test

STOL JE NAŠ Iako ne priznaju, vrijedno su učili od 'najboljih' kako se uklopiti u obrazac

Autor: Vjera Šuman
Fantastičan prijedlog stigao je od gradskog Odbora Gornjeg grada u Zagrebu, u kojem stranka Možemo ima većinu.

Oni predlažu dodjelu ulice u Zagrebu Milki Planinc. E sad, je li u pitanju provokacija, neznanje ili ignoriranje 'povijesne zbiljnosti', teško je zaključiti. Jesu li taj prijedlog iznjedrili oni koji podržavaju Tomaševića ili sasvim suprotno, oni koji smatraju kako je iznevjerio njihovo povjerenje pa su mu 'metnuli '? Kako god, priključujem se ideji ulice s imenom šefice CK, drugarice Milke, postavljene nakon Titove sječe glava Savke, Tripala i Pirkera, nakon čega su sljedila uhićenja i progon 'proljećara', Gotovca, Budiše, Čička, Veselice i brojnih drugih. Ulica bi se mogla zvati par-nepar ili još bolje ulica guzotara.

Da se ne nikad ne zaboravi

Naime, ta je drugarica ostala zapamćena, u ovoj višekratno traumatiziranoj naciji, po par-nepar sustavu i zbog  odlaska u Trst po guzotare, kavu, slaninu za sarme, bakalar, uloške i tampone, ali i po uplati, ne sjećam se više kojeg iznosa, za izlazak iz države. Bez takve potvrde niste mogli preći granicu i dočepati se blaženstva ispijanja espreso kave, kakvu smo u to vrijeme mogli jedino gustati u Italiji. Ako ste imali auto koji završava s parnim brojem, dobro ste pazili da se do ponoća vratite doma, jer poslije ponoća su vozili samo oni čiji je zadnji broj na tablici bio neparan.  Što se nas tiče, Trst nam je bio centar svijeta u kojem smo upijali mirise i okuse toliko željenog Zapada. Pred našim butigama, u to vrijeme, formirali bi se redovi od barem pola kilometra. Čim stigne  dojava o dolasku toliko željenog guzotara ili, oj radosti, desetak kila kave koje će podijeliti oni sretnici,  prvi u redu. Ako smo koga mrzili, mrzili smo tu ružnu babetinu Milku Planinc jer je predstavljala sav čemer koji nam je taj samoupravni socijalizam priskrbio. Otuda valjda vučemo te traume toalet papira, koji se opet žestoko manifestirao u vrijeme korone. Tada su Hrvati pokupovali najveće moguće zalihe tog proizvoda i doveli do laganih, ali srećom ne ozbiljnih nestašica, tog toliko voljenog papira. 

Guzotara ima svih vrsta, boja i mirisa

Srećom, sad je situacija puno bolja, guzotara ima svih vrsta, boja i mirisa, ali je šteka cca 5,5  eura, za kvalitetniji i više. Svakodnevno se živi čudimo koliko nas košta spenza, da bi nas sad sa svih strana zasuli vijestima o poskupljenju svega redom, jer eto, mora se, sve poskupljuje. Nema objašnjenja zašto je u nas sve najmanje dvostruko skuplje od ostalih zemalja EU, koje isto imaju inflaciju i sve probleme, najvećim dijelom uzrokovane Putinovim ludilom. Trgovci kažu kako su dobavljači digli cijene, dobavljači tvrde da su proizvođači digli cijene, dok proizvođači objašnjavaju kako je poskupljenje puno veće od toga koliko su oni digli cijene. Ministar financija Primorac poručio nam je nek' dobro razmislimo i provjerimo gdje ćemo kupovati i idemo tamo gdje cijene nisu toliko podigli. Usput nas je uputio na korištenje i Filipovićeve igraonice. Takvo obilaženje butiga s jednog kraja grada u drugi može itekako donijeti zdravstvene benefite, naravno ako idemo pješice pa je za očekivati i koju 'pametnu' od Beroša. Primorac nas je također izvijestio kako neće majci više Vlada subvencionirati struju i plin jednako i onima koji imaju para i onima koji nemaju. Dakle, uvođenje cenzusa, što samo po sebi ima nekog smisla za domaćinstva, ali nema za gospodarstvo. Plenki kaže da nije čuo što je rekao njegov ministar pa ne može komentirati. Nije odavde (?!)

Imamo materijala za barem deset epizoda Monty Pythonovaca

U međuvremenu je Ljubo Ćesić Rojs jako nahvalio Zokija, ali na pitanje hoće li glasati za njega objasnio je kako je ipak HDZ njegova stranka pa to nije jednostavno pitanje. Zašto nije jednostavno? Zato što se u HDZ-u, prema Rojsovim riječima,  nakupilo previše lopovluka, kriminala i korupcije, što njega dovodi u vrlo tešku situaciju oko odluke za koga glasati.  Šteta je što Monty Pythonovci više ne rade nove epizode jer ima u nas materijala za barem deset epizoda. Ako tome dodamo i našu Glavnu državnu odvjetnicu, jednako kao i genijalnu priču s Agrokorom u kojem je Državno odvjetništvo pljunulo milijun eura za vještačenje Todorićevog Agrokora agenciji, koja je radila, i za ekipu Borg, i za Fortenovu, ali i nekad za Agrokor, pa je u totalnom sukobu interesa. Najbolje je to što onaj koji je to vještačenje potpisao, uopće nije sudski vještak. Tako će, po svemu sudeći, naše Odvjetništvo morati pljunuti novi milijun eura za novo vještačenje jer im ovako optužnica ne drži vodu. Drugo je pitanje drži li vodu i s tim i bez toga!  Nikog to previše ne brine, osim našeg poštenjačine Ćesić Rojsa. Zašto onda ni najmanje ne čudi kad najveći borci za očuvanje Javnog dobra, iz ekipe Srđevaca, godinama džabe koriste terasu, kakvu drugi 'obični' ugostitelji u Gradu skupo plaćaju, po svakom stolu, dok ovi, uz glasno 'STOL JE NAŠ', ni lipe! Kad je riječ o 'njihovima', ova itekako glasna ekipa šuti o tome kao zalivena. Uklopili se u sustav 'naši' i 'vaši'.  Iako ne priznaju, vrijedno su  učili od 'najboljih', kako se uklopiti u obrazac – 'svi su oni isti!' Odlično su savladali gradivo. Eto vas.

Popularni Članci