EKIPA, SVAKA VAM ČAST! Njima možemo zahvaliti što je Dubrovnik jedna od najsigurnijih svjetskih destinacija

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Prije nekoliko godina, američki portal 'Wall Street Cheat Sheet' objavio je listu šest najsigurnijih svjetskih destinacija, među kojima se našao i Dubrovnik, a ugledni turistički 'sajtovi' poput TripAdvisora ili VirtualTourista redovno ga svrstavaju među najsigurnije gradove za posjetiti u kojem najveću 'opasnost' predstavljaju morski ježevi ili skliske ulice. 

Još jedna uspješna turistička sezona je na izmaku, bez većih incidenata ili sigurnosnih rizika, bez obzira na to što se broj ljudi u Dubrovniku u ljetnim mjesecima višestruko povećava. Građani i turisti slobodno šetaju ulicama, potpuno sigurni, a Grad bilježi pozitivne turističke rezultate koji se broje u milijunima dolazaka i noćenja.

'Biser Jadrana', kako mnogi vole nazvati Dubrovnik, bio bi posjećivan u svakom slučaju zbog bogate kulturne baštine i prirodnih ljepota, no pitanje je bi li sve prošlo u miru i u najboljem redu da nije velikih napora Policijske uprave dubrovačko-neretvanske koja iz sezone u sezonu nastavlja pozitivan trend pada broja krađa, kriminala i prometnih nesreća. Potvrđuju to rezultati iz PU DNŽ za ovu sezonu koji su ustupljeni redakciji na upit.

MANJE KRAĐA NEGO PROŠLE SEZONE 



Prema navedenim podacima, najpozitivniji rezultati zabilježeni su po pitanju krađa, u razdoblju od 1. svibnja do 1. listopada.

„U promatranom razdoblju ove godine zabilježili smo 97 kaznenih djela krađe, što predstavlja smanjenje od 15 posto u odnosu na isto razdoblje 2016. godine kada se dogodilo 114 kaznenih djela krađe,' odgovorili su iz PU DNŽ. 

REMEĆENJE JAVNOG REDA I MIRA U PADU 



Osim toga, zabilježeni je i smanjenje prekršaja protiv javnog reda i mira u razdoblju od 1. svibnja do 1. listopada ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

„U odnosu na prekršaje protiv javnog rada i mira, u navedenom razdoblju 2017. godine zabilježili smo 293 prekršaja, a što predstavlja smanjenje od sedam posto u odnosu na 2016. godinu kada smo zabilježili 315 prekršaja,“ stoji u odgovoru.

Najveći broj prekršaja zabilježen je na području Policijske postaje Dubrovnik, ukupno 92, i Policijske postaje Korčula, njih 50, dok je najmanji broj zabilježili na području Policijske postaje Lastovo (pet prekršaja), Postaje aerodromske policije Čilipi (četiri prekršaja) te Postaje granične policije Metković (tri prekršaja).

Najbrojniji prekršaji protiv javnog reda i mira odnose se na tuče, svađe i viku na javnim mjestima pa je takvih prekršaja tijekom ove sezone zabilježeno 114, a na drugom mjestu su se našli prekršaji koji se tiču drskog ponašanja i vrijeđanja građana te narušavanja njihovog mira.

POZITIVNI TRENDOVI I PO PITANJU PROMETNIH NESREĆA 



Pad broja prometnih nesreća je neznatan, ali ipak postoji. Naime, na području djelovanja Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u razdoblju od 1. svibnja do 1. listopada 2017. godine ukupno se dogodile 492 prometne nesreće što u odnosu na isto razdoblje 2016. u kojoj je zabilježeno 497 prometnih nesreća predstavlja smanjenje od jedan posto.


Od navedenog broja prometnih nesreća koje su se dogodile u 2017. godini, u šest prometnih nesreća smrtno je stradalo šest osoba, dok su u istom razdoblju 2016. godine u tri prometne nesreće smrtno stradale tri osobe.

Broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama je isti kao i u sezoni prošle godine, dok su nesreće s materijalnom štetom ove sezone u padu.

'U navedenom razdoblju 2017. kao i 2016. godine, dogodile su se 242 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, dok je s materijalnom štetom u 2017. godini zabilježeno 244 prometnih nesreća, a u 2016. godini 252, što predstavlja smanjenje od tri posto,' stoji u odgovoru policije.

RADI SE, ZNA TO I MINISTARSTVO 


U promatranom razdoblju provedeno je više operativnih akcija koje su rezultirale uhićenjem više osoba koje su se bavile uzgojom, nabavkom i preprodajom droge (kokain, marihuana, amfetamin, metamfetamin, hašiš i MMDA). Navedene je napore prepoznalo i Ministarstvo unutarnji poslova. Naime, policijski službenik za graničnu kontrolu u Policijskoj postaji Gruda Mario Žigić dobio je jednu od ukupno dvije dodijeljene ovogodišnje pojedinačne nagrade Ministarstva koja mu je uručena radi iznimnih rezultata pri otkrivanju većih količina droga na graničnim prijelazima.

Na čelo Policijske uprave dubrovačko-neretvanske nedavno je stigao novi načelnik Ivan Pavličević koji je najavio kako će nastaviti pozitivne trendove koje je pokrenuo njegov prethodnik Tonči Radibratović pa se očekuje kako će sigurnost građana i turista krajnjeg juga Hrvatske ostati na visokom nivou što je ujedno i jedna od najboljih i najvrjednijih reklama za Dubrovnik. 

Popularni Članci