'

'Ova županija zaslužuje bolji odnos od strane Vlade'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački Dnevnik
Županijski odbor HDZ-a predvođen Brankom Bačićem, Nikolom Dobroslavićem, Marijom Vučković i Nikolom Oršulićem održali su konferenciju za medije s temom „Zapostavljanje Dubrovačko-neretvanske županije od strane hrvatske Vlade“.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije, Branko Bačić u uvodnom dijelu konferencije istaknuo je kako Vlada uporno zaustavlja realizaciju dvaju projekata koji su od iznimne važnosti za Dubrovačko-neretvansku županiju, odnosno za sve stanovnike naše županije.

Prvi projekt kojeg je Bačić istaknuo je autocesta do Ploča odnosno do krajnjeg juga, Dubrovnika.

„Ja sam kao saborski zastupnik u listopadu prošle godine, upravo nezadovoljan brzinom realizacije tog projekta, gospodinu ministru Siniši Hajdaš Dončiću postavio pitanje kada će biti dovršena dionica autoceste A1 od Vrgorca do Ploča. Tada mi je u svom odgovoru ministar rekao da će ta dionica do Ploča biti završena do lipnja 2013. godine. Međutim temeljem našim saznanja i temeljem stanja radova ova dionica neće biti gotova ni do kraja 2013. godine“, kazao je Branko Bačić.

Drugi projekt koji se također istaknuo na održanoj konferenciji je projekt luke Ploče, odnosno izgradnja i dogradnja luke Ploče.

Branko Bačić i Marija Vučković napominju da je sa Svjetskom bankom i Europskom bankom za obnovu i razvoj potpisan projekt vrijedan 131 milijun eura i trebao je omogućiti novo lice, izgradnju i nadogradnju luke Ploče.

Bačić je istaknuo i da je prošle godine u travnju potpisan ugovor za izgradnju terminala, sa konzorcijem građevinara kojeg čine španjolska tvrtka i domaća tvrtka Vijadukt, u vrijednosti od  405 milijuna kuna.

„U tom projektu bilo je omogućeno da izvođač tijekom radova, ako ocijeni da postoji efikasniji i jeftiniji sustav izgradnje tog projekta može  izmjeniti projekt. Izvođač je to napravio no lučka uprava se nije odazvala na taj zahtjev, tako sukladno tom ugovoru izvođač radova već sada portažuje dug od 64 milijuna kuna jer Upravno vijeće lučke uprave nije odgovorilo sukladno ugovoru koji su potpisali. Radovi su gotovo zasutavljeni i svaki mjesec na ime takvog ponašanja Republici Hrvatskoj i Lučkoj upravi stvara se šteta od 9 milijuna kuna“, rekao je Bačić.

Župan Nikola Dobroslavić također se priključio stajalištu Branka Bačića, oštro kritizirajući Vladu zbog izostanka realizacije ovih dvaju projekta.

Dobroslavić se posebno osvrnuo na Pelješki most.

„Još uvijek nije rješeno pitanje izgradnje Pelješkog mosta. Mi naravno pozdravljamo da hrvatska Vlada pokušava uključiti Europsku uniju u financiranje tog važnog infrastrukturnog projekta za našu županiju, ali i cijelu Hrvatsku. Ne prihvaćamo da se u Bruxellesu raspravlja o tome treba li biti most, treba li koridor ili trajekt kako smo upoznati sa strane naše Vlade. Jer apsolutno smo sigurni da jedino pravo rješenje je kopnena veza s jedne na drugu stranu obale. Dakle, most. Mi bez obzira što netko u Europskoj uniji o tome mislio, mi ustrajemo u tome da se dva odvojena dijela Hrvatske moraju povezati Pelješkim mostom“ rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Župan je istaknuo i kako hrvatska Vlada nije učinila ništa ni po pitanju granica Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom. Mišljenja je da se treba pokrenuti izmjena ugovora iz 1999. godine, jer, kako kaže, dokazano je da su dva otočića kraj Neuma i vrh Kleka hrvatski teritorij.

Svoje nezadovoljstvo trenutačnom Vladom župan je istaknuo i u slučaju Opće bolnice Dubrovnik, ističući kako je ova Vlada trebala napraviti sanaciju bolnice, a ne njenu centralizaciju, koju Dobroslavić smatra samo krinkom kako bi se na neke funkcije doveli politički podobni ljudi.

„Ova županija zaslužuje bolji odnos od strane Vlade“, zaključio je župan Nikola Dobroslavić.

Marija Vučković osvrnula se na projekt Luke Ploče ističući kako je Lučka uprava imala izbora, kako do prestanka radova nije trebalo doći kao ni do ove otštete koju izvođaći radova sada potražuju.

Vučković se osvrnula i nedavna medijska istupanja ravnateljice Lučke uprave ploče nazvavši to priopćenje političkom porukom i marketingom.

Popularni Članci