PIZZERIJE SMIJU, ALI DOM NE Stožer ukinuo donošenje hrane za starije, nemoćne i socijalne slučajeve, dobri ljudi ipak smislili rješenje

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Dom za starije i nemoćne osobe Dubrovnik odlukom županijskog Stožera civilne zaštite više neće moći donositi obrok starijim, nemoćnim i bolesnim osobama, kao ni socijalnim slučajevima. 

Naime, Dom za starije je na adrese osoba koje žive od socijalne pomoći, koje su nemoćne i bolesne donosio hranu koju financira zaklada Blaga djela te je starijim i bolesnim osobama nudio kućnu njegu. Starije i bolesne osobe koje imaju obitelj će se još nekako i snaći, no postavlja se pitanje što će biti s osobama koje nemaju nikoga i koji zbog svojih stanja ne mogu doći do pučke kuhinje, a kako doznajemo, takvih korisnika, starijih i nemoćnih te socijalno ugroženih, koji nemaju obitelji, ima. 

Pretpostavlja se kako je odluka donesena u svrhu spriječavanja širenja zaraze Covidom-19 na ugrožene skupine, no postavlja se pitanje kako je moguće da pizzerije i restorani mogu dostavljati hranu na kućne adrese te kako je moguće da brojni sugrađani od OPG-ova naručuju hranu na kućnu adresu, ali to ne smije raditi Dom za najugroženije skupine. 

Ipak, čini se kako će se rješenje iznaći na način da će u daljnjoj opskrbi hranom za najugroženije sugrađane sudjelovati inicijativa 'Ruka pomoći' koja je iskazala interes za preuzimanje te djelatnosti na sebe i tako pokazala nesebičnu spremnost za pomoć ugroženim skupinama. No, s druge strane, ponovno se postavlja pitanje zašto to ne može raditi Dom čiji su djelatnici testirani na Covid i koji su stručne osobe za pružanje njege starijima i bolesnima, posebno iz razloga što dom i dalje radi, kao i njegova kuhinja. 

Popularni Članci