Mladi liječnik se oprostio od otoka: Lastovo zaslužuje život, mladost, djecu, a uskogrudne partije će nestati

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Dr. Fran Blažević je liječnik koji je nakon kratkog boravka na otoku otišao zbog zbog daljnjeg usavršavanja i specijalizacije. Doktor Blažević se oprostio od Lastova dirljivom porukom koju prenosimo u cijelosti.

"Dragi Lastovci i svi mi koji volimo Lastovu, moj rad u ambulanti u Lastovu priveo se kraju i svoj stručni medicinski rad i razvitak nastavljam u Slavonskom Brodu u vidu specijalizacije kliničke radiologije, a čemu se jako veselim kao i što me veselio svaki provedeni dan na Lastovu, i Slavonija i Lastovo su naši prekrasni krajevi s još boljim ljudima.

Želim se zahvaliti ljudima koji su mi uljepšavali vrijeme na Lastovu, a posebice Lastovcima koji su mi olakšavali stresne trenutke hitnog transporta, iako su hitna DNŽ, a i pojedine institucije katastrofalno organizirane i to ne samo po pitanju hitnog transporta s Lastova, ali uz vatrogasce, policiju, lučku kapetaniju, park prirode, kolege liječnike, ali i ostale vrijedne ljude i hitni pacijenti na Lastovu su bili i bit će stručno, profesionalno i s poštovanjem zbrinuti.

Iako među pojedincima na Lastovu vlada mišljenje da dolaskom na otok svi odmah i napuštaju mislim da je to pogrešan pristup, naprotiv, mnogi liječnici, zadržali se i kraće vrijeme, ostavili su dobre promjene u kontekstu zdravstvene skrbi na Lastovu, dr. Tin je uredio stan iznad ambulante koji je godinama bio nedostojan življenja ikoga, a pogotovo ne liječnika koji je stalno “potreban”, ali i liječnik koji je sad “uteka” s Lastova izborio je (iako mu to nije opis posla) bez pomoći pojedinih domaćih koje je zamolio, a čak i uz prijetnje mu, novije vozilo hitne jer prijašnje nije bilo dostojno prijevoza hitnog pacijenta, ali se i izborio da se poboljšaju financijski uvjeti za buduće liječnike i sestre, među ostalim za vozilo sam direktno uživo pitao župana, naravno ništa, političari će ostati političari i njih će se birati, a liječnici koji “utiču” i ostali pošten narod koji vrijedno radi i živi će prozivati facebook komentatori, tzv. novinari i ostali otrovi.., svakome na dušu.

Ne obazirem se na ljude koji kradu vrijeme Bogu i šire zlo. Stvoren sam da učim, gradim, radim, liječim, volim, pomažem i zahvalan sam što je to tako, a na kraju krajeva što sam i na Lastovu upoznao mnogo takvih ljudi. Nosim prekrasne uspomene i iskustva u Slavonski Brod, ali znam i kako će doći vrijeme da Lastovo procvate u punome sjaju. Iako neću više svakodnevno viđati meni drage Lastovce i Lastovo, uvijek i u bilo koje doba dana i noći mi se možete obratiti za liječnički savjet i pomoć.

Sada je došla nova, odlična liječnica na Lastovo, mislim da zaslužuje dobrodošlicu, slobodno je pozovite i na kavu i budite potpora jer ona je tu za vas.

Nejasan mi je samo ostao apsurd da često “nelastovci” rade dobro za otok, dok ga pojedini domaći uništavaju sistemski i ako ovako nastave strah me pomišljat što će biti za 20-ak godina.

Mnogi su “nelastovci” dolazili i dolazit će, ne samo liječnici, tu su i profesori i ne dopuštajte kao Lastovci da vam ih partije tjeraju s otoka, Lastovo zaslužuje život, mladost, djecu i ona trebaju biti školovana i sretna, a najbitnije oni su naša budućnost, dok će uskogrudne partije nestati.

Na sreću Bog stvara i ljude koji, iako je često teško, vrijedno i pošteno rade, žive, pomažu drugima, rađaju i odgajaju djecu i čine zemlju lijepim mjestom.

Ako ne na Pokladu, vidimo se na ljeto opet na Lastovu, ostanite zdravi i pomažite si jer “malo nas je, al nas ima”, napisao je to mladi liječnik čiji je odlazak s otoka izazvao veliku pozornost u javnosti.

Popularni Članci