'

Posjetili smo Lušticu u Crnoj Gori, a tako nešto nas očekuje u Dubrovačkom primorju, pa donosimo dojmove

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: Luštica Bay
Luštica je potpuno novi grad s hotelima, stambenim objektima, parkovima, marinom, golf terenima… Upravo nešto slično najavljuje Vicenco Blagaić na lokaciji Tri sestrice u Dubrovačkom Primorju čija bi gradnja trebala započeti dogodine

Skiperski me posao i ovog ljeta odveo u Crnu Goru, gdje sam po prvi put u životu zakoračio nogom i brodom u Lušticu Bay, najveći projekt na crnogorskoj obali u povijesti. Riječ je, ustvari, o potpuno novom gradu u koji će se, kada jednom bude gotov, utući više od milijardu eura.

Do sada je uloženo više od 380 milijuna eura čime je uređeno tek 10 posto cjelokupnog naselja. Planira se gradnja sveukupno sedam luksuznih hotela s pet zvjezdica koje će voditi poznati svjetski lanci. Za sada je otvoren luksuzni The Chedi koji je već pobrao brojne nagrade u svojoj kategoriji.

Također, već je otvorena marina sa 115 vezova gdje smo i pristali. Cijena veza našeg katamarana od 45 stopa iznosila je 150 eura. Za usporedbu cijena, u Jelsi na Hvaru za isti tip katamarana je 220 eura. Ne trebamo ni naglašavati koliko je bolja usluga u Luštici od Jelse, od ljubaznih mornara koji pomažu pri vezivanju, pa do čistih i urednih tuševa i WC-a.

U budućnosti će se izgraditi i još jedna marina. Nakon što smo pristali, išao sam se tuširati bez majice. Odmah me uočio jedan redar kazavši mi da takav ne mogu šetati rivom. Tu vam postane jasno da Luštica ipak nije klasični grad, nego resort (polu)otvorenog tipa u koji svatko može doći, ali mora se ponašati po regulama.

Plaža nije za svakoga

Napravili su i prekrasnu plažu, no na nju je pristup također propisan. Mi smo je mogli pohoditi, jer smo bili gosti marine, ali ako se odlučite doći autom iz Dubrovnika, na plažu nećete moći ući čak ni ako ste spremni platiti za ležaljke i suncobran. S druge strane na plažu Portonovog, sličnom gradu u bokokotorskom zaljevu, možete doći pod uvjetom ako ćete iznajmiti ležaljke i suncobran. Cijene su paprene, za prvi red do mora morate platiti 100 eura, inače ne možete ući.

No posjetitelj Portonovog i Luštice slobodno može hodati ulicama, parkovima, sjesti u neki od brojnih kafića i restorana. Za te je posjetitelje napravljen parking tako da se ne moraju misliti gdje će ostaviti vozilo. Zaista se ima što vidjeti. Arhitektura građevina je spektakularna i oduzima dah – miks modernog štiha sa starom mediteranskom kamenom gradnjom. Zaista prekrasno uklopljeno, čisti dokaz kako moderne investicije mogu biti oku lijepe.

Ne samo građevine, nego i šetnice, parkovi, fontane, trgovi, sve je napravljeno s puno stila. U budućnosti će biti napravljen i golf teren. Sa svake od 18 rupa bit će pogled na more. Takvih terena na svijetu je manje od 10 posto. Kada projekt bude gotov bit će sve skupa napravljeno preko 600 stambenih jedinica. Već sada se nekretnine odlično prodaju, kupci dolaze iz četrdesetak zemalja. Kakve su cijene? Za apartman blizu golf terena treba izdvojiti od 5500 do 7000 eura za kvadrat.

Slične su cifre i za ostale pozicije. Pošto se Luštica smjestila na padinama, iz većine stambenih jedinica puca pogled na more. Cijena manjeg apartmana od pedesetak kvadrata dođe oko 350 tisuća eura. Kupci svoje stanove ili iznajmljuju ili koriste za odmor. Sigurno je dobar dio stanova preko godine prazan, zimi Luštica, ne sumnjamo, postane grad duhova.

Ljeti je pak potpuno suprotno. Restorani su puni, butici poznatih svjetskih marki na sve strane, ulice vrve životom. No Luštica nema dušu mediteranskog grada. Nećete vidjeti djecu kako se igraju loptom po ulicama, nećete vidjeti robu na sušilima, starce koji kartaju i igraju šaha po klupicama, riječ je ipak o umjetnom gradu za bogatune koji traže luksuz i mir.

I oni muku muče s radnom snagom. Sreli smo brojne Srbe i Makedonce koji po Crnoj Gori tuku sezonu. Njima je ta opcija bolja nego rođenim lokalcima, jer im je zimi kada se vrate kući sve puno jeftinije. U Crnoj Gori cijene također nisu male, ne samo u Luštici i Portonovom. Što se tiče njih, proći ćete kao u Dubrovniku. Kugla sladoleda 3-4 eura, bijela kafa između 2 i 3 eura.

Investitori su iz Egipta

Tko je investitor Luštice? Firma Orascom Development Ltd. sa sjedištem u Švicarskoj, a vlasnici su egipatska obitelj Sawiris (najveći pojedinačni vlasnik je Samih Sawiris). Samih Sawiris je lokaciju Luštice prvi put vidio iz aviona kada je slijetao u Tivat. Odmah je imao viziju izgradnje čitavog grada.

-Nije mi važno koliko ljudi kupuje kuće i drži ih zatvorene tri četvrtine godine, koliko mi je važno kada imam lokalnog čovjeka koji voli neki od kafića u Luštici Bay i dolazi svake sedmice na kafu ili čak iznajmljuje neki stančić. To je vrijednije za izgradnju zajednice nego prodati vilu za nekoliko milijuna nekome tko ovdje dolazi samo povremeno – rekao je jednom prilikom Sawiris, ali vrlo je upitno je li se to obistinilo.

Inače, Sawiris je prije trinaest godina imao problema s egipatskim sudom koji ga je osudio na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine zbog navodne manipulacije dionicama. Kako god, ta vremena su prošla i Orascom nastavlja investicije po svijetu, ne samo u Crnoj Gori.

Što se pak Crne Gore tiče, njegova druga investicija podigla je puno više prašine od Luštice. Riječ je o staroj austrijskoj tvrđavi na otoku Mamula na ulazu u Bokokotorski zaljev. On je tvrđavu pretvorio u luksuzni resort, ali Crnogorcima nije bilo drago, jer je tijekom Drugog svjetskog rata tamo bio koncentracijski logor gdje su Talijani mučili i ubijali lokalno stanovništvo.

No zašto ja uopće pišem o Luštici kada je dobar dio vas nikada neće pohoditi? Jer se sličan projekt sprema nedaleko od naših prebivališta. Na lokaciji Tri sestrice u Dubrovačkom primorju gradit će se, po uzoru na Portonovi i Lušticu, luksuzno naselje s hotelima, stambenim objektima, golfom, barovima, restoranima, dućanima i marinom. Nositelj projekta na ''Sestricama“, Vicenco Blagaić je nedavno kazao za T-portal kako dogodine kreće gradnja prve faze projekta i trajat će dvije godine. U istom tekstu se spominje da će kada jednom bude gotov biti riječ o zatvorenom resortu što hoće reći da će projekt Hrvatski san u Primorju bit grad s još manje duše nego Luštica i Portonovi. Tek tamo je nejasno tko će raditi i gdje će zaposlenici živjeti.

Luštica, Portonovi i sutra Hrvatski san pravi su odraz vremena u kojem živimo – površne instant kulture društvenih mreža s puno filtera. Izvanka prekrasni, iznutra bez duše.

Popularni Članci