test

Nevjerojatno je na koji način Mljet ostaje bez turista, a rado bi ga posjećivali

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Predsjednik Otočnog sabora Dubrovačko-neretvanske županije i Otočnog sabora Mljeta Pavo Dabelić upozorio je na probleme s kojima se susreće otok Mljet izvan sezone te ponudio određena rješenja kako bi se takvi problemi riješili na dobrobit mještana, ali i posjetitelja.

Pojedini Mljećani tvrde kako interes za posjet otoku od strane turista postoji i izvan perioda od 1. lipnja do 1. listopada što je i logično. Mljet obiluje prirodnim ljepotama, ima i nacionalni park, a često se nalazi na listama najprivlačnijih odredišta na svijetu. Međutim, većina turista koji ne voze automobil otok mogu posjetiti samo u navedenom periodu jer jedino unutar njega vozi katamaran 'Nona Ana'.

Stoga je Dabelić, ispred Otočnog sabora, dao prijedlog da se sezona na Mljetu produlji na način da se osigura prijevoz 'Nonom Anom' koji bi trajao od početka svibnja do sredine listopada. Kako tvrdi, zainteresiranih ima, a time bi dodatno zaradio otok koji osim turizma gotovo da i nema drugih mogućnosti za zaradu. S prijedlogom se slaže i Općina Mljet te je najavljeno kako će potražiti pomoć od Županije i Ministarstva.

Drugi prijedlog odnosi se na cijenu trajketa koja je, prema mišljenju Otočkog sabora Mljet previsoka. Naime, cijena karte za trajekt iznosi 150 kuna u jednom smjeru te smatraju kako je to jedan od razloga zašto stanovnici s područja Županije ne dolaze na Mljet. Stoga predlažu da se cijena prepolovi odnosno da se u zimskom dijelu godine uskladi s cijenom koju imaju Pelješani koji koriste otočku kartu.

'Trajekt je gotovo u potpunosti prazan. Na taj način bi umjesto pet vozio 15 automobila. Postojala bi veća financijska dobit, a i stanovnici Županije bi bili zadovoljni,' tvrdi Dabelić.

Ovakve mjere trebale bi u većoj mjeri iskoristiti potencijale koje ima otok, ali i brend nacionalnog parka. Važno je napomenuti kako u Čilipima, na Pelješcu ili u Luci ne postoji nijedna tabla koja bi pokazala kako se u Županiji nalazi nacionalni park što je zasigurno predstavlja još jedan veliki minus.

Popularni Članci