Dobroslavić o važnom projektu za županiju: Cesta nekud mora proći, ona prolazi kroz parkove i slične krajolike, a neki se služe netočnom argumentacijom

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Danas se održava Skupština Dubrovačko-neretvanske županije. Na dnevnom redu je ukupno 48 točaka.

Teo Andrić iz HDZ-a pitao je župana tri pitanja. Naime, pitao je o brzoj cesti Dubrovnik-Zračna luka.

- Neki ljudi nisu zadovoljni s tim projektom jer bi mogao biti štetan za Rijeku dubrovačku. Zanima me vaš stav u kojoj je fazi? - pitao je Andrić.

Andrić je pitao je oko rasprave s gradonačelnikom Ploča koji su vezani za velike projekte u DNŽ. Također pitao je i kad će biti gotova stonska obilaznica.

Župan Nikola Dobroslavić kazao je kako je projekt brze ceste jedan od najvažnijih investicija ove županije.

- Prioritet nam je unutarnje povezivanje županije , ali i s ostatkom Hrvatske. Jedan od tih projekata je brza cesta od Osojnika do Zračne luke. Povezivanje je važno za kvalitetu života. Nije primjereno da netko kaže kako je protiv povezivanja, na to ne možemo pristati i spremi smo razgovarati o svim aspektima, posebno o zaštiti okoliša. Neki se služe netočnom argumentacijom poput izvorišta Omble, a sad je to Rijeka dubrovačka. Cesta nekud mora proći, ona prolazi kroz parkove i slične krajolike. Borit ćemo se za mostove. Kod nas se uvijek netko nađe da ima neki prigovor. Predstoji nam rasprava utjecaja na okoliš, treba sve uzeti za ozbiljno. Ovo je strateško pitanje koje je važno za županiju - odgovorio je Dobroslavić. Dodao je kako je gradonačelnik Ploča Krstičević iznio nekoliko krivih navoda. Kao primjer je naveo dnevnu bolnicu u Metkoviću.

- On je frustriran činjenicom da je gradonačelnik važnog rada, a to radi ne boraveći u Pločama. To njega žulja kao i njegovu stranku. Ne mogu se služiti neistinama u radu županije - kazao je župan.

Rekao je kako će Stonska obilaznica biti završena koncem ovog mjeseca.

- Očekuje se tehnički prijem oko 31. ožujka i nakon toga ide uporabna dozvola. Vozit ćemo se to cestom prije turističke sezone - najavio je Dobroslavić.

Fani Favro Bukvić iz SDP-a je pitala plaćaju či koncesionari redovito koncesije i kako se rješavaju dugovanja.

Župan je kazao kako je DNŽ županija koja ubire najviše od pomorskog dobra.

- Mi smo županija koja nijednu koncesiju nije zatvorila za javnost. Koncesija se naplaćuje sukladno uvjetima iz natječaja. Ona se dijeli trećinu država, trećinu regionalna i trećinu lokalna samouprava. Nemam podatak koliko ima zaostataka. One se moraju plaćati ili će se raskinuti ugovor. Novi zakon o pomorskom dobru donijet će pogodnosti za županije u vidu većih prihoda - rekao je župan.

Perica Pušić iz HSS pitao je oko Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.

- Kako napreduju ostali radovi na Centru kompetentnosti? Možete li se osvrnuti na predstojeću sezonu? - pitao je Pušić.

Dobroslavić je istaknuo kako je Centar kompetentnosti jako važan.

- Uređena je TUŠ i opremljene su druge škole u županiji, a izvode se radovi na dva akademisa - Čingrija i Garište. Radovi teku uredno i bit će završeni u roku. Cijeli će projekt biti okončan do konca ove godine. Najave za sezonu su odlične. Prošle godine smo ostvarili 87 posto noćenja i vratili smo se turizmu. Za sezonu koja je pred nama, najave su odlične. Bio sam na sajmu u Berlinu i glavna procjena je jako dobra. Optimistični smo, a problem je radna snaga. Vjerujem da će to poduzetnici riješiti - kazao je Dobroslavić.

Igra Šain Kovačević iz Nove ljevice je pitala u kojoj fazi je projekt srednje škole u Korčuli. Župan je rekao kako su imovinsko-pravni problemi najčešća prepreka za prijave eu fondova.

- Imamo takvih problema i na Korčuli, ali to trebamo rješavati. Mi smo na maksimalnom raspolaganju. Mora postojati dogovor s vlasnicima. Imamo projekt koji je sprema za prijavu na Korčuli. Takve projekte imamo i u Cavtatu i Župi.

Irena Korda iz HDZ-a je pitala kako će funkcionirati centar za djecu s poteškoćama. Također pitala je što će biti s nadogradnjom Kalosa na Korčuli.

- Realizirali smo centar Dva skalina u Dubrovniku, drugi centar se gradi, to je u dnevnoj bolnici Metković gdje je planiran centar za djecu s poteškoćama. Takav treći centar želimo i u Korčuli, mi smo se obvezali da ćemo taj projekt poduprijeti. Rekonstrukcija Specijalne bolnice Kalos je sveobuhvatan projekt i njime će se urediti 48 dvokrevetnih soba, uredit će se restoran, kuhinja, recepcija, izgradit će se vanjski bazen, obnoviti postojeći...

Pero Jerković iz Mosta pitao je vezano za navodnjavanje na području GLOG i centar za autizam na Žarkovici.

Župan je kazao kako se sutra očekuje potpisivanje ugovora s komunalnim društvom iz Opuzena koji je važan za gospodarenje sustavom navodnjavanja.

- Imat ćemo slatku vodu u Neretvi kad realiziramo veliki projekt brane na Neretvi. Tad će biti formirana akumulacija i imat ćemo osnovu za navodnjavanje slatkom vodom Doline Neretve. Centar za autizam je važan za cijelu županiji i želimo pomoći gradu da on bude otvoren za sve građane s područja županije. Lokacija na Žarkovici je izgledna, mi ćemo biti potpora Gradu - najavio je župan.

Cvijeto Cvjetković iz HSU-a pitao je u kojoj je fazi luka Ubli na Lastovu te kada se mogu očekivati prva pristajanja na terminalu u Veloj Luci na Korčuli.

Župan je kazao kako se velika pozornost pridaje razvoju otoka.

- To možemo uz ove mjere koje radi država, ali i mi s lokalne razine. Uspjeli smo za Lastovo, po prvi put prošle godine uspostavljena je katamaranska linija i tako je povezan s Dubrovnikom. U Ublima je projekt doveden do potpisivanju radova, treba nam trajno pristanište za druge linije. Očekujemo potpisivanje ugovora za izvođenje vrlo skoro, prošao je cijeli postupak i tako sad započinje fizička realizacija. Drugi projekt važan je pomorsko putnički terminal u Veloj Luci, on je završen i preostaje spajanje s kanalizacijom. Bitno je da je Vela Luka dobila novo pristanište, da se oslobađa središte mjesta i ponosni smo na taj projekt - kazao je Dobroslavić.

Nikola Duper iz Srđ je Grad aktualizirao je pitanje vezano uz ilegalno odlagalište građevinskog otpada kod kamenoloma.

- To područje je izlog kada se putuje iz Zračne luke. Kamenolom nam je potreban i s tim smo se pomirili, ali ima brojnih ilegalnih nasipa. Granični prijelaz izgleda kao da su htjeli srušiti brdo. Nije mi jasno zašto je potreba raditi ruglo ljudima koji tu žive. Je li moguće da inspekcija me može riješiti ta ilegalna odlagališta - zapitao se Duper.

Dobroslavić je kazao kako je već bila inicijativa oko odlagališta građevinskog otpada.

- To nije primjereno da se nalazi uz tu cestu. Ja ne mogu sad točno odgovoriti što je inspekcija napravila oko toga. Kontaktirali smo Općinu i oni su rekli kako pokušavaju riješiti taj problem. Teško je komentirati zašto je granični prijelaz takav. Slažem se da ne treba raditi neke intervencije koje su se mogle izbjeći. Raspitat ćemo se i javiti informaciju kad bude bilo više podataka - kazao je Dobroslavić.

Branko Jerković iz HSLS-a pitao je o odgodi projekta muzeja u Smokvici.

- Taj projekt je odličan, njegova vrijednost oko 32 milijuna kuna za brojne ustanove. Sjena je bačena na ovaj projekt u Smokvici, sve je uredno napravljeno, ali sredstva nisu uredno opravdana kod središnje Agencije. Na to smo upozorili načelnika i on ima određeni dug prema županiji što je priznao i rekao da ga ne može platiti. Mi smo mu rekli da ne možemo financirati nečije promašaje i da on mora taj iznos vratiti u proračun županije. Nadam se da će riješiti drugi dio posla sa središnjom agencijom. Ne možemo oprostiti neki trošak koji je rezultat lošeg poslovanja. Nadamo se da će se to riješiti do konca travnja bez velikih problema. Mi ćemo zadužnicom blokirati Općinu Smokvica ako se to ne riješi. Svaki se dug mora podmiriti - istaknuo je Dobroslavić. 

Popularni Članci