Japanski ministar zahvalio županu na pomoći nakon potresa

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Župan Nikola Dobroslavić, njegova zamjenica Marija Vučković i predsjednik Županijske skupštine Ivan Margaretić  primili su u posjet delegaciju japanskog Ministarstva pravosuđa na čelu s ministrom Sadakazu Tanigakijem i japanskim veleposlanikom u Hrvatskoj Keiji Ideom.

 Na sastanku je ministar Tanigaki rekao kako je već dva desetljeća uključen u diplomatske odnose svoje države i Hrvatske. Tako je kazao da je u vrijeme kada je Japan  1992. uspostavljao diplomatske odnose s Hrvatskom bio član parlamentarne komisije koja je bila zadužena za to pitanje. Također, Tanigaki je već deset godina predsjednik te komisije.

Tanigaki se županu zahvalio i na pomoći koju su hrvatski državljani uputili Japanu kada je prije tri godine pogođen potresu, a izrazio je i sućut žrtvama nedavnih poplava u Slavoniji te je dodao kako će Japan naći načina da pomogne stradalima.

Župan se zahvalio na svemu što je Japan učinio za Hrvatsku  te je dodao kako „smo uvijek doživljavali Japan kao velikog prijatelja”. Župan je podsjetio kako su prošle godine u posjetu Dubrovniku bili princ Akishino i princeza Kiko te da u Grad dođe oko 42 tisuće turista iz Japana.

Ministra Tanigaki je zanimalo gospodarstvo Županije, a osobito turizam i to onaj kruzerski. Naime, rekao je kako Japan razmišlja o pojačanju djelatnosti u turizmu, pa i putem kruzing turizma. Stoga je župana upitao o iskustvima s kruzerima. Župan je kazao kako je kruzing turizam, kojemu je Dubrovnik najveća luka na ovoj strani Jadrana, dobar te da se nada kako će Grad uskoro postati „homeport” za neke od tih brodova. No, istaknuo je i nekoliko problema oko kruzera- prije svega gužve do kojih dolazi kada se u istom trenutku u Gradu nađe od 12 do 14 tisuća gostiju s kruzera.

Nakon sastanka u Županiji župan i suradnici otišli su s japanskom delegacijom u obilazak povijesnih znamenitosti Dubrovnika.

Popularni Članci