Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ uručeno novo plovilo za nadzor eko mreže Natura 2000

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DNŽ
Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, kao korisniku projekta Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000, u srijedu je u uvali Bistrina uručeno plovilo (RIB1 Rigid-inflatable boat, gumenjak) za nadzor morskih zaštićenih područja i područja ekološke mreže Natura 2000 Dubrovačko-neretvanske županije.

Plovilo je uručeno od strane korisnika projekta Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja – Uprave za zaštitu prirode, voditelja Službe za zaštićena područja Daniela Springera uz prisustvo predstavnika Zavoda za zaštitu okoliša i prirode nadležnog Ministarstva, župana Nikole Dobroslavića sa savjetnicom Žaklinom Marević, ravnateljice Javne ustanove Marijane Miljas Đuračić, načelnika Općine Ston Vedrana Antunice i Zapovjednika Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Stjepana Simovića.

”Dubrovačko-neretvanska županija ima jako puno prirodnih bogatstava, a o najvećem broju zaštićenih dijelova prirode brine naša Javna ustanova i ja im čestitam na njhovom radu. Čestitam njima na upornom radu, ali i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja na odluci da im na ovaj način pomažu. Na području naše županije je već pet ovakvih brodova, jedan za potrebe naše Javne ustanove JU, dva za Mljet, dva za Lastovo. To je jedan resurs kojima naši čuvari prirode mogu brinuti za nju i pozoravati na neke problema00, rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Osnovna svrha nabave plovila za morska područja je, osim terenskog obilaska i nadzora zaštićenih područja, uklanjanje invazivnih vrsta flore i faune, monitoring staništa i vrsta, neposredni nadzor zaštićenih prirodnih vrijednosti, provođenje edukacijsko-informativnih radionica, provođenje akcija čišćenja podmorja i morske obale od komunalnog otpada u cilju aktivnog upravljanja, održivog korištenja i razvoja te suzbijanja ilegalnih radnji u zaštićenim prirodnim vrijednostima s konačnim ciljem zaštite i očuvanja prirodnih vrijednosti, koje doprinose ekonomskom i gospodarskom rastu područja kao i razvoju dodatne turističke ponude područja (primjerice selektivni oblici turizma).

Koordinacija čuvara prirode, inspekcijskih i policijskih službi može dati dobre rezultate u vidu suzbijanja ilegalnih radnji (primjerice krivolov na ptičje populacije i ribokrivolov). Stoga će nabavka plovila svakako doprinijeti učinkovitijem upravljanju i zaštiti morskih područja, a sve u svrhu očuvanja sveukupne biološke raznolikosti. Nadalje, kako bi se zaštitila biološka raznolikost morskih zaštićenih i Natura 2000 područja, potrebno je kontinuirano provoditi konzervacijske aktivnosti.

Implementacija ovog projekta od ključne je važnosti za ispunjavanje obaveza Republike Hrvatske kao članice EU u području zaštite prirode. Korisnik projekta je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a suradnici su sve županijske javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u Republici Hrvatskoj.

Osnovni cilj projekta je uspostava okvira za učinkovito upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000 u Hrvatskoj, kroz participatorni razvoj planova upravljanja područjima ekološke mreže, razvoj i institucionalnih i individualnih kapaciteta za upravljanje te podizanje javne svijesti o važnosti očuvanja ovih područja. U projektnim aktivnostima kao suradnici sudjeluju sve javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže Natura 2000.

Projekt predviđa izradu pet Planova upravljanja za zaštićena područja i područja ekološke mreže Natura 2000 za kopneni i morski dio otoka Korčule, poluotoka Pelješca, kopneni i morski dio Općine Konavle te kopneni i morski dio Malostonskog zaljeva te za područje ekološke mreže Natura 2000 Srednjedalmatinski otoci i Pelješac.

Svrha Planova upravljanja je usmjeriti upravljanje zaštićenim područjima s ciljem dugoročnog očuvanja prirodnih vrijednosti istih.

Projekt, sufinanciran iz Europskih strukturnih investicijskih fondova u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., vrijedan je 186.497.150,36 kuna, od čega Europska unija sufinancira iznos od 158.503.452,80 kuna.

Planirano trajanje projekta je od 2017. do kraja 2022. godine.

Popularni Članci