DUBROVAČKA BISKUPIJA JOŠ SE OPORAVLJA Iza biskupa Puljića ostalo je čak 20 milijuna kuna duga

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Dubrovački biskup Mate Uzinić se prije pet godina ispričao svim vjernicima dubrovačke biskupije zbog poljuljanog povjerenja u Crkvu nakon skandala koji su zadnjih dana objavljeni u medijima, a tiču se poslovanja poduzeća povezanih s Dubrovačkom biskupijom u razdoblju od 2002. pa sve do njegova preuzimanja Biskupije 2011. godine.

Aferu Pokora prvi je razotkrio Dubrovački dnevnik, a inače je riječ o jednoj od najvećih crkvenih financijskih afera u Republici Hrvatskoj. Nakon cijelog niza tekstova, dubrovački biskup Mate Uzinić javno se ispričao zbog Pokore koju je naslijedio.

EKSKLUZIVNO 'AFERA POKORA' Prvi razotkrivamo tajni biznis nepoznatih tvrtki Dubrovačke biskupije povezanih s Midia Grupom!

Slobodna Dalmacija podsjeća kako je biskup Uzinić istaknuo prethodnika Želimira Puljića koji se s Dubrovačkom biskupijom osnovao samo jedno poduzeće, "Benfortunu", a da su ostale tvrtke s kojima je poslije poslovala Dubrovačka biskupija osnovale fizičke osobe.

U nizu financijskih transakcija između tvrtki "Pokora", "Biozon", "Biozon Media vita", "Vitamed", koje se povezuju s Dubrovačkom biskupijom, ona je izgubila oko 20 milijuna kuna plus troškove zatvaranja svih tih poduzeća!

U tim tvrtkama Biskupija sudjeluje putem ulaganja oko 20 milijuna kuna, a ne u njihovim aktivnostima. Dubrovačka biskupija nema nikakve veze s kreditima koji su se u tom vremenu realizirali niti s time da oni nisu vraćeni, nego samo osnivači "Biozona" d.o.o. i s njime povezanih tvrtki.

– Preuzimajući "Biozon" d.o.o. postaje suvlasnik i tvrtki kćeri. Biskupija imenuje u nadzorne odbore ljude od svoga povjerenja, no to nije dalo rezultate pa je po mom dolasku u Biskupiju, od strane zbora savjetnika i ekonomskog vijeća Biskupije, koji su upoznati sa svim detaljima, odlučeno da se otpišu dugovanja koja je "Biozon" d.o.o. imao prema Dubrovačkoj biskupiji i pokrene stečaj, te da se zatvori "Pokora" i s njom povezana "Imprimis Adra" d.o.o., u čemu još nismo potpuno uspjeli – rekao je biskup

Uzinić, dodajući kako nije osnovano nikakvo udruženje radi počinjena kaznenih djela, zbog čega bi se svime bavio USKOK, piše Slobodna Dalmacija.

Popularni Članci