GROBLJE DUBAC, JOŠ MALO PA RASPRODANO Građani će vrlo brzo moći dobiti svoju grobnicu, ostale se poziva na kupnju prije 1. lipnja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Mario Babarović
Na dnevnom redu Gradskog vijeća su usvojene točke koje se tiču groblja Dubac. Radi se o točkama Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na prijedlog teksta Dodatka II Ugovoru o financiranju izgradnje groblja Dubac, Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o groblju Dubac, Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti Općini Župa dubrovačka za kupnju zemljišta za potrebe izgradnje groblja Dubac i Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na prijedlog teksta Ugovora o kapitalnoj pomoći za izgradnju komunalne infrastrukture unutar 2. etape izgradnje groblja Dubac.

Podsjetimo, u tijeku su radovi na 2. etapi projekta koja obuhvaća izgradnju samih ukopnih mjesta i objekata u obuhvata groblja.

„Prethodno su završeni radovi na 1. etapi, odnosno izgradnji jednokilometarske dvotračne ceste sa svom potrebnom infrastrukturom uključuje dva velika parkirališta s 200 mjesta, nogostup, stepeništa, ograde, javnu rasvjetu i elemente hortikulturnog uređenja. Za taj dio projekta ishođena je uporabna dozvola.

Trenutno su na katoličkom groblju prodana gotovo sva grobna mjesta, osim grobnica u zidu, dok na muslimanskom, pravoslavnom i groblju bez obilježja ima još slobodnih mjesta. Ukupno je na cijelom obuhvatu moguće smjestiti 3.550 grobnih mjesta, što će se kako je ranije i najavljeno sukladno potrebama i zahtjevima dograđivati u narednim razdobljima. Naime, zbog dodatne potražnje pokrenut je postupak projektiranja novih grobnih polja na katoličkom groblju, što se očekuje sljedeće godine, a broj će ovisiti o interesu građana,“ nedavno su izvijestili iz Grada Dubrovnika.

„Da bi sve bilo gotovo do onog roka u prosincu, na gradilištu bi trebalo biti svaki dan 100 radnika, ali veliki dio grobnica je dovršen. Odabir pozicije jest čudan, ovo je groblje izgrađeno u brdu, nevjerojatno! To će u budućnosti biti vrlo impresivna lokacija, zidovi, način kako je napravljeno i obrađeno je impresivan… To će košati puno, i dosad je koštalo puno,“ izjavio je Franković dodavši kako će 'sugrađani vrlo skoro moći tamo imati svoju grobnicu'.

„Više od 1600 naših sugrađana je već kupilo grobnicu tamo, a oni koji će to tek napraviti, bilo bi dobro da to naprave prije 1. lipnja, jer će tada cijene rasti, ali ne toliko značajno u odnosu na rast tržišnih cijena materijala,“ izjavio je Franković.

Nikša Selmani (KLGB Srđ je Grad) je kazao kako je nepravedno što će samo građani koji imaju novac, a to je minimalno 36 tisuća kuna, moći kupiti grobno mjesto.

„To nije pravedno jer je u ime svih građana grad dao novac. Ne kupuju oni grob nego ga zakupljuju. Oni koji imaju novac stječu pravo prvenstva,“ izjavio je Selmani.

Popularni Članci