TKO JE SPREMAN ZA KORONU Imamo podatke koliko firme u Dubrovačko-neretvanskoj županiji imaju keša na računu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
Pokatnuti novonastalom situacijom, Firmoteka je, na osnovu podataka koje posjeduje, napravila projekciju koliko bi hrvatske firme mogle izdržati bez prihoda, samo s onim što imaju na žiro-računu.

Svi njihovi korisnici, koji koriste financijski servis Firmoteku, znaju da kad gledaju financijske podatke vide i podatak koji se zove „Gotovina na žiro računu na dan 31.12. On govori koliko je dotična firma imala novaca na poslovnim računima na kraju poslovne godine, stručnijim rječnikom kolika mu je trenutna likvidnost.

Firmoteci je taj podatak bio posebno zanimljiv jer su zaključili da on odražava karakter vlasnika, vjerovali ili ne. Detalju analizu su objavili ovdje, a kako se to sve odrazilo na trenutno stanje s epidemijom koronavirusa možete pogledati u tablici.

"On je zatvorio neke, lančano ugrozio druge , treće i četvrte,usporit će pete i šeste… Ostat će vrlo malo firmi koje neće osjetiti poteškoće. Pa da vidimo kako su firme bile spremne za koronu, gledajući koliko novaca „čuvaju“ na žiro računu. Zanimalo nas je koliko RH firme mogu izdržati bez prihoda, samo s novcima što drže na računu. Zamislili smo situaciju koliko bi dotična firma izdržala bez kune novog prihoda ili u slengu rečeno prometa? ako gledamo koliko ima na žiro-računu", naveli su iz Firmoteke, a mi izdvajamo podatke iz Dubrovačko-neretvanske županije.

.

Popularni Članci