OPET ZAPEO CENTAR ZA GOSPODARENJEM OTPADOM Komisija poništila odluku o odabiru izvođača: 'Ta odluka udaljuje gradnju za mjesec dana'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Danas se održala deveta sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije.

Vijećnik Ante Šeparović pitao je župana Dobroslavića što se događa s Centrom za gospodarenje otpadom. Naime, prema njegovim navodima državna komisija je poništila odluku o odabiru izvođača. Šeparović je pitao hoće li gradnja centra biti u zadanim rokovima. Također pitao je Dobroslavića kako komentira zdravstvenu reformu koja predviđa spajanje ustanova.

Dobroslavić je kazao kako je odabran izvođač radova na Centru koji je bio najpovoljniji i po ocjeni stručnjaka to je bila najbolja ponuda.

- Međutim, ta odluka je naišla na žalbu drugog ponuđača koji je bio nešto skuplji. Državna komisija je natječaj vratila na ponovno odlučivanje i sad je na stručnoj službi koja radi postupak javne nabave da to odradi, a to je jedna vanjska tvrtka koja odlučuje hoće li ostati na istoj ponudi ili će je promijeniti. Ta odluka udaljuje gradnju za mjesec dana, međutim takav je postupak javne nabave. Možemo imati svoje mišljenje, međutim imamo državnu komisiju koja je to odlučila i poštovat ćemo odluku - kazao je Dobroslavić.

Komentirao je i zdravstvenu reformu.

- Doznali smo od ministra da je to već gotovo i da podrazumijeva prenošenje osnivačkih prava sa županije na državu. Svjesni smo kako nam treba zdravstvena reforma i podržat ćemo svaku mjeru koju ona bude donijela. Međutim rekao sam da uzrok problema u zdravstvu nije pitanje osnivačkih prava ustanova. Ništa se neće dogoditi ako se vlasnička prava prenesu sa županije na državu. To je jedna nova vrsta centralizacije i mi ćemo se tom usprotiviti jer moramo ići u decentralizaciju. Odluka je na državnoj razini i jasno ćemo reći svoj stav. Nije dobro spajanje naše bolnice zbog njenom zemljopisnog položaja i ona mora ostati regionalna bolnica - poručio je župan.

Elvis Soče iz Mosta pitao je o rekonstrukciji ceste u Opuzenu.

- To je kapitalni projekt kao i križanje ceste. Je li u planu gradnja kružnog toka? To je važno za daljnja ulaganja u Grad Opuzen i ako oni zabrane kretanje kamiona i šlepera kroz grad znači da će se ići kroz Metković, a to nije nikome u cilju - komentirao je Soče.

Župan je rekao kako mu je drago da se rekonstruira ova cesta.

Perica Pušić iz HSS-a pitao je o poljoprivredi u županiji.

- Treba ulagati u poljoprivredu koja bi trebala biti samodostatna. Sustav navodnjavanja i komasacije su nam najvažniji. Molim vas upoznajte nas dokle je došao taj projekt. Također zanima me što se događa s rekonstrukcijom rive u Cavtatu i gradnjom OŠ Cavtat - pitao je Pušić.

- Komasacija je važna inicijativa i županija to podržava kao i ministarstvo. Mislim da smo na dobrom putu jer i načelnik Lasić želi da se pomaknu stari s mrte točke. To je veliki projekt koji će omogućiti preraspodjelu površina zemljišta da bi se dobile veće površine i čistija vlasnička slika te da bi državno zemljište bilo u jasnom komadu. Općina će nakon toga raspisati natječaj o korištenju površina. Ugovor za rivu Cavtat iznosi oko 40 milijuna kuna i očekujemo kako će to uredno ići. Škola nam je jako važna, imamo lokacijsku dozvolu i nakon što se dobije građevinska raspisat će se natječaj. Prioritet nam je i OŠ Župa dubrovačka - poručio je župan.

Branko Jerković pitao je zašto je OB Dubrovnik dobila od vlade 31,2 milijuna kuna dok su druge bolnice dobile više. Također pitao je i kakvo je stanje oko gradnje zračne luke Trebinje.

- Što se tiče potpore Vlade za rješavane dugova bolnice za našu je pristiglo 31,2 milijuna kuna i to je dobro došlo jer bolnica ne uspijeva poslovati bez gubitaka, kao i druge bolnice u Hrvatskoj. Što se tiče zračne luke Trebinje, to je jedna velika ugroza i žao mi je da nismo jednoglasno donijeli deklaraciju protiv toga. To je velika ugroza za izvorište Omble. Naša ministarstva su već reagirala kod tijela u BiH i sad su prigovorili na jedne dokumente. Nadam se da će se taj projekt zaustaviti, a ako ga baš žele raditi nemamo ništa protiv da ga izmjeste na drugu lokaciju. Imamo protiv da to radi Srbija tamo na granici gdje je nanijela najviše zla u Hrvatskoj - poručio je župan.

IRENA KORDA (HDZ) naglasila je kako je jedno od njenih pitanja 'jedan od najvažnijih događaja u povijesti naše županije', odnosno otvaranje i puštanje u promet Pelješkog mosta.

„Događaj je najavljen za 26. srpnja, vi ste objavili kako su u tijeku piripreme. Hoće li do tog datuma biti završeni svi radovi, je li se razgovaralo o gužvama dok se pristupne ceste do mosta ne izgrade?“, upitala je Korda.

Župan je u odgovoru istaknuo kako je datum definiran i konačan.

„Naime, očito je Vlada RH odnosno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dobilo odgovarajuća i  uvjerljiva jamstva da će svi radovi biti završeni i da će se dobiti uporabne dozvole, a prije toga tehnički pregled da se po svim standardima prometnica, ovim dijelom prometuje“, kazao je župan i naglasio kako su imali sastanak o tome kako će izgledati ceremonija otvaranja. Dobroslavić je kazao kako je njegova  želja da se neki način uključe sve jedinice lokalne samouprave i predlože svoj dio programa koji bi se uklopio u tu cjeodnevnu ceremoniju.

„Što se tiče pristupnih cesta i gužvi, od Komarne preko Mosta do Prapratnog neće biti gužvi jer je to profil brze ceste i moći će se uredno i brzo voziti. Ostaje nedoumica koliko će biti gužve prolaskom kroz Ston, sami pristup posebno od Prapratnog do ulaza u Ston, do mosta i prolazak kroz samo naselje. Međutim, to je žrtva koju moramo podnijeti i toga su svjesni u Stonu i u cijeloj županiji. Ne bi bilo smisla da zbog mogućeg rizika da se stvori ponekad gužva mi držimo zatvoren Most i cijeli taj dio, odluka je donesena, ide se s otvaranjem Mosta, pristupnih cesta s jedne i druge strane i ceste do čvora Prapratno. Ostatak obilaznice Stona s mostom Ston i dva tunela bit će po najavama izvođača radova završen do konca godine i vjerujemo da je to realno. Ukoliko bi bilo gužvi oko Stona one bi mogle trajati do kraja sezone, a nakon nove godine ston neće uopće imati više prometa u tom intenzitetu“, odgovorio je na pitanje vijećnice Korde župan.

Vijećnica Korda je upitala i o procesu pripreme Regionalnog centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu s posebnim zanimanjem za projekt Vile Čingrije.

„Garište je jedan od segmenata ukupnog projekta Regionalnog centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu, koji uz ugostiteljsku i turističku školu i Vilu čingriju predstavlja glavne, fizičke intervencije gradnje objekata. Garište je ugovoreno, napokon smo uspjeli to i uz sve rizike koje nosi javna nabava. Za Vilu Čingriju smo dobili dozvolu, u tijeku je postupak javne nabave i nadamo se da će proći bez poteškoća i da ćemo dobiti izvođača radova. Projekt je odličan za Dubrovnik i cijelu županiju, na korist turizma i svih nas ćemo ga ostvariti“, kazao je župan.

Vijećnik MARKO GILJAČA (SRĐ JE GRAD) župana je optužio da 'obmanjuje javnost i pravi igrokaz'.

„Mi smona razini Ministarstva BIH i HR dobili informaciju kako će se Zračna luka Trebinje izgraditi. Upravo ste sa mijenjanjem vodozaštitinih zona i projektom CGO Lučino razdolje probili prvu sigurnosnu zonu, a o kojem je licemjerju riječ potvrđuje informacija koju smo dobili neslužbeno od ministarstava kako je na razini Hrvatske i BIH dogovorena je razmjena da će Hrvatska dopustiti gradnju na lokaciji koja ne odgovoara Dubrovniku, a istovremeno kako će BIH dozvoliti gradnju odlagališta opasnog otpada na lokaciji Čerkezovac kraj rijeke Une. Vlada samo priprema teren kako će obavijestiti javnost. Izgubit ćemo svi mi. Izvor omble, za sliv rijeke Une“, rekao je Giljača za govornicom.

Župan je na to odgovorio kako je on 'već 13 godina ovdje', i kako mu se 'ne može reći da obmanjuje ikoga'.

„Valjda bi me ulovili u ovih 13 godina da sam nekoga obmanio. Ne znam za te vaše informacije da će vlada RH trgovati na štetu ove županije. Ja vam u to ne vjerujem. A zašto ste vi za Zračnu luku, a ne protiv? Zašto se glasovali protiv deklaracije? Crta obrane. Mi smo crta obrane, HDZ ove županije je crta obrane. Finestra, padine srđa, niste pojma imali što vaš tadašnji kolega Vlahušić sprema, pojma niste imali. Hidroelektrana Ombla, ja vas nisam čuo, mi smo to zaustavili. Nismo mijenjali nikakva vodozaštitna područja. Nemojte uspoređivati zračnu luku na 5 km od izvorišta Omble sa CGO koji nema upliva čak ni u slučaju eventualnog poremećaja, nema utjecaj na pitku vodu. Svi u ovoj županiji znaju barem jednu stvar, da ja uvijek govorim ono što mislim i nikad ne petljam i ne lažem.“, zaključio je župan na što je Giljača odgovorio kako oni s Vlahušićem nemaju 'nikakve veze'.

„Vodozaštitna zona više nije druga nego treća, to se mijenjalo u ovoj prostoriji i zato ste bili u problemu kada ste pisali ministarstvima“, završio je Giljača.

A.Č./P.S.

Popularni Članci