Održane edukacije za vinare u Konavlima
U organizaciji Udruge Agroturizam Konavle, u subotu, 15. studenoga 2025., u samostanu sv. Vlaha u Pridvorju održana je edukacija na temu „Održiva poljoprivredna proizvodnja, ekološki pristup i konzervacijska obrada tla", koju je vodio prof. dr. sc. Marko Karoglan.
Kroz edukativno predavanje, sudionici su imali priliku čuti o modernim i odgovornim pristupima poljoprivrednoj proizvodnji, čiji je cilj očuvanje tla, smanjenje negativnog utjecaja na okoliš te postizanje veće kvalitete poljoprivrednih proizvoda. Posebno je naglašena važnost pravilne obrade i dugoročnog održavanja plodnosti tla, što je ključno za održivi razvoj konavoske poljoprivrede.
U drugom dijelu programa održano je kušanje mladih vina, na kojem je sudjelovalo 25 uzoraka konavoskih vinara. Kušanje se provelo anonimno, a fokus je bio na prepoznavanju mogućih mana u vinu te njihovom pravovremenom otklanjanju, čime se izravno doprinosi podizanju razine kvalitete vina u konavoskom vinogorju. Sudionici su kroz praktičan pristup mogli dobiti stručne komentare i smjernice za unapređenje te usporediti vlastita vina s ostalim uzorcima koji su se kušali.
"Konavoskim vinogradarima i vinarima je izuzetno važno raditi na stalnom podizanju kvalitete, povećanju proizvodnje i zaštiti malvasije dubrovačke kako bi se ova sorta još bolje pozicionirala na tržištu" istaknuo je Marko Karoglan, redovni profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu koji ovakvu radionicu za Agroturizam Konavle provodi treću godinu za redom.
Voditelj sekcije vinara Agroturizma Konavle Željko Pasković zahvalio je svim sudionicima na odazivu te istaknuo kako ovakva događanja predstavljaju važan korak u jačanju lokalnih vinskih resursa te najavio neke nove aktivnosti koje se uskoro planiraju.