ČAK 15 NOVOOBOLJELIH Virus 'napao' i Dom za starije Dubrovnik, zaraženi muškarac na respiratoru (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Od jučer u županiji imamo 15 novih zaražernih, rečeno je na konferenciji za novinare Stožera civline zaštite DNŽ koja je održana ispred dubrovačke bolnice.

- U odnosu na jučer imamo nažalost povećan broj pozitivnih. Imamo ih 15. To je učinak korisnika doma za starije iz Ploča. - rekao je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

- Nažalost, imamo jednu zaraženu osobu i to iz Doma za starije u Dubrovniku. - kazao je Dobroslavić, koji je pozvao građane da se strogo drže svih propisanih mjera dodajući da očito ne držimo kontakte pod kontrolom.

Načelnik Stožera civilne zaštite Joško Cebalo kazao je kako je ukupno 85 zaraženih ovom bolešću. Na pitanje je li itko ispisao kaznu za ono što se događalo na gruškom mulu kad je velika skupina građana kupovala ribu, Cebalo je rekao je kako je sve s prodajom ribe prethodnih dana išlo u redu, ali da je velika skupina građana sve iznenadila u četvrtak. Pohvalio je Stožer civilne zaštite i policije za reakciju.

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić kazao je kako je hospitaliziran 31 pacijent.

- Na odjelu infektologije je 16 pacijenata, u studentskom domu je njih 12, a u jedinici intenzivnog liječenja su 3 pacijenta, među kojima je i oboljeli iz dubrovačkog Doma za starije. - kazao je Bekić, dodajući da su sad pet liječnika, deset medicinskih sestara i jedna osoba koja nije zdravstveni djelatnik u samoizolaciji.

Bekić je komentirao izjavu "ministra Beroša kako će se respiratori povlačiti u Split". Dodao je kako je to rečeno kad se očekivalo pedesetak pacijenata na respiratoru u Splitu, dodajući da bi u tom slučaju bilo zločesto ne uključiti se u pomoć Splitu. Naveo je da imamo 11 respiratora i 10 aparata za anesteziju i šest pokretnih respiratora. Dodao je da će biti tu i osam respiratora koje je naručio Grad Dubrovnik, te po jedan respirator kojeg nabavlja Dubrovačka biskupija i Srpska Pravoslavna crkva,

Istaknuo je da OB Dubrovnik nabavlja uređaj za testiranje.

- Što treba našoj ustanovi? Procijenili smo da je to takav uređaj. Ponuda iznosi oko 650 tisuća kuna bez PDV-a i kontaktirali smo Blaga djela koji će nam pomoći. Tako ćemo nabaviti uređaj. Stići će za desetak dana, ali prije sredine i kraja svibnja neće biti u potrebi. Ali ovo je bitka koja dugo traje. - naveo je on.

Novinarima se obratio i ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić. 

- Dvije osobe su kontakti šire obitelji iz Ploča, to su oni prvi slučajevi iz Ploča. Jedna osoba je dakle štićenik doma za starije i  nemoćne u Dubrovniku. Svi ostali, njih 12,  su štićenici ili djelatnici doma iz Ploča. Što se tiče Dubrovnika, osoba iz doma za starije je smještena u Opću bolnicu Dubrovnik. Radi se o nepokretnoj osobi, koja je bila u sobi s još jednom osobom, koja je u dobrom općem stanju. Njemu će se danas uzet bris, još jedna štićenica je sinoć imala temperaturu, danas je prebačena u bolnicu i bit će testirana. Svim djelatnicima koji su bili u kontaktu s dokazano pozitivnim je uzet ili će biti uzet bris. Oni će biti u samoizolaciji. - rekao je ravnatelj županijskog zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić.

Kazao je da je pretpostavka da je netko iz vanka donio virus u Dom za starije Dubrovnik, hitnih službi ili zaposlenika Doma. Na pitanje je li se brisevi djelatnicima Doma za starije osobe uzimaju na otvorenom što se ne smije, Lakić je kazao kako je to nadležnost Doma zdravlja Dubrovnik i da ne zna više o tome. Kazao je i kako je zaraženo 90 posto Doma u Pločama.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević istaknuo je da su ukupno 382 osobe u samoizolaciji. Ukuopno je zaprimljeno 80 prijava građana za kršenje samoizolacije. Ukupno je utvrđeno 18 mjera kršenja samoizolacije. 

- Uz ove blagdane smopojačali postupanje i kontrolu osoba u samoizolaicji, kao i onih na kućnom liječenju. - naveo je Pavličević, kazavši i da je zabilježen prvi pokušaj krivotvorenja propusnice,  

V.Salvia/A. Čakić

Popularni Članci