test

Dobrostiva milost Glavnog!

Autor: Vjera Šuman Autori fotografija: Patrik Macek/PIXSELL
Prošli tjedan sretno je završio nezapočeti štrajk liječnika. Nakon uzaludnog višemjesečnog natezanja s Berošem, koji se jedino pokazao izuzetno uspješnim u  dodjeli sredstava svog ministarstva za neku bezveznu i nepotrebnu, ali zato loše napravljenu aplikaciju. Kome?  Logično, svom osobnom fotografu i prijatelju.

Sjeli su zato liječnici za stol s 'Glavnim', koji je svojom dobrostivom milošću odmah riješio njihove probleme. Sve je tako sretno i veselo završilo. Čak i oni koji dosad još nisu uspjeli shvatiti, konačno su shvatili kako su ministri tu samo kako bi se održala potrebna demokratska forma zbog čega je posve svejedno znaju li išta ili ništa. Jesu li pametni, sposobni ili ništa od navedenog. Koga briga! Nije to ni prvi ni zadnji put kako nam se šalje jasna poruka da je u državi samo jedan i jedini neprikosnoveni gazda. Sve dogovoreno bi operativno trebao provesti Beroš pa ako opet nešto  zabrlja, zna se tko će ispraviti stvari. Ni u našem istočnom susjedstvu ne bi se postidjeli ovim modelom vođenja države.  

Auf Wiedersehen und gute Reise!

Ne treba smetnuti s uma veliku prednost i dobrobit ove predizborne godine i nejasno je što čekaju potplaćene medicinske sestre i tehničari. Dajte požurite malo ove svoje, ne tako sposobne sindikalne vođe, jer ćete u suprotnom nastaviti kupovati karte prema zapadu i sjeveru Europe, gdje vas željno očekuju. Auf Wiedersehen und gute Reise! Potplaćeni profesori isto šute. Kad bi se kojim slučajem pojavili neki novi sindikalni vođe, posebno u privatnom sektoru, možda bi sindikalna scena konačno postala pravo mjesto za kvalitetnu borbu za prava radnika. To zasad baš i nije izgledno jer se ovi sadašnji lijepo uhljebljeni dečki bave samo onim pravima kojima dobiju malo tapšanja po ramenu, dosta medijskog prostora u kojem pokazuju dovoljnu dozu gnjeva zbog potplaćenih radnika, što svakoj vlasti potpuno odgovara. Zato su si i mogli priuštiti urnebesni zahtjev da veće uskrsnice dobiju samo članovi sindikata, jer oni im osiguravaju velike plaće i bonuse(?!)). Zašto bi sindikalne vođe išta znale o Ustavu, ljudskim i radničkim pravima i jednakosti, kad njihov rad uvijek i iznova pokazuje kako su upravo oni jednakiji od drugih? 

E sad sve sjeda na svoje mjesto

Najveći događaj je ipak ostavka glavne šefice USKOK-a Vanje Marušić, navodno iz osobnih razloga. Nakon 'službenog' priopćenja s tim 'osobnim razlozima', brzo je iz DORH-a počelo curiti kako je njen vozač napravio štetu na autu u neslužbeno vrijeme, ali je ona 'pustila' da se šteta namiri iz sredstava USKOK-a. Ma vidi ti vraga. Drži li ta priča vodu ili ne, tek će se vidjeti, ali sasvim je jasno da su odnosi Glavne državne odvjetnice Šipek i šefice USKOK- a odavno debelo narušeni. Osim one presice na kojoj je Hrvoj Šipek pokušala muljati kako nije znala detalje istrage protiv Žalac, što je Marušićeva demantirala, izgleda kako je Vanja Marušić bila malo previše samostalna i svojeglava. Pa je dala nalog za hapšenje ministra Horvata dok Hrvoj Šipek o tome nije imala pojma pa onda tako ni Plenki. Onda je još udarila bivšeg Tolušića, ali navalila i na tad aktualne Miloševića, Aladrovića i tko zna što bi joj još moglo pasti napamet. Kao što je upravo ona pokupila i Rimac. Zato je valjda morala poći iz 'osobnih razloga'. E sad sve sjeda na svoje mjesto. Vratimo li se na početak priče o ministrima, mogu mirno spavati. Posve su sigurni! Ako su dobri i poslušni, bez baš previše bedastih izjava, mogu trajati koliko i gazda. Nitko ih više neće dirati. Zašto bi ih i dirao kad Plenki kaže kako smo značajno smanjili korupciju u Hrvatskoj! Može li bolje?

Nikakva reforma nije potrebna

Kad je u pitanju naš HZZO-a tu je sve na svom mjestu, baš kako i treba biti pa nikakva reforma nije potrebna. Glavni šef HZZO-a iz Zagreba je poručio kako zdravstvo nije besplatno, ali on je sasvim zadovoljan radom institucije kojoj je na čelu. Čini se da je i Glavni zadovoljan njime. Zašto i ne bi? Evo baš je neki dan jedna stara gospođa iz doline Neretve pala i slomila kuk pa ju je hitna odvela u Split. Kako se odabire ide li pacijent u Split ili Dubrovnik, po svemu sudeći ovisi o raspoloženju vozača Hitne. Kako god, u Splitu su je operirali i pet dana kasnije vratili je doma uz preporuku dolaska fizijatra kako bi što prije prohodala. Njen sin je otišao liječniku opće prakse koji mu je pomogao ispuniti zahtjev za fizijatra i rekao mu nek požuri na poštu što prije poslati taj zahtjev u HZZO Dubrovnik. Poštom, čudio se sin, pa zar ne možete to mailom? Ne, mora se poslati poštom u Dubrovnik. Onda kad stigne i dođe na red za komisiju koja to mora odobriti, e onda će moći dobiti malo vježbanja. Tako to radi naš HZZO! Inače, pošta iz Ploča za Dubrovnik često putuje dulje nego iz Zagreba za Dubrovnik. Čemu hića. Važno je da sustav odlično funkcionira. 

Bit će valjda jednom

Istina, već smo proslavili Uskrs, ali nije prošlo dugo i evo ga - završena je Stonska obilaznica. Obećana je do Uskrsa, ali samo deset dana kasnije doista je i završena. Kad bi samo koji dan kasnili veliki građevinski projekti koji se rade u Hrvatskoj to ne bi bio nikome problem. Zamislite da onima na Banovini zamjenska kuća kasni samo desetak dana. Tko sretniji od njih. Kako god, za vikend ću se provozat' obilaznicom, ali onda i vratit' u Ston. Treba još gustat u školjkama dok ne počne ljetno ludilo i kolone automobila nesvjesnih kako je Grad još uvijek tako daleko po onoj istoj staroj magistrali. Bit će valjda jednom, kao i brza cesta do Čilipa. Pomalo. Eto vas. 

Popularni Članci