Stotinu oboljelih od koronavirusa, osam osoba je ozdravilo; DORH istražuje slučaj u Rogotinu (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
"Imamo jednu tužnu vijest, jedan naš sugrađanin je izgubio bitku protiv koronavirusa, njegovoj obitelji izražavam sućut. U ovom trenutku imamo ukupno 100 pozitivnih, dva više nego jučer," kazao je župan Nikola Dobroslavić na redovnoj konferenciji županijskog Kriznog stožera te pozvao građane da poštuju mjere. 

Kazao je kako su zbrinute sve osobe iz domova za starije te kako je po jedna osoba u sobi.

"Ukupno je upućeno 922 uzorka prema Zagrebu, imamo 100 pozitivnih na koronavirus. Morali smo dva brisa ponavljati u Domu za starije u Dubrovniku i oba su negativna. Ne čekamo nijedan rezultat. Hospitalizirane su 34 osobe, od čega u OB Dubrovnik 24, u studentskom domu ih je 10. U protekla 24 sata imamo još dvije izliječene osobe, dakle osam," kazao je načelnik Stožera Joško Cebalo.

"Radi se o 83-godišnjem pacijentu koji je intubiran i bio je u jedinici intenzivnog liječenja, primljen je prije tri dana. 21 pacijent je na zaraznoj, tri su na intenzivnoj, 10 u Studentskom domu. Također, 12 korisnika doma za starije osobe u Pločama je u našoj ustanovi, a što se tiče Doma umirovljenika u Dubrovniku, šest ih je u OB Dubrovnik, a jedna osoba je na intenzivnoj. Ostale osobe su stabilno, no treba u obzir uzeti njihovu dob. Osam djelatnika bolnice je u samoizolaciji; dva liječnika, pet medicinskih sestara i jedna nemedicinska osoba," kazao je Marijo Bekić, ravnatelj OB Dubrovnik. Odgovarajući na novinarsko pitanje Dubrovačkog dnevnika, Bekić je kazao kako je preminula osoba u bolnicu primljena 10. travnja te kako se ne radi o štićeniku domova u Dubrovniku i Pločama. 

"Imamo dvije novozaražene osobe, oni su kontakti djelatnice doma iz Ploča i oni su bili u samoizolaciji," kazao je Mato Lakić ispred ZZJZ DNŽ.

"u zadnja 24 sata nismo imali postupanja. Sve osobe koje smo nadzirali zatečeni su u svojim domovima," kazao je načelnik PU DN Ivan Pavličević.

Postavljeno je i pitanje oko smrtnog slučaja u Rogotinu.

"Zatraženo je izvješće službi koje će se proslijediti na državnu razinu. Uključilo se i državno odvjetništvo, ne možemo dalje komentirati," kazao je Dobroslavić.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Cebalo je kazao kako je odluka o zatvaranju Zračne luke Dubrovnik produljena do 2. svibnja te je kazao kako nisu kontaktirali Croatia Airlines koji je prodavao karte za 20. travnja jer su imali informaciju kako će ZL biti zatvorena.

Postavljeno je i pitanje oko trgovkinje Pema te je li točno da je ona bila u kontaktu s kolegicama koje su kasnije raspoređene na rad.

 „Kolega je obrađivao te kontakte, pretpostavljam da je obradio sve kontakte,“ kazao je Lakić.

Na pitanje koliko je točno kontakata obrađeno, Lakić je odgovorio kako bi točan podatak morao pogledati.

Ivona Butjer/Aida Čakić

Popularni Članci