'

O povlačenju studije utjecaja na okoliš: "Projekt se ne smije usporiti, ali ako je ovo nalaženje najboljeg rješenja onda nemamo ništa protiv"

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Nakon sastanka s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, župan dubrovačko-neretvanski je danas održao konferenciju za medije i odgovarao na pitanja novinara.

Na pitanje da komentira povlačenje studije utjecaja na okoliš trase brze ceste od Osojnika do Zračne luke, župan je kazao kako je obavješten da su Hrvatske ceste povukle zahtjev za studijom, no da ne zna koje će to posljedice ostaviti.

„Mi imamo povjerenje u Hrvatske ceste koje provode projekt brze ceste od Dubrovnika do Zračne luke, odnosno od Osojnika do Zračne luke jer imamo s njima odlično iskustvo. Vodili su projekt Pelješkog mosta i obilaznice Stona i doista su to napravili na najbolji mogući način. Vidjet ćemo koji će postupci iza ovoga slijediti. Nama je bitno što je u programu brza cesta kao što je bio Pelješki most i autocesta koja se sad gradi, kao što je obilaznica Orebića i brza cesta preko Pelješca, tako i brza cesta prema Zračnoj luci i mi naravno od toga nećemo odustati. To je potreba i Konavala i Župe i grada, ali i ostatka županije da bude bliže gradu i zračnoj luci. To je nužnost koja se mora dogoditi i od toga nećemo odstupiti“, kazao je župan i dodao kako je Županija u prostornom planu napravila sve potrebno za tu investiciju.

„Predvidili smo određene varijante, a na Hrvatskim cestama je odabrati najbolji način. Ovdje smo imali doista veliki broj primjedbi, ja nemam uvid u njih, ali naravno da ih treba poštivati ako one dokazuju da je studija utjecaja na okoliš ne pokazuje da je zaštićen okoliš, naravno da to ima svoje posljedice, to ćemo vidjeti“, rekao je župan i dodao kako mora razgovarati s Hrvatskim cestama o tome što znači to povlačenje.

„Je li to znači usporavanje projekta što ne bismo podržali i nećemo podržati, ako to ne znači usporavanje projekta nego znači nalaženje najboljeg rješenja nemamo ništa protiv toga, to je njihov dio posla.  Ne možemo mi određivati niti varijante niti trase, rekli smo svoje u prostornom planu i iza toga stojimo. To je volja većine, odnosno Županijske skupštine i to se mora poštivati, a sve ostalo je na Hrvatskim cestama“, zaključio je na ovu temu župan Nikola Dobroslavić.

Popularni Članci