Savjetovanje malih i srednjih poduzetnika kao prioritet

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U Palači Ranjina danas je održana konferencija za novinare organizirana povodom nove uloge Centra za poduzetništvo u vlasništvu Dubrovačko-neretvanske županije.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je namjera današnje konferencije predstavljanje Centra za poduzetništvo u novoj ulozi, kao županijskog vanjskog društva s ograničenom odgovornošću koje će uz DUNEA-u, imati posebnu ulogu ne samo za Županiju, već i za sve mlade poduzetnike, male i srednje, kojima je potrebna edukacija i pomoć od samog osnivanja poduzeća, preko prikupljanja potrebne poslovne dokumentacije, pa sve do olakšavanja poslovanja te korištenja europskih fondova. Županija i Centar dogovorili su rekonstrukciju Centra u vidu smanjenja broja zaposlenih te prijenosa svih poslovnih udjela na Županiju bez naknade, dok bi Županija financijski podržala Centar u novoj ulozi, a taj prijedlog službeno je prihvaćen na županijskoj Skupštini 14. prosinca 2012.

Direktorica Centra za poduzetništvo Marija Previšić kazala je kako je Centar u novoj ulozi proširio svoje poslovanje u vidu poslovnog savjetovanja gdje svi zainteresirani mogu od ponedjeljka do petka, u razdoblju od 8-16h, dobit sve potrebne informacije bilo da je riječ o kreditima, kreditnim programima, izradi poslovnih planova i investicijskih studija, prikupljanju potrebnih sredstava ili sudjelovanju u različitim edukacijama za poduzetnike-početnike u organizaciji Centra za poduzetništvo.

Direktorica regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA d.o.o Melanija Milić naglasila je kako suradnja DUNEA-e i Centra traje već godinama te da se nastavlja suradnjom na EU projektima i njihovoj provedbi. Centar tako radi na dvije komponete predpristupne pomoći i to dvije mjere IPARDA 101 i 103 koje se bave razvojem poljoprivrede i poljprivrednih gospodarstava te mjeri IPARD 302 koja je u službi turištičkog razvoja ruralnog područja. Druga je komponenta IPA3C koja jača konkurentnost malih poduzetnika. Dunea i Centar osim toga surađuju na nekoliko različitih projekata, a jedan od njih je projekt PITAGORA u sklopu kojega se planira održavanje radionica za male i srednje poduzetnike te javnu upravu na području Dubrovačko-neretvanske županije gdje će biti upoznati sa osnovama ePoduzetništva (eProdaja,eMarketing i socijalne mreže u službi poduzetništva). Projekt SEENET je u završnoj fazi, a dijelom se bavi sektorom pčelarstva gde je u suradnji sa poduzetnicima analizirano stanje u pčelarstvu sa preporukama razvoja. Također je organizirana škola za pčelare koja broji 132 polaznika na 4 lokacije (Metković, Putnikovići, Slano i Čilipi), a planirano je i otvaranje edukacijskog centra Majkovi u sklopu kojega će biti organiziran info-prodajni centar i kušaonice meda.

Pročelnik Marko Kristić zaključio je kako su u županijskom Proračunu osigurana sredstva za sufinanciranje aktivnosti Centra, pa će tako poduzetnici imati određene beneficije i povoljnije uvjete za izradu poslovnih planova i investicijskih studija, a za sve daljnje informacije Centar za poduzetništvo ostaje na svojoj staroj adresi koja glasi Put Iva Vojnovića 31.

Popularni Članci