkivom'

Biskupija, tvrdi se, sa Švicarcima ima još samo jedan važeći ugovor, onaj oko gradnje naselja na crkvenom zemljištu u Zatonu. Novi biskup Mate Uzinić bio je nedostupan medijima za komentar, ali su iz Biskupije kasno navečer ipak uputili priopćenje za javnost. U njemu otvoreno priznaju sva poslovanja o kojima je pisao Dubrovački dnevnik i vlasništvo nad svim tvrtkama, iako se u potpunosti ograđuju od građenja i poslovanja Javne garaže. 

Mate Uzinić koji je naslijedio biskupa Želimira Puljića dubrovačkim biskupom imenovan je na blagdan sv. Franje Saleškog 24. siječnja 2011. godine, a za biskupa je zaređen u dubrovačkoj katedrali na blagdan sv. Josipa 19. ožujka. Biskupa Želimira Puljića nakon dvadesetgodišnjeg služenja u Dubrovačkoj biskupiji, papa Benedikt XVI. imenovao je 15. ožujka 2010. zadarskim nadbiskupom. U službu je uveden u zadarskoj prvostolnici sv. Stošije 24. travnja 2010. Za predsjednika Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić izabran je 14. studenoga 2012.

Već tada mnogi su komentirali kako je ovaj premještaj, koji je vjernicima došao kao grom iz vedra neba, bila reakcija upravo na sumnjiva poslovanja i financijske aranžmane Biskupijinih tvrtki u Dubrovniku.

Na Mati Uziniću težak je sada zadatak opravdati poljuljano povjerenje vjernika, a pritom ne ugroziti dignitet Dubrovačke biskupije koja se u prethodnom razdoblju bez pretjerivanja upustila u vrlo čudne poslove. 

Potrebno je naglasiti kako su svi navedeni podaci  uključeni u Aferu Pokora  dostupni javnosti. O tvrtkama Pokora, Biozon, Biozon Media Vita, Otok, Benfortuna, PoliklinikaVita Med, Imprimis Adria  svi  zainteresirni mogu se informirati  na stranicama Ministarstva pravosuđa.

Također, još uvijek je javnosti nepoznato koje su korake po ovom pitanju poduzeli Policija i Državno odvjetništvo kao i hoće li biskup Mate Uzinić otvoreno pristupiti svojim vjernicima i otkriti sve što zna o poslovima  Dubrovačke biskupije koje je naslijedio.