LOPUD ČUDNO IZGLEDA Otok izgubio prekrasne palme, sve se moglo spriječiti na vrijeme, zelenila na rivi sve manje (FOTO)

Autor: ‎Ellie Leoni‎ Autori fotografija: Ellie Leoni
Svako mjesto ima ono nešto po čemu je prepoznatljivo, što pobuđuje asocijacije i stvara želju za time da se svaki trenutak jedinstveno iskoristi uživajući u ljepotama koje ono pruža.

Lopud, maleni otočić pokraj Dubrovnika ima bogatu povijest koja je uglavnom vezana za povijest nekadašnje Dubrovačke Republike, a danas je turističko središte koje godinama privlači brojne posjetitelje. Bez obzira je li riječ o građevinama dalmatinskog tipa gradnje ili nešto modernijoj arhitekturi, bez obzira o kojem se dijelu rive radilo, za Lopud je oduvijek bila upečatljiva jedna njemu svojstvena karakteristika.

Zelenilo, borovi, ali prije svega palme koje su bile jedan od zaštitnih znakova otoka, oduševljavali su svakoga, bez obzira je li riječ o domaćim posjetiteljima ili o stranim državljanima. Zadnjih petnaest godina, borovi u parku na dječjem igralištu pokraj luke sve više su se rezali, a navodno zbog opasnosti od pada na barke, kao i zbog negodovanja kada je riječ o opadanju borovih iglica na njih. Problem je svakako trebalo riješiti rezanjem kritičnih grana, ali odsijecanje kompletnih stabala se nije činilo kao nešto što bi moglo opustošiti centar mjesta s obzirom na brojne prekrasne palme koje su tamo tada postojale.

Prije nekoliko godina, prilikom rekonstrukcije dječjeg igrališta, otišlo se korak dalje. Prekrasno grmlje pitospore, koje je ukrašavalo već postojeće igralište u potpunosti je uništeno, a nakon što su joj grane odrezane do tla, bager joj je iskopao korijenje do temelja. Smišljena je domišljata alternativa. Očito neki smatraju da je djeci ugodniji i prirodniji ambijent drveno-metalna ograda učvršćena debelim slojem betona.Postoje argumenti koji kažu da se zeleno raslinje kao što je pitospora treba održavati i rezati, ali isto tako, potrebno je održavati i ogradu koja se sastoji od drva i metala. Također, nije nikakav problem održavati nisko raslinje uz komunalne troškove koji nisu drastično visoki za tako relativno malenu površinu.Ellie Leoni

Dječje igralište s novom ogradom

Drugi argument koji je išao u prilog ovakvom ishodu bio je naglasak na standarde koji se primjenjuju prilikom izgradnje/obnove dječjih igrališta. Valja naglasiti kako je logično postaviti vještački napravljenu ogradu u urbanoj sredini, gdje prolaze automobili i gdje ne postoji mogućnost da se posadi i održava nisko raslinje koje bi služilo kao prirodna alternativa običnoj ogradi. Ipak, uništiti živu, grmoliku, prirodnu ogradu da bi se postavila otužna i mrtva, vještačka konstrukcija nije nimalo pragmatično niti estetsko rješenje. Pomalo je smiješan argument koji dovodi u pitanje sigurnost djece ukoliko se igraju okruženi prirodnim niskim raslinjem. Niti jedno dijete nije stradalo zbog pitospore koja na nikoji način ne predstavlja opasnost za djecu, barem ne više od umjetne ograde. Djeca svakako mogu stradati na bezbroj načina, prilikom bezbroj različitih aktivnosti, u ovom slučaju konkretno unutar igrališta ukoliko nisu pod adekvatnim nadzorom. Sve ostalo su prazne priče i pogodovanje provedbi nečega što je zamišljeno ne kao pragmatično i estetsko rješenje, nego kao sporazum koji odgovara pojedincima.

Nadalje, čempresi ispred crkve svete Marije su posječeni, iako je velik broj njih bio u dobrom stanju i nisu bili suhi. Postojale su pojedine suhe grane, međutim, to nikako nije razlog da se uklone čempresi koji su ukrašavali glavnu razglednicu otoka dugi niz desetljeća, a umjesto njih su se posadile niske murve koje, kako otočani kažu, inače prave veliku prljavštinu.

'Ništa više nije isto, nekome padne na pamet promijeniti vizuru otoka i to se uspješno provodi, bez da se ikoga išta pita,' rekla je mještanka otoka za Dubrovački dnevnik.

U konačnici se dogodilo nešto što baš i nije bilo planirano iako su postojala upozorenja i medijski napisi o širenju palmine pipe  (Rhynchophorus ferrugineus). Pošast je poharala palme duž cijelog otoka. Malo po malo, u zadnje dvije godine mogle su se vidjeti palme koje pri vrhu sve više i više gube svoje listove koji su se sušili. Nemilosrdni kukac ih je napao, počele su trunuti i na kraju su morale biti odrezane. Spomenuti park u kojemu je obnovljeno dječje igralište imao je samo palme nakon što je sve ostalo što je u njemu bilo prirodno uklonjeno. Palmina pipa se pobrinula da više ni palma ne bude, osim onih malobrojnih koje su vrlo visoke, a deblo im je manjeg promjera, s obzirom na to da se čini kako su one otpornije na ovog kukca. Osim njih, stradale su i one ispred hotela Glavović, a upravo su ove bile jedne od onih koje su oduzimale dah i davale čaroliju samome mjestu.

Ellie Leoni

Riva na Lopudu fotografirana 2015. godine (lijeva slika) i riva fotografirana danas (desna slika)

Valja naglasiti kako su nastradale i dvije palme ispred nekadašnjeg hotela Pracat, međutim, ona koja je počela pokazivati znakove zaraze u potpunosti je devastirana prije nego što ju je kukac dokrajčio.

'Prihvatljivo bi bilo rješenje da su odrezali cijelo deblo, ali odmah na početku ove sezone, odrezali su sve zdrave i zelene listove palme koja je samo pri vrhu počela lagano odumirati. Sada u centru mjesta 'strši' ružno deblo koje je u potpunosti ogoljeno da bi neki koji su ga u to pretvorili mogli imati hladovinu,' rekla je čitateljica čiji su podaci poznati redakciji za Dubrovački dnevnik.

Ellie Leoni

Palma koja je uništena ubrzanim procesom na početku sezone, a nije odrezana

Je li se moglo nešto poduzeti ili jednostavno nije bilo rješenja? Moglo se, itekako! Dokaz tome su palme ispred hotela Lafodije, od kojih je svaka zaštićena sa po dvije injekcije, a koje štite od štetočina. Niti jedna jedina palma nakon što su sve ispred spomenutog hotela bile zaštićene injekcijama nije bila zaražena. Na sličan način, palme u Kaliforniji su bile zaštićene te je prekinuta epidemija palmine pipe tretiranjem istih. S obzirom da se ova pojava nije dogodila odjednom, bilo je vremena za reagiranje, a nitko nije ništa poduzeo, logično je postaviti pitanje je li ikome bilo stalo. Ako nikoga nije briga kako će Lopud izgledati i to što je izgubio jedan od svojih prepoznatljivih simbola, onda je to zaista rezanje grane na kojoj počiva atraktivnost mjesta, a koja je temelj dobrom turizmu.

Ellie Leoni

Injekcije koje štitu palmu od razornog nametnika

Dok je pohvalno sve ostalo što se čini na dobrobit samome mjestu, a uključuje kulturna i zabavna događanja i komunalna rješenja, zanemareni su neki drugi važni problemi, a to su problemi koji su trajno promijenili izgled Lopuda.

Ellie Leoni

Popularni Članci