NEMA NOVOZARAŽENIH Nažalost, danas je preminula 74-godišnjakinja iz Ploča (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
"Imamo novi smrtni slučaj. Preminula je sugrađanka iz Ploča. Izražavam sućut njenoj obitelji". - rekao je župan Nikola Dobroslavić na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije o najnovijem stanju s koronavirusom.

- Epidemiološka slika je dobra. Od poslanih uzoraka kojih je bilo 68 nemamo niti jednog novog pozitivnog što je dobro. - dodao je Dobroslavić.

Načelnik Stožera civilne zaštite Joško Cebalo dodao je kako je tako i dalje ukupno stotinu zaraženih. Hospitalizirane su 32 osobe pozitivne na koronavirus, od toga 22 osobe u OB Dubrovnik i deset u studentskom domu.

- U protekla 24 sata ozdravila je još jedna osoba. - naveo je.

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić rekao je da je preminula žena imala 74 godine. Primljena je 10. travnja. Nije bila na respiratoru. Bila je štićenica doma za starije osobe u Pločama.

-  Na odjelu infektologije je 20 pacijenata, a dvoje pacijenata su na jedinici intenzivnog liječenja. Oni su na respiratoru, ali nisu intubirani. Jedna osoba je iz Doma za starije Dubrovnik, a druga iz Ploča. Jedna osoba je i dalje u Splitu u teškom stanju. Ona je intubirana. - rekao je Bekić.

- Nadalje, 431 658 je telefonski broj na koji se mogu dobiti informacije između 14 i 15 sati o stanju pacijenata na zaraznom odjelu. Također,  431 644 je telefonski broj jedinice intenzivnog liječenja za informacije o onima koji su oboljeli na tom odjelu. Što se tiče studentskog doma, broj je 091 431 7241 za informacije o onima koji su tamo smješteni. Molim rodbinu za razumijevanje ako ne budu zadovoljni s informacijama, ali to je najviše što sad možemo. - rekao je Bekić.

Novinarima se obratio ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić.

- Ovo je prvi put da nemamo novih koji su pozitivnih dva dana zaredom. Zadnjih pet dana, ako izuzmemo osobe koje su se zarazile u domovima, nemamo cirkulacije virusa u stanovništvu. To je dobra vijest. Treba zahvaliti svim građanima koji su slušali upute i koji se toga drže. Recimo i da je 528 osoba u samoizolaciji. - objasnio je Lakić.

Najmlađa osoba zaražena ima osam godina. Lakić je rekao da je ona u dobrom stanju.

- Mi testiramo dosta ljudi, ali to ne znači da nema virusa među nama. Ali znači da se virus nije proširio. To je jako bitno. Moramo biti na oprezu. Daleko smo od slavlja, ali imamo relativno dobru epidemiološku situaciju. - pojasnio je Lakić.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je da nije bilo kršenja samoizolacije. Što se tiče punktova u Orebiću, kojih tamo nema, rekao je da Pelješac i otoci čine jednu geografsku cjelinu.

Što se tiče karantene u Domus Christiju, župan Dobroslavić rekao je kako su djelatnici doma reducirali svoje izlaske iz Doma.

- Zaraza u domove dolazi iz vana. One su smanjili tu mogućnost. Smatram da je to jako dobro od ravnateljice Vujnović, mogu to preporučiti i za druga mjesta. Imamo stabilnu situaciju u našim domovima. - izjavio je Dobroslavić.

V.Salvia/A.Čakić

Popularni Članci