GRADIMO RIVU ZA IDUĆIH 100 GODINA Provjerili smo kako napreduju radovi na Kalamoti (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
"Radovi kao što vidite dosta dobro napreduju, do kraja tjedna bit će odrađeno mlazno injektiranje i podmorski iskop", rekao je ravnatelj Županijske lučke uprave Željko Dadić pri obilasku radova rekonstrukcije luke Donje Čelo na Kalamoti.

Radove su obišli župan Nikola Dobroslavić sa zamjenikom Joškom Cebalom, saborski zastupnik Branko Bačić te ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić.

Nova riva će biti duga 65 metara, a široka 11 metara. Tu će se moći vršiti iskrcaj robe, putnika i tereta... Radove izvodi Texo Molior.

- Postojeća riva je izgrađena 1924. godine i bila je u lošem stanju. Bilo je potrebno potpuno rekonstruirati. Ishodovali smo građevinsku dozvolu, prijavili na natječaj i dobili nepunih 30 milijuna kuna. Od čega 85 posto iz EU fondova, a ostalo iz državnog proračuna. Vrijednost radova iznosi 21 milijuna i 900 tisuća kuna plus PDV. Završetak radova je do prosinca ove godine. - kazao je Dadić.

- Mi gradimo rivu za idućih stotinu godina. - kazao je.

- Ovo je jedan od devet projekata koje radimo u našoj županiji. Za sedam od njih smo dobili ugovore o financiranju, preostaje još dva, a to su Perna i Prigradica. Od ovih sedam rade se Trpanj, Puntin, u postupku javne nabave je Vela Luka i Polačište, uskoro kreće Uble, ali i za Cavtat smo dobili odluku o financiranju i slijedi javna nabava. Tu je i ovaj projekt Donjeg Čela. - rekao je Dobroslavić, objasnivši kako su to važni projekti za povezivanje županije.

- Ovi projekt iznose 600 milijuna kuna. Još je tu 160 milijuna kuna koje očekujemo uskoro za Pernu i Polačište. Hvala Vladi. - rekao je Dobroslavić.

Što se tiče Perne, objasnio je kako je to jako složen projekt, dodajući da se uskoro očekuje građevinska dozvola, te kako je to u kombinaciji s Polačištem, ali i obilaznicom Orebića jedno pravo i trajno rješenje za Pelješac i Korčulu".

Glavni inženjer Mario Deranja iz Texo Moliora kazao je više o radovima, dodajući kako se radovi odvijaju vrlo dobro i kako se ispred dinamičkog plana nekih sedam do osam radnih tjedana.

- Radovi su složeni jer se svi strojevi moraju dovesti putem mora i većina radova se odvija s morske strane. - objasnio je Deranja, kazavši da je smetalo jugo, ali da je to nadoknađeno pojačanim radom subotama i nedjeljama.

Izvođača radova pohvalio je i ravnatelj ŽLUD Željko Dadić. 

O značaju radova na rivi govorio je i saborski zastupnik Branko Bačić.

- Jedan od velikih i značajnih projekata hrvatske vlade je Renesansa na hrvatskoj obali. Financiramo devet luka za bolje provođenje prometnog povezivanja hrvatskih otoka. Razgovarao sam nedavno s Jadrolinijom kako bi ovaj projekt na Kalamoti bio u potpunosti realiziran pa smo dogovorili drugu fazu, a to je izgradnja primjerenog broda kojega će graditi oni iz EU fondova. Tako će Elafiti biti još bolje povezani - najavio je Bačić. 

V.Salvia/A. Čakić

Popularni Članci