PODIJELILI 14 OTKAZA! 'Hoteli Cavtat' radnike proglašavaju tehnološkim viškom, iz Sindikata poručili: Usprotivit ćemo se ovoj namjeri

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Lucija Komaić
Zbog neizvjesnosti oko turističke sezone i obustave velikog dijela međunarodnih letova uslijed epidemije koronavirusa, dio poduzetnika je odlučio svojim radnicima podijeliti otkaze, a među njima su i oni koji tradicionalno ostvaruju veliku dobit. Tako je grupacija Hoteli Cavtat, koja u svom vlasništvu ima i hotele Albatros i Epidaurus u Cavtatu, odlučila podijeliti sedam otkaza djelatnicima tih hotela te još sedam djelatnicima njihovih hotela u Istri, što je ukupno 14 otkaza. 

Kako neslužbeno doznaje Dubrovački dnevnik, po pitanju djelatnika iz cavtatskih hotela, radi se mahom o osobama koje imaju malo radnog staža u hotelu, koje su nedavno dobile stalni posao ili su u pitanju sezonci koji su radili s prekidima. Neslužbeni izvori s kojima je razgovarao Dubrovački dnevnik vjeruju kako je do takvog odabira došlo vjerojatno kako bi grupacija što jeftinije prošla odnosno kako ne bi trebala isplaćivati veće otpremnine koje su predviđene njihovim kolektivnim ugovorom. 

Dubrovački dnevnik kontaktirao je područnu povjerenicu Sindikata turizma i usluga Hrvatske Dolores Lujić koja je potvrdila kako su upoznati s namjerom o otkazivanju radnih odnosa.

"Istina je kako smo namjeru dobili tek jučer i kako imamo rok od osam dana za usprotiviti se namjeru i to ćemo sigurno napraviti. Naime, situacija oko sezone je neizvjesna, još se ne zna hoće li početi raditi hoteli i kada, a znamo kako su hoteli prethodnih godina radili s minimalnom radnom snagom i kako su je teško nalazili, a posebno se to odnosi na Hotele Cavtat koji su vazda tražili veću kvotu. Kad se hoteli otvore, lako bi se moglo dogoditi da budu u istoj situaciji," izjavila je Lujić za Dubrovački dnevnik. 

Vrijedi spomenuti kako su Hoteli Cavtat među tvrtkama koje su iskoristile mjere potpore Vlade RH za isplatu plaća radnicima stoga se postavlja pitanje hoće li cjelokupnu potporu vratiti uslijed situacije u kojoj su 14 radnika proglasili tehnološkim viškom.  

Popularni Članci