DOBRI PLANINARI STIGLI I NA SRĐ Prolaze 1100 kilometara kako bi pomogli djeci, nije ih spriječila ni oštra zima Velebita i Dinare (FOTOGALERIJA)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Krenula je posljednja etapa humanitarne akcije pod nazivom 1100 kilometara za 1100 terapija koju brački planinari Daniel Lončar i Ranko Dragičević predano prelaze već 45 dana s ciljem prikupljanja financijskih sredstava za terapije potrebne njihovim malim suotočanima u Udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju „Brački pupoljci“.

Posljednja etapa na ruti Via Adriatica započela je jutros na Srđu. 

„Glavni cilj je bio prikupiti novac za udrugu 'Brački pupoljci', prema zadnjim informacijama smo prikupili 114 tisuća kuna. Naša akcija još traje. Meni i mom kolegi Danielu Lončaru je bila velika želja prijeći stazu iz sportskih razloga, ali kasnije se taj hod pretvorio u humanitarni hod za djecu,“ kazao je Dragičević.


„Smatrali smo da ćemo vidjeti ljepote prirode, to smo i vidjeli, ali nas su ustvari dirnuli ljudi, poruke podrške i da se ljudi osjećaju dobro zbog toga, a naravno i mi,“ izjavio je, a na pitanje je li bilo momenata kad su htjeli odustati, odgovara da nije, bez obzira na zimske uvjete na Velebitu i Dinari.


„Risnjak, hladnoća, snijeg do koljena, uspon... No, mi pičimo dalje. U nekom momentu zvoni mobitel, zove Agencija, nepoznat glas, nepoznat broj, kažu da bi uplatiti 10 tisuća kuna za našu Udrugu. To je dalo snage, istrčali smo do gore,“ opisuje Dragičević.


Lončar je izjavio kako je cilj ispunjen što se tiče donacija, a što se tiče same staze, ostala su još 72 kilometra za prijeći.


„Najteži dio puta su bili Dinara i Velebit što se tiče zimskih uvjeta, tu su nas uhvatili ekstremni uvjeti, mećava, jak vjetar i dubok snijeg tako da smo se tamo malo izvlačili, bilo je pitanje kako će to sve završiti. Ali nije bilo riječi o odustajanju. Nismo ni mogli odustati. U planini, ako odustaneš, moraš ostati na mjestu, a to znamo što znači...,“ kazao je. 


„1100 kilometara za 1100 terapija“ humanitaran je planinarski put koji prati poznatu, ali izrazito zahtjevnu, planinarsku rutu Via Adriatica, duž koje će planinari prijeći 14 planina, 12 rijeka, 2 jezera, 18 zaštićenih područja, sedam županija i 52 općine. Sama akcija zamišljena je tako da svi zainteresirani sudionici sponzoriraju prijeđene kilometre i tako doniraju sredstva Udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju „Brački pupoljci“. Udruga godišnje organizira prosječno 3200 sati besplatnih terapija za gotovo 70 djece na otoku Braču, a 2019. je uspješno izmijenila i Zakon kako bi svoj djeci s teškoćama u razvoju s hrvatskih otoka omogućila besplatan trajektni prijevoz na terapije na kopnu.

Od rta Kamenjak do Prevlake, put je podijeljen u 13 etapa čije duljine variraju od 58 do 110 kilometara, pri čemu svaka dionica prati jedan od izazova s kojim se susreću obitelji djece s teškoćama u razvoju. Trinaesta, ujedno i posljednja etapa se, tako, odvija  na dionici Srđ - Prevlaka te iznosi 74 km, a metaforički predstavlja konačan cilj Udruge Brački pupoljci, otvaranje Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači na Braču.

Djeci u Udruzi pomažu logoped, fizioterapeut, senzorni terapeut, učitelj ortopedagog i psiholog, no da bi njihova pomoć i dalje ostala dostupna i besplatna, potrebno je osigurati stabilno financiranje rada Udruge. Kako bi Brački pupoljci mogli nastaviti s prijeko potrebnim terapijama, potrebna im je sva pomoć koju mogu dobiti. Trošak jednog sata terapije je prosječno 100,00 HRK zbog čega Daniel i Ranko akcijom planiraju prikupiti ukupno 110.000,00 HRK, odnosno 100 kuna po kilometru. Donirati se može direktno na račun Crvenog križa Supetar, IBAN: HR4723600001502881925, otvoren u Zagrebačkoj banci, uz opis Donacija za akciju „1100 kilometara za 1100 terapija“. Svaka donacija je dobrodošla, neovisno o iznosu.

Daniel i Ranko su prijatelji koji dijele strast prema planinarenju. Dvojica Bračana na samome su kraju ovog testa izdrživosti na kojemu je najveća motivacija pomoć najranjivijim skupinama našega društva. Napredak dvojice planinara tijekom gotovo dva mjeseca, koliko traje cijeli pothvat, može se pratiti putem web stranice www.1100kilometara.com kao i  Facebook stranice te Instagram profila akcije „1100 kilometara za 1100 terapija“. 

Popularni Članci