Preminuo je Aljoša Milat, pionir hrvatskog turizma: ‘Bio je hodajuća enciklopedija‘

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: privatni album
Korčulani tuguju za Aljošom Milatom, jedan od pionira korčulanskog, ali i hrvatskog turizma, koji je preminuo u splitskom KBC-u

Nema čovjeka u Dalmaciji, ali i šire, koji nije čuo za Milata. Gotovo 60 godina dugu karijeru turističkog djelatnika vodio je profesionalno, odgovorno, ali i s puno žara i ljubavi doslovno do kraja života.

Rodio se 1948. godine, gimnaziju je završio u Korčuli, a Višu turističku školu u Dubrovniku. Još kao srednjoškolac radio u agenciji "Atlas", a nakon završetka škole ostao je u tom poduzeću sve do sredine 80-ih godina prošlog stoljeća, piše Slobodna.

Potom postaje direktor Turističke zajednice Općine Korčula, u Frankfurtu je bio predstavnik Turističke zajednice Jugoslavije, a 90-ih se vraća u Korčulu gdje otvara poznatu agenciju "Marko Polo Tours" koju je uspješno vodio do 2008. godine.

Milat je bio prvi predsjednik Upravnog vijeća Županijske lučke uprave Korčula, vijećnik u Županijskoj skupštini dubrovačko-neretvanskoj u dva mandata, odradio je dva mandata kao predsjednik Turističke zajednice županije te je bio član Upravnog vijeća Hrvatske turističke zajednice.

Jedan je od osnivača Društva turističkih vodiča Korčule, do kraja života bio je istaknuti vodič koji se gostima obraćao na izvrsnom engleskom jeziku, ali i na njemačkom, talijanskom, češkom i španjolskom.

Svi koji poznaju Milata potvrdit će kako su njegovi interesi i njegova karizma prerasli njegovu nezamjenjivu ulogu u razvijanju i formiranju korčulanskog i hrvatskog turizma. Bio je aktivni i obučeni vatrogasac, strastveni jedriličar i skiper, ratni zapovjednik civilnih postrojbi u Korčuli u vrijeme Domovinskog rata te veliki zaljubljenik u knjigu i čitanje.

Od samog osnutka korčulanske knjižnice, Aljoša je bio velika potpora razvoju knjižničarstva grada i otoka te važan član uredništva Biblioteke Žilković, a njegova je kućna knjižnica brojila na tisuće knjiga. Korčulanima će ostati u sjećanju kao erudit, brižan suprug i otac, voljeni obiteljski čovjek koji se mogao pohvaliti širokim krugom prijatelja, veliki poznavatelj kulturne baštine, čovjek pun znanja kojeg ste uvijek mogli pitati za savjet ili informaciju, a njegovi su odgovori i obraćanja uvijek bila stručna, precizna, točna te puna simpatije i podrške pogotovo za mlađe, nadolazeće generacije.

Brojni se Korčulani, rodbina, prijatelji, suradnici i poznanici dirljivim riječima opraštaju od Aljoše Milata. Posljednji pozdrav uputile su mu djelatnice Gradske knjižnice "Ivan Vidali", Turističke zajednice Korčule, njegovi kolege iz Društva turističkih vodiča, Županijska lučka uprava, profesor i književnik Goran Kalogjera i mnogi drugi.

- Napustio nas je naš Aljoša Milat, naš dugogodišnji član i suradnik, čovjek koji je od samog osnutka knjižnice bio velika potpora razvoju knjižničarstva na području grada Korčule. Ostat će nam u lijepom sjećanju kao erudit i ljubitelj knjige, ali prije svega kao dragi suradnik koji je rado i često aktivno sudjelovao u našim programima, bio nesebična podrška i čovjek na kojeg smo uvijek mogli računati - napisali su na službenoj stranici Knjižnice na Facebooku.

- Parti je naš Aljoša, jedan od pionira novijeg korčulanskog turizma i jedan od osnivača Društva turističkih vodiča. Uvijek spreman za pomoć, uvijek dat ruke u svakom projektu, uvijek podržati mlade snage.

Bio je hodajuća enciklopedija s lipom riči za svakoga. Tuga je velika oprostiti se od tebe dragi naš kolega... Neka tvoja zvizda svitli i na drugom svitu - istaknulo su turistički vodiči Korčule.

- Korčula je smrću Aljoše Milata izgubila puno. Bio je dobri duh grada, marljiv sudionik svih kulturnih zbivanja gdje se rado slušala njegova umna besjeda. Ovih zadnjih mjeseci radili smo za časopis "Kanavelić" jedan njegov tekst, nadam se da će izaći, no isto tako smatram da bi se ovaj časopis kao i sve ostale institucije trebale na prikladan način oprostiti od ovog dragog, humanog, lokalpatriote i dragog prijatelja mnogim Korčulanima. Mir s Tobom, prijatelju stari! - naglasio je prof. Kalogjera.

Popularni Članci