KORONA U ŽUPANIJI Nema novih pozitivnih nalaza, Lakić potvrdio: Štićenica doma u Pločama prije hospitalizacije bila doma (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
"Situacija je još uvijek stabilna, rekao bih čak i dobra u nekoj mjeri. Imali smo 145 uzoraka koji su poslani za Zagreb i nemamo nijedan pozitivni nalaz. To je važno jer je unutar tih uzoraka i onaj broj uzoraka koji su uzeti iz Josipovca i doma za starije u Metkoviću, kako štićenika tako i zaposlenika," kazao je župan Nikola Dobroslavić na konferenciji za medije Kriznog stožera DNŽ o koronavirusu. 

Podsjetio je i na to kako će doći do popuštanja mjera, ali kako je važno da sugrađani budu oprezni i ostaju doma.

"Ukupna brojka preminulih na području DNŽ je šest. Ukupno je prema Zagrebu poslano preko 1300 testova. Hospitalizirano je 28 osoba, imamo i jednu izliječenu osobu, dakle 16 osoba je izliječeno. Stožer je jutros donio prijedlog prema Nacionalnom stožeru koji se odnosi na podjelu županije na tri područja; Dubrovnik, Župa, Konavle, Primorje je prva cjelina, druga Pelješac i otoci, treća Dolina Neretve. Za odlazak na otoke će i dalje trebati tražiti propusnicu jer na otocima imamo dobru epidemiološku sliku i trudit ćemo se da tako i ostane," kazao je Joško Cebalo, načelnik Stožera.

"Od 28 hospitaliziranih osoba, 19 ih je u OB Dubrovnik, jedna je osoba u jedinici intenzivnog liječenja, a osam osoba je u Studentskom domu. Jedna osoba dosta teškog stanja je u respiratornom centru u Splitu te nije intubirana. Osim jedne medicinske sestre koja je na bolovanju i liječnika koji je također zbog Covida na bolovanju, imamo i jednu medicinsku sestru u samoizolaciji. Riječ je o kontaktu koji nije ostvaren u bolnici, kao što je to slučaj s prije spomenutim kontaktima," kazao je Marijo Bekić, ravnatelj OB Dubrovnik.

"Ukupno 58 korisnika doma u Metkoviću, 40 korisnika Josipovca, sedam djelatnika doma u Konavlima je testirano. Negativni su korisnici Josipovca i doma u Metkoviću, što znači da nije došlo do proboja virusa," izjavio je Mato Lakić ispred ZZJZ DNŽ.

"Trenutno su 533 osobe na području DNŽ u samoizolaciji, nismo imali dojava o kršenju mjera. Sukladno novim odlukama Nacionalnog stožera doći će do ukidanja punktova, ali ćemo usmjeriti snage tamo gdje predvidimo da će doći do većeg okupljanja građana," izjavio je načelnik PU DN Ivan Pavličević.

Odgovarajući na pitanja novinara, Lakić je potvrdio kako je preminula štićenica Doma u Pločama prije hospitalizacije poslana doma te kako je to bila odluka epidemiologa. Na pitanje je li njena kćer pozitivna ili negativna na Covid-19, rečeno je kako jučer do 14 sati nije stigla u bolnicu pa stoga do 14 sati nije ni mogla biti testirana.

Postavljeno je pitanje je li Dom u Pločama bio prekapacitiran, zbog čega je dio korisnima polan doma, na što je Cebalo odgovorio kako nemaju tu informaciju, ali će to provjeriti.

Odgovarajući na pitanja novinara, Pavličević je potvrdio kako je PU DN poduzela sve korake i izvide koje je DORH-naložio te kako je poštanskim putem poslano izvješće. Na pitanje kad se može očekivati odluka Nacionalnog stožera oko tri cjeline koje predlaže Županijski stožer unutar kojih bi se kretalo bez propusnica, Cebalo je odgovorio kako je prijedlog poslan jutros, kako se odluka očekuje danas, a kako bi se s primjenom moglo krenuti već sutra. 

Ivona Butjer/Vedran Salvia

Popularni Članci