Svečana akademija povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije, dodijeljene nagrade (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD, Goran Mratinović/DD
Povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana njezinog zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića u Kazalištu Marina Držića održana je Svečana akademija Dubrovačko-neretvanske županije.

Svečanost se održava uz poštivanje epidemioloških mjera.

- Naši stari čuvali su ovaj prostor na jugu, branitelji ga čuvali od agresije, a mi ga čuvamo za našu djecu i djecu naše djece. Uvezujemo ga čvrsto u hrvatski teritorijalni korpus, spajamo ga s maticom Pelješkim mostom, povezujemo ga novim lukama, povezujemo Lastovo s katamaranskom linijom s Dubrovniku, po prvi put ga povezujemo stalnom helikopterskom službom. Zahvaljujem na tome predsjedniku Plenkoviću, Berošu, Božinoviću i Bačiću. Pripremamo poveznicu cestama i autocestama, pripremili smo projekte za OB Dubrovnik i druge projekte za dobrobit građana. Razvijamo županiju i osiguravamo kvalitetu podjednako svima. Gradnjom centra za gospodarenje otpadom rješavamo taj važan problem. Imamo povučeno 7 milijardi kuna putem eu projekata. Dobro se nosimo s golemim izazovom pandemije koju ćemo pobijediti i vratiti život u normalnu. Hvala svima koji su se uspješno nosili s ovom globalnom zarazom - kazao je Dobroslavić.

Nakon pozdravnog govora župana Nikole Dobroslavića, okupljenima se obratio i gradonačelnik Dubrovnika saborski zastupnik Mato Franković.

- Na najboljem smo putu da pobijedimo epidemiju i vrijeme pred nama nosi oporavak. Svi izazovi na koje smo odgovorili danas pokazuju da su ispravni i da idemo naprijed. U povijesti je bili trenutaka na koje nismo mogli utjecati, ali zajedničkim radom i sinergijom, željeni rezultati uvijek su se lakše ostvarivali. Grad je pomogao ulaganjima u zdravstvo, posebno OB Dubrovnik. Zato je važno da i dalje ostanemo složni u brizi za javno dobro. Velika nam je čast što smo najbolji u privlačenju eu fondova. Siguran sam da tako nastavljamo i dalje. Dubrovačko-neretvanska županija vratit će se ponovno u isti i siguran kolosijek. Stabilnost i sigurnost održali smo za vrijeme pandemije i tako će biti nakon - kazao je Franković.

Posebno se zahvalio Dobroslaviću.

- Hvala vam što se bili čvrsti u svojoj odluci da se jug poveže s Pelješkim mostom. Kad su svi govorili da je to iluzija za budale, vi ste pokazali čvrsti stav koji je bio san od osamostaljenja. Zahvaljujući vama ovaj projekt je okončan - poručio je Franković osvrnuvši se na predstojeće izbore

- Nije vam lako trpjeti svakodnevne napade političkih protivnika. Vodite se riječima sv. Leopolda Mandića koje govore da niti jedan čovjek nije toliko od blata da se u njemu ne bi našao jedan grumen zlata. Zbog toga oprostite političkim suparnicima na neprimjerenim riječima jer pobjednik uvijek prašta - istaknuo je Franković te čestitao Dan županije.

Saborski zastupnik Branko Bačić čestitao je Dobroslaviću i stanovnicima Dan Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana njezinog zaštitnika.

- Naša županija je treća po indexu razvijenosti u Hrvatskoj i to je potvrda rada, ali i pred nama su brojna očekivanja kako bi tim putem nastavili. U predizborno vrijeme čujemo glas koji problematizira postojanje županija. Taj teritorijalni ustroj pokazao se ispravnik upravo ovdje. Vaš rad je pokazatelj kako je dobro imati regionalnu instituciju koja brine o životu na ovom prostoru. Najbolje se to pokazalo kada prolazimo kroz zdravstvenu i gospodarsku krizu - kazao je Bačić te dodao kako je vlada osigurala poticaje za 20 tisuća radnih mjesta.

Ministar Davor Božinović istaknuo je kako je DNŽ jedinstvena.

- Svoj put ste započeli prije više od tri desetljeća. Zbog toga velika hvala svim žrtvama i braniteljima koji su imali neizmjernu ulogu. Proteklih godina županija je pozicionirana kao partner na brojnih područjima, prvak je u gospodarenju pomorskim dobrom, ovo je jedna od najuspješnijih županija po korištenju EU fondova... Modernizirana je zračna luka, bolnica, poduzetnički inkubator, obnovljene su škole, a uz to se štiti baština, pripremaju brojni projekti. Sve to činite uz brigu za tradicionalne vrednote uz brigu za umirovljenike i druge. I mi smo ponosni zbog razvijenosti, a Vlada je uvjerena za daljnji razvoj i učinkovitost - poručio je Božinović te posebno istaknuo kako je važno održavanje sigurnosti javnog reda i mira što je prema njegovom mišljenju na visokoj razini u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Najavio je i dodatnih 20 milijuna kuna ulaganja u policiju u županiji.

- Stanje sigurnosti je pozitivno. Za prva četiri mjeseca ocjenjujemo zadovoljavajući, bilježi se pad prekršaja, prometnih nesreća, sva teža kaznena djela su razrješenja, a povećanje je u organiziranom i kibernetičkom kriminalu što je potvrda da policija dobar posao radi - naglasio je Božinović.

Nakon govora dodijeljene su nagrade DNŽ. Odbor za dodjelu javnih priznanja predložio je i odobrio zahtjeve Skupštini koja je prihvatila i donijela odluku.

Nagrada za životno djelo ide redatelju i književniku Stijepu Mijoviću Kočanu, nagrade za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju novinarki dodijeljene su novinarki Silvi Capurso, Ligi protiv raka Korčula – Pelješac – Lastovo – Mljet kao i Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku. Nagrada za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodjeljuje se Samostanu sv. Dominika u Dubrovniku, Hrvatskom glazbenom društvu Sv. Cecilija iz Korčule te Hrvatskom nogometnom klubu Slaven iz Grude (Konavle.)

DAN DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE 12. svibnja 2021. u 12:00 sati from VSP VIDEO - DUBROVNIK on Vimeo.

Popularni Članci