test

KOMENTAR "Nije važno što je Turudić pisao Josipi ili ona njemu, to je „zabava za narod". Pitanje svih pitanja je tko to plasira u javnost i zašto"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić i Goran Stanzl / PIXSELL
Gotovo je sa „rozi fjori“ vremenima. Finuo je Badnji dan i Božić, regali za Novu godinu, finula je Festa Svetoga Vlaha i sve emocije koje donosi to vrijeme. Vrijeme je vratit se u realnost, onu tvrdu, sirovu. Ako nas i nije volja, drugi nas turaju tamo.

Evo, nije Festa ni finula, taman smo se jučer izapodne rekuperavali od svih događaja u nas u Gradu i puno nas je poželjelo malo prošetat i potrošit onaj višak kalorija, od šporkih makarula, zelene menestre, neki od pašticade, pa krafena pa ... A, neki su se poželjeli svoga kauča i da, nakon par dana Gradskih događanja, malo povire što se to u međuvremenu događalo, kako se to nekad znalo reć, „u zemlji i svijetu“. Ja nijesam više od šetnje pa sam se radije zavalio na kauč i malo povirio što je nova na internetu bilo pasanih dana.

Kad! Imam što i viđet! I pročitat! Šporka roba na sve strane. Ma hajdemo redom.

Nakon što je predsjednik Milanović partio iz Grada zakazo je konferenciju za novinare u subotu u podne. Na toj konferenciji je teško optužio kandidata za glavnog državnog odvjetnika da se je družio sa kriminalcima i da je o tim druženjima lago' na saslušanjima u Saboru u postupku kandidature.

Taman što se taj fortuno malo zbunaco u subotu iza podne, kad su se vijesti o toj konferenci počele sa vrha naslovnica polako počele kalavat prema dnu stranice, neđe oko šest ura popodne, Jutarnji list je objavio prvi dio prepiske između kandidata za glavnog državnog odvjetnika i Josipe tadašnje Rimac. Šalju „puse“ jedno drugome, donose se vitamini, obećavaju se slikavanja. A, sve se navodno ne poznaju. Slučajno se sreli u istom kafiću, pa eto sjeli zajedno popit kafu.

A, onda se ta prepiska još cijelu jučerašnju neđelju pomalo još i razotkriva i nadodava. Običan svijet u komentarima – konsterniran.

Nakon svega, a prije nego što se Vlada išta o svemu očituje, a o svemu šuti već dva dana (!), ipak bi reko par stvari:

- čudio sam se i još se čudim što je trebalo Turudiću, predsjedniku Visokog kaznenog suda, čovjeku od 61 godine, kandidirat se za ovu funkciju u njegovim godinama? Koji su to motivi u čovjeka te dobi? Čovjek tih godina obično polako gleda prema zavjetrini i polako rezimira svoju karijeru, a ne započinje ispočetka neđe đe nikad do sad nije radio. Pa za samu prilagodbu – da pođeš bilo đe – treba ti godina-dvije. Koja je to forca? Ili ima nešto što mu priječi da tamo đe je sad više ne može ostat pa mora dalje? Ili nešto drugo što se ne zna?;

- što je trebalo Vladi da forsira kandidata oko kojega je jasno i maloj djeci da nije omiljen? Zna li Vlada da bilo koji kandidat koji dolazi u Državno odvjetništvo dolazi u ustrojstvo puno visoko obrazovanih ljudi koji su tamo godinama, koji čine taj sustav i koji ne trpe „slonove u staklarnici“? Koji će, ako ih bude volja, minirat svakog takvog izabranog koliko god on bio pun force ili pameti. Tu sila većine glasova ne pomaže. Ko što na graničnom prijelazu ne pomaže kad carinici proglase „bijeli štrajk“.

Sve ono što je iz prepiske onako brutalno bačeno u javnost je, naravno, samo ono što se uobičajeno zove „folklor“, dato je javnosti da se zabavlja. Poruka objavljenoga je jako nezgodna. Osim zabave za javnost, svakome ko se o tome treba očitovat, a to je svakako Vlada – danas ili sutra, kadgod, je jako neugodno.

Jer, po scenariju kako se dosad sve događalo očito je da je sve to neko jako pažljivo tempiro'. Prvo je u subotu u podne istupio predsjednik Republike. Kad se situacija malo primirila, krenuo je Jutarnji list i nastavilo se cijeli slijedeći dan. Sve malo pomalo. Ko kad abrumavaš.

Onda je uslijedio – muk. Pa se čeka očitovanje. A, kako se očitovat? Što god da kažeš – ne valja! Jer, Vlada nikad ne zna što još neko možda ima u rukavu. Nešto što još možda čeka objavu? Možebit da najgore još nije objavljeno?

Za zapitat se kako je to krenulo baš od Jutarnjeg lista? Jer, nemojmo zaboravit da su i Večernji i Jutarnji list vazda na tragu onoga što zastupa Vlada. Hajde da je aferu probio neki Podravski ili Međimurski list pa prenijeli ostali. Ali, ovaj put je znakovito da je aferu otvorio Jutarnji. A, nemojmo zaboravit nedavnu proslavu 80 godina Slobodne Dalmacije koja je sastavni dio grupe Jutarnjeg lista. Na tu je proslavu došlo čak 8 tadašnjih ministara iz hrvatske Vlade. Takvu podršku nekom listu – mediju se davno ne pamti.

Sve ovo postavlja puno pitanja. Dakle, nije važno što je Turudić pisao Josipi ili ona njemu. To je „zabava za narod“. Jasno je da je Turudić lagao i to je već samo tehničko pitanje. Pitanje svih pitanja je tko to plasira u javnost i zašto. Čuju se dva moguća tumačenja.

Prvo je da je ovo akcija koja je krenula ili iz sudačkih ili državnoodvjetničkih ili policijskih krugova koji, jednostavno, ne žele Turudića na mjestu državnog odvjetnika. Iz ovih ili onih razloga.

A, drugo tumačenje je da je cijela ova akcija ustvari samo sukob različitih frakcija unutar samoga HDZ-a koji koriste Turudića radi obračunavanja između sebe. Ne želeći ulaziti u detalje, priklonio bi se ovom tumačenju jer su znakoviti poneki članci koji su se, ničim izazvani, pojavili jučer i danas u medijima, a koji nemaju nikakve veze sa ovim događajima.

Koji god razlozi bili nećemo ih saznat ni Vi ni ja.

Dubrovačko Njorgalo

Popularni Članci