Dobroslavićevo druženje povodom Dana državnosti: 'Među tri smo najuspješnije hrvatske županije i drugi demografskoj slici' (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: IBM
Župan Nikola Dobroslavić  povodom Dana državnosti danas je upriličio  tradicionalno druženje u Sponzi. Tom prilikom osvrnuo se na dan koji predstavlja spomen na 30. svibnja 1990. godine i na konstituiranje prvog slobodnog Hrvatskog sabora.

„Tog dana iskoračili smo iz jednostranačkog u višestranački sustav, iz nedemokratskih režima u demokraciju, iz neslobode u slobodu. U stvarnosti postoje ili neslobodni ili slobodni politički sustav. Neslobodnih ima raznih vrsta, a slobodan je samo jedan – istinska demokracija,“ izjavio je župan Dobroslavić dodavši kako je Hrvatska time ujedno iskoračila i prema svojoj samostalnosti i suverenosti, a posebno je naglasio ulogu branitelja.

„Slobodu smo platili golemom žrtvom, prvenstveno dragocjenim životima naših najhrabrijih sinova, zdravljem ranjenih i oboljelih branitelja, patnjama naših logoraša, životima i stradanjima civila. Tu žrtvu nećemo nikada zaboraviti. Nećemo zaboraviti junaštvo naših branitelja,“ istaknuo je Dobroslavić.

Osvrnuo se potom i na posezanja prema dubrovačkim velikanima iz susjedstva. Podsjetimo, trebinjski su mediji nedavno oštro reagirali na najavu Županije kako će Zračna luka Dubrovnik nositi ime Ruđera Boškovića, šireći dezinformacije o tome kako je taj velikan zapravo bio Srbin.

„Danas imamo uređenu državu, snažnu vojsku, sposobnu policiju. Zato se ne bojimo posezanja kojeg još uvijek ima prema hrvatskom teritoriju, prema Dubrovniku, njegovoj kulturnoj baštini i našim velikanima. Ta posezanja predstavljaju povijesnu krivotvorinu, ali mogu biti i najava novih agresivnih namjera prema RH, prema Dubrovniku i ovoj županiji. Zbog toga na njih svaki put jasno odgovaramo. I svaki ćemo put onima koji to rade jasno i glasno govoriti da se ostave mitomanije i krivotvorenja povijesti. Odgovorit ćemo tako i radi naših poginulih za slobodu i samostalnost, ali i radi naših budućih naraštaja,“ izjavio je Dobroslavić.

Kako je dalje kazao u svom obraćanju, Hrvatska je nedavno ostvarila još dva važna strateška cilja, a to su ulazak u schengenski prostor i europodručje. „Time smo još dublje uronili u zapadne integracije, a Schengen i zajednička europska valuta, osim slobode kretanja za naše ljude po cijeloj Europi, bit će značajni i za naš turizam. U Županiji nakon puno upornosti i truda napokon smo se spojili s ostatkom zemlje veličanstvenim Pelješkim mostom. Taj povijesni uspjeh rezultat je ustrajnosti ove Županije i rezultat Hrvatske vlade da se zemlja napokon spoji u jedan jedinstveni teritorij,“ izjavio je župan dodavši kako se nastavlja realizacija ostalih strateških projekata.

„To je nastavak gradnje autoceste do Osojnika, brze ceste do Zračne luke i brze pelješke ceste. Dio pelješke ceste već smo ostvarili obilaznicom Stona, preostaje još dionica Brijesta-Perna,“ izjavio je Dobroslavić dodavši kako se, uz onu cestovnu, vrijedno radi i na lučkoj insfrastrukturi. Kako je istaknuo, Županija ima snažnu potporu Vlade u ostvarivanju tih projekata.

„U ovih 30 godina, potvrdila se i Županija i njeni gradovi i općine. Tri desetljeća djelovanja doveli su do toga da je naša Županija danas među tri najuspješnije u Hrvatskoj po indeksu razvijenosti. Ponajbolji smo u korištenju EU fondova, gospodarenju povijensim doborm, prvaci smo u turizmu. Druga smo najbolja županija u Hrvatskoj po demografskoj slici, što je ohrabrujuće za našu budućnost,“ istaknuo je.

 „Imamo najljepšu Županiju u najljepšoj državi. Nastavit ćemo se o njoj brinuti odgovorno i ne štedeći se, jer to naši sugrađani zaslužuju,“ izjavio je Dobroslavić i svim sugrađanima čestitao Dan državnosti.

ibm

Popularni Članci