PREDAVANJE U DUBROVAČKOJ BOLNICI 'Dekubitus je jedan od najvažnijih indikatora zdravstvene njege'

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Aida Čakić
Dekubitus ovisi o radu medicinskih sestara i izvršenoj njezi, kazala je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo OB Dubrovnik Kristina Muhoberac povodom obilježavanja Međunarodnog dana dekubitusa u sklopu kojega su održana predavanja i okrugli stol na tu temu.

U dubrovačkoj bolnici okupile su se sestre iz Županije, iz Doma zdravlja i bolnice, gdje je dogovorena suradnja i koordinacija za budući rad. Sestra Kristina Muhoberac istaknula je kako je današnji dan prilika da se podigne suradnja sestara i ustanova s obzirom na to da je dekubitus, prema njenom mišljenju, krucijalno pitanje u sestrinstvu.

- Iako ovo predavanje nije bodovano od Komore, bio je jako veliki odaziv što je dokaz koliko je ova tema važna za sve nas. Dogovorili smo buduće suradnje na način kako ćemo jedni drugima olakšati, prenijeti informacije i uspostaviti buduće kontakte te suradnju ustanova podići na veći nivo - kazala je sestra Kristina Muhoberac.

Pomoćnica ravnatelja Doma zdravlja Dubrovnik Vedrana Iveta istaknula je kako je dekubitus jedan od najčešćih neželjenih događaja u procesu rada zdravstvene njege medicinskih sestara.

- Mi smo na dobrom putu i naša suradnja se razvija, a današnji skup je u cilju da bude još bolja. Iz OB Dubrovnik dobivamo informacije o pacijentima koji su bili ležeći, a imperativ naše komunikacije je sestrinsko otpusno pismo u kojemu se nalaze sve informacije - kazala je sestra Iveta.

Predavanje "Praćenje dekubitalnog ulkusa kroz sestrinsku dokumentaciju u OB Dubrovnik" održala je sestra Marija Kalogjera koja je naznačila kako se dubrovačka bolnica bavi praćenjem i prevencijom dekubitusa od 2008. godine kada je osnovana radna grupa.

- Certifikat kao program sestrinske dokumentacije na nivou države dobili smo 2013. godine i mi smo jedna od prvih bolnica koja je uvela zasebni program takve dokumentacije u čijem kreiranju su sve sestre sudjelovale - kazala je Marija Kalogjera naznačivši kako je dekubitus jedan od najvažnijih indikatora zdravstvene njege u bolnici te se kao takav tretira kao neželjeni događaj.

Popularni Članci