SITUACIJA I DALJE NEIZVJESNA Pitali smo kad bi moglo krenuti masovno cijepljenje u Dubrovniku

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Ovog tjedna u Zagrebu je krenulo masovno cijepljenje cjepivom AstraZenece protiv SARS CoV-2, a Modernino cjepivo se još uvijek čeka.

Tako će u ordinacije obiteljske medicine u Zagrebu ovog tjedna biti raspoređeno oko 16 tisuća doza cjepiva gdje će se cijepiti prijavljeni Zagrepčani, kao i na za to predviđenim punktovima diljem grada. Podsjetimo, tjedan ranije krenulo je masovno cijepljenje i u Međimurskoj županiji. Cjepiva su namijenjena osobama starijima od 65 godina te kroničnim bolesnicima koji pri cijepljenju imaju prednost. 

Dubrovački dnevnik upitao je Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije kad se može očekivati početak masovnog cijepljenja na jugu Hrvatske, odakle su odgovorili kako će do toga doći kad u Dubrovačko-neretvansku županiju stignu veće količine cjepiva, ne želeći precizirati točne datume, zbog čega se stječe dojam kako je situacija prilično neizvjesna.  

Domovi zdravlja imat će punktove

Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Joško Cebalo izjavio je kako se masovno cijepljenje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji očekuje krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

„Dosad je na području Dubrovačko-neretvanske županije cijepljeno više od tri tisuće osoba. Imali smo sastanke s predstavnicima zdravstvenih ustanova s našeg područja, kao i predstavnicima obiteljske medicine. Osigurat ćemo pri svakom domu zdravlja punktove za cijepljenje, a sve raspoložive doze dostavljene su Županijskom zavodu za javno zdravstvo. U trenutku kada eventualno dobijemo veće količine cjepiva, što očekujemo do kraja ovog mjeseca ili početkom idućeg, organizirat ćemo masovna cijepljenja,“ izjavio je Cebalo. 

Problem s isporukama i količinama 

I dok su u dvije hrvatske županije krenula masovna cijepljenja, ostatak Hrvatske je na čekanju, što je jasan pokazatelj kako postoji problem s isporukom i količinama. Neslužbeno se već spominjalo kako bi veće doze cjepiva AstraZenece trebale stići ovog tjedna, no to se po svemu sudeći nije dogodilo. 

Prema informacijama koje se mogu čuti u krugovima bliskima Stožeru, ovog su mjeseca u tijeku prva i druga faza cijepljenja. Tako se prva odnosi na djelatnike u zdravstvu i korisnike domova za starije i nemoćne te njihove djelatnike, s kojom je proces cijepljenja i započeo, dok se druga faza odnosi na osobe starije od 65 godine te na kronične bolesnike. Kako doznajemo, cijepljenje manjeg broja starijih osoba i kroničnih bolesnika krenulo je prije dva tjedna uglavnom Moderninim cjepivom, no na sustavnije cijepljenje većeg broja ljudi će se, čini se, još pričekati. 

Beroš je optimističan

Ministar Vili Beroš je bez obzira na probleme s isporukama i količinama ipak optimističan. Kako je kazao, realno je očekivati da se do ljeta procijepi 50 posto odraslog stanovništva u Hrvatskoj. 

„To je realno i ako budu stizale dovoljne količine, mislim da se to može realizirati,“ izjavio je u utorak Beroš. Inače, sredinom siječnja Hrvatska je za 2021. godinu naručila 2 700 000 doza cjepiva AstraZeneca, 900 tisuća doza cjepiva Johnson&Johnson, milijun doza Phizerovog te još toliko doza Moderninog cjepiva. 

Što je treća faza i tko se može cijepiti? 

Tzv. treća faza cijepljenja odnosi se na šire stanovništvo koje se dobrovoljno želi cijepiti, a ne spada u prve dvije prioritetne skupine, dakle nisu korisnici domova, ni zdravstveni djelatnici te nisu osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici. 

Kako bi se cijepila u trećoj fazi, osoba mora imati navršenih 16 godina. Osobe koje su preboljele Covid mogu se cijepiti nakon isteka izolacije. Kontraindikacijama se smatraju akutna bolest i preosjetljivost na sastojke cjepiva. Trudnoća se ne smatra kontraindikacijom za cijepljenje, a u obzir dolazi ako trudnica ima čimbenike po kojima se može svrstati u ugroženu skupinu kod kojih se mogu razviti teži oblici Covida-19. 

Tekst je originalno objavljen u tiskanom izdanju 'Dubrovački dnevnik petkom'. 

Popularni Članci