AMERIKANCI, BRITANCI, SUSJEDNI GOSTI... Evo koliko turista ima u Dubrovniku i odakle dolaze

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Dubrovačke ulice danas su gotovo sasvim prazne, a svakako je to veliki kontrast u odnosu na prizore s prepunih gradskih ulica prošle godine s obzirom na to kako Dubrovčani nisu bili u izolaciji, a u Grad su tada pristizali brojni turisti, u grad kojem je sezona počinjala sve ranije. No, nešto turista i sada ima u Dubrovniku, ali i ostatku županije, a koliko ih je, upitali smo gradsku i županijsku Turističku zajednicu. 

"Prema sustavu za prijavu i odjavu turista E-visitor, od 15. ožujka do 31. ožujka u Dubrovniku je ostvareno 310 dolazaka (99 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine) i 4930 noćenja (92 posto manje nego 2019.)," odgovoreno je iz Turističke zajednice grada Dubrovnika. 

Kako stoji u odgovoru, u drugoj polovici ožujka najviše gostiju bilo je iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, SAD-a, Turske, Srbije, Litve, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Njemačke i Italije. Na dan 31. ožujka u Dubrovniku su ostvarena četiri dolaska turista i 183 noćenja, a deset zemalja odakle je bilo najviše prijavljenih gostiju su, redom, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, SAD-a, Srbije, Litve, Austrije, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore. 

"Na dan 31. ožujka prijavljene su tri osobe u hotelu Hilton Imperial, jedinom otvorenom hotelu, te ostalih 180 osoba u privatnom i nekomercijalnom smještaju," stoji u odgovoru TZ grada Dubrovnika. 

Iz Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije odgovoreno je kako su na datum 1. travnja u županiji ostvarena 22 dolaska. 

"Uvidom u sustav eVisitor u periodu od 15. ožujka do 31. ožujka ostvareno je 1.124 dolazaka sto je 97 posto manje u odnosu na isti period 2019. godine. U istom periodu ostvareno je 20.772 noćenja što je 76 posto manje u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini. Na datum 1. travnja u DNŽ registrirana su 22 dolaska," stoji u odgovoru. 

Popularni Članci