POGORŠANE BROJKE Lakić: Kod nas imamo zaražene koji su se cijepili, sve veći broj je i oboljelih turista (FOTO)

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
"Nije dobro, imamo povećanje zaraženih", rekao je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić koji je sudjelovao na današnjem sastanku župana Nikole Dobroslavića s načelnicima i gradonačelnicima s područja Županije dubrovačko-neretvanske.

Nakon sastanka Lakić je novinarima rekao kako je na samom jugu zaražen i dio cijepljenih, ali dodajući kako su oni zaštićeni od teških oblika bolesti.

Na samom sastanku Lakić je pak naglasio da treba biti oprezan.

- Dakle, incidencija u zadnjih 14 dana jest 97, dok postotak pozitivnih u odnosu na testirane iznosi 3,6 posto što nije malo. Treba biti pažljiv. Sad imamo virus koji je zapravo novi virus. Nakon onoga iz Wuhana, prešli smo na britanski ili alfa soj koji se duplo brže širio, a sad imamo delta soj, koji se opet dosta brže širi. Potrebne su i restriktivnije mjere. - rekao je Lakić.

Što se tiče procijepljenosti u DNŽ, kazao je kako su brojke bolje od hrvatskog prosjeka, ali i da dalje nisu dobre.

- U nas je cijepljeno s dvije doze 46,6 posto ljudi, a s dvije doze 42 posto stanovništva. Za suzbiti virus je potrebno procijepiti 70 pa i 80 posto stanovnika. - rekao je Lakić.

- Imamo i pozitivne turiste, ali to je normalno jer ih bilježimo povećan broj. Oni su u hotelima, ako hoteli imaju mogućnost zbrinjavanja, a ako nemaju, smjestili smo ih u bolnicu koja još nije opterećena. - objasnio je Lakić.

Načelnik Stožera Civilne zaštite Joško Cebalo istaknuo je kako je turizam na našem području osnova za gospodarski rast.

- Vidimo i da se održavaju manifestacije, vidimo i da se svi ne pridržavaju mjera. Vraćamo se na odgovornost svih jedinica lokalne samouprave, odnosno njihovih stožera na koje apeliramo da kontroliraju događanja. Vidjeli smo da je Grad Dubrovnik u prošli petak surađivao s Policijskom upravom dubrovačko-neretvanskom u smislu kontrole  provođenja  epidemioloških mjera. Zasigurno je to put svih nas, treba biti u komunikaciji s policijskim postajama. - rekao je Cebalo.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je da treba što više promicati cijepljenje, dodavši kako postoje oni koji "omalovažavaju taj alat i povode se internetom i glupostima".

- Imamo primjere manifestacije gdje se kod dijela sudionika provjere Covid potvrde, a onda se neki ostali sudionici ne tretiraju. Radio sam u turizmu. Gost neće odustati od putovanja jer će mu faliti utrka tovara ili ribarska noć. Oni koji su došli ovdje nisu došli zbog ribarske noći ili utrke tovara. - riječi su Dobroslavića.,

Gradonačelnik Mato Franković je odgovorio na pitanje koje se tiče slavlja u Stožeru HDZ-a i izbornoj noći kroz kontekst sadašnjeg pozivanja na poštivanje mjera.

- Onda je u cijeloj županiji bilo dvoje zaraženih. A koji su efekti naše proslave? Je li se netko zarazio? Nije. Tko me proziva? Oni koji su organizirali vjenčanja i zarazili pola grada. Ne zanimaju me politički autsajderi. - poručio je.

Govorio je direktor županijske Turističke zajednice Vladimir Bakić. Kazao je da ove godine ostvarujemo 34 posto noćenja u odnosu na 2019. godinu, dodajući kako najviše gostiju dolaze iz Hrvatske, Poljske, Slovenije i BiH. S druge strane, najveći pad je što se tiče gostiju iz Velike Britanije, Njemačke, SAD-a i Francuske. 

Objasnio je kako će se ovog vikenda pojačati promet iz Velike Britanije te pozvao sve na dodatni oprez.

Popularni Članci