ILEGALNI DEPONIJI NA NAJGOREM MOGUĆEM MJESTU 'Jedan je na izvoru vode, drugi truje polja, sablažnjavamo se nad šporkim afričkim rijekama, a što smo mi?!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Mario Tevšić
Dubrovčanin Mario Tevšić koji je jedno vrijeme obnašao funkciju ravnatelja Javne ustanove Rezervat Lokrum na društvenim je mrežama upozorio na ilegalne deponije koji se nalaze na samoj granici Grada Dubrovnika i Općine Župa dubrovačka što, sasvim sigurno, nije slučajno. 

Jedan od dvaju deponija nalazi se na izvoru vode, a drugi na tlu koje kiše spiru u tla Šumeta, Knežice i Komolca na kojima se sadi povrće. Stoga vrijedi spomenuti kako ovakvi ilegalni deponiji nisu samo odraz nekulture i kršenja propisa, nego su i višestruko opasni. Odgovornost je građana upozoravati na ovakvu negativnu praksu stoga Tevšićevu objavu prenosimo u cijelosti, u vjeri kako će nadležni sanirati problem. 

"Pada kiša. A ja već tjedan dana držim ove slike u mobitelu, jer tko sam ja da ih objavljujem, da ikakve teme otvaram? Legitimitet da se bavim općim, javnim, političkim - baš i nemam.

Da imam, sazvao bih o ovome presicu, ali kako nemam, a ne mogu prelaziti preko ovakvih stvari, pišem tu privatno. Sam sebi.

Ilegalni deponiji, pa što sad, uobičajena stvar jel da?

E, pa ovaj se "deponij" lijevo nalazi na izvoru vode, a ovaj desni, novi, nalazi se također na tlu koje kiše spiru u predivna plodna polja Šumeta, Knežice, Komolca.

Radosno i ponosno jedemo patate (voda), mrkvu (minerali), pomadore (voda), kukumare (95% voda) s tih polja.

Često sam tamo i znam koliko je tu površinskih voda koje teku i natopljavaju zemlju silikatima, spojevima aluminija, ostacima cementa, ljepila koje vode spiru s ovih "deponija" ...

Prošetajte i pogledajte samo potok u zavoju prema groblju u Šumetu - koje je boje - dugo je bio proziran, sad je bijel...

Zašto to naše društvo ne može riješiti, spriječiti?

Ne prozivam nikoga i ne pozivam nikoga. Deponiji očito namjerno niču na padini koja predstavlja granicu dviju jedinica lokalne samouprave - Općine Župa i Grada Dubrovnika.

One se nalaze u Župi jer granica ide otprilike starom željezničkom prugom, ali sve što se s njih spire, spire se u Šumet, Komolac, Knežicu.

I, sad, dok članovi uprava Hrvatskih voda maltretiraju dubrovačku javnost svojom bespotrebnošću, a dubrovački se političari natječu tko će se kome više ulizati da bi dobio nekakvu fotelju, netko čiji je to posao, trebao je davno sjesti sa Silvijem Nardellijem i ovom nasilju nad prirodom, ali i nad zdravljem ljudi, osobito stanovnika Šumeta, Komolca i Knežice, pod svaku cijenu stati na kraj. Dakle, po cijeni prijetnje smrću, kaznene prijave, svega.

Treba dodati i da je kandidat za načelnika općine Župa koji je kao glavnu odrednicu programa isticao rješenje problema ilegalnih deponija na području Brgata - izgubio izbore.

Sablažnjavamo se nad dokumentarcima o Gangesu i afričkim rijekama koje služe kao zahod i dječje igralište istovremeno, a mi? Što smo mi?," objavio je Tevšić. 

Popularni Članci