AFERA OKO PROŠIRIVANJA CESTE Vukotić Općinu Ston i ŽUC proglasio razbojnicima, evo o čemu se tu radi

Autor: Vedran Salvia
"Županijska uprava za ceste Dubrovačko-neretvanske županije nelegalno je proširivala cestu na mom zemljištu", rekao je nezavisni vijećnik u Općinskom vijeću Općine Ston Slobodan Vukotić za Dubrovački dnevnik.

Vukotić, dubrovačkoj javnosti poznat i kao nekadašnji predsjednik gradskog HSP-a AS  ispričao je o čemu se radi.

VUKOTIĆ: NISU IMALI NITI LOKACIJSKU DOZVOLU

- Radovi su bili na lokalnoj nerazvrstanoj cesti koja ide u pravcu Brijeste na relaciji Blaževo-Brijesta, izvodili su se u dužini tri-četiri kilometra, a kako bi stanovnici imali bolje tehničke uvjete kretanja jer je tu sada samo jedna traka. To je bilo u lipnju prošle godine. Očekivali smo se da će se javiti netko iz Općine Ston ili ŽUC-a sa zahtjevom da im damo svoju suglasnost. Uostalom, postoji i zakon o izvlaštenju, mogli su taj dio ceste i otkupiti, no oni se nisu javili te su radili na kilometar do kilometar i pol na mom zemljištu te zemljištu drugih Pelješčana. - rekao je Vukotić, koji je dodao i da je izvođač radova bila tvrtka Krtica iz Janjine.

slobo vukotić

Pelješčani koje on spominje su Dragan Đuračić, Pero Đuračić, Ivo Đuračić, Mario Đuračić, Anto Prović, Davor Pečko i Marija Pečko.

- Sa svima njima sam se dogovorio da urgiram kod odgovorne osobe u ŽUC-u, došao sam kod ravnatelja gospodina Iva Kaštelana te upozorio na nelegalnost izvođenja radova. Tada su radovi prestali u smislu daljnjeg uzurpiranja zemljišta. - kaže Vukotić.

- Razgovarao sam s načelnikom Općine Ston Vedranom Antunicom te mi je rečeno da je dopuštenje za takvo što dao Mjesni odbor HDZ-a Putnikovića. Inače, prema mojim saznanjima za takvo što nije postojala niti lokacijska dozvola, sve to je bilo prije godinu dana, a još na moj dopis nisam dobio odgovor iz ŽUC-a, kao niti iz Hrvatskih cesta. - zaključio je.

"OTIMA SE ZEMLJA PRIVATNIH VLASNIKA"

Stoga, kako ističe, zajedno s ostalim vlasnicima zemljišta podnijet će kaznenu prijavu protiv ŽUC-a, te tražiti da se zemljište vrati u prvobitno stanje, te otkriva da su prilikom radova uništena stabla smokava i masline.

cesta

- Sve je to razbojničko ponašanje. Kako je moguće da ŽUC, ali i naša mjesna lokalna samouprava kojoj je na čelu HDZ to radi? Pa ja još nisam dobio niti odgovor na dopis, niti su vratili u prvobitno stanje. Otimaju privatnu imovinu, a s ciljem širenja ceste u svrhu predizborne kampanje. Imam informacije da su članovi MO Putniković rekla da što ima veze ako se proširuje, da mi ionako tamo ne živimo?! Pogledajte vi to, što se može očekivati u takvoj državi. Nije im dosta sve što su napravili, već su počeli i otimati zemlju privatnih vlasnika. To niti komunisti nisu radili, oni bi negdje uzeli, a drugdje dali. Ovo je gore od komunista.- zaključio je Vukotić.

IZ ŽUC-A NE NEGIRAJU DA JE DO DOGOVORA DOŠLO NA MO PUTNIKOVIĆ

Dubrovački dnevnik poslao je upit Županijskoj upravi za ceste. Pitali smo ih zašto su radili na zemljištu koje ima uknjižene vlasnike, te tko im je dao dopuštenje. Zanimalo nas je i koliko su radovi koštali, te komentar na navode da je dopuštenje dao lokalni HDZ.

cesta

"Ova Uprava je u suradnji s M0 Putniković, sukladno odredbama zakona o cestama i Odluci o razvrstavanju javnih cesta na predmetnoj javnoj cesti, putem svog ugovornog izvoditelja radova redovitog održavanja ,,Dubrovnik Ceste" d.d, izvela radove redovitog održavanja iste na način da je u zemljišnom pojasu predmetne javne ceste, koji sukladno odredbama Zakona o cestama čini sastavni dio javne ceste, izvela radove čišćenja zasjeka na pribrežnoj strani ceste u svrhu sprječavanja padanja odrona na prometnicu te radove škaranja i čišćenja raslinja koje je ušlo u slobodni profil ceste time smanjujući preglednost ceste, a sve s ciljem zaštite pješaka i vozila koja prometuju navedenom prometnicom. Vrijednost predmetnih radova iznosila je 120 000,00 kn" - odgovorili su iz ŽUC-a.

ANTUNICA KAŽE DA NIJE NAROČITO UPOZNAT S TEMATIKOM

Pitali smo za komentar i načelnika Općina Ston Vedrana Antunicu.

antunica

- Mogu reći kao načelnik Općine Ston da nastojimo poboljšati što više komunalne infrastrukture, normalno da onda i od svih drugih očekujemo "support". O konkretnom slučaju tu ne bih više mogao reći osim toga da je to bilo održavanje ceste, ali što je ŽUC točno radio, to ne znam - zaključio je Antunica.

VUKOTIĆ SE POŽALIO I NA NELEGALNA ODLAGALIŠTA

Inače, nevezano s ovom temom, Slobodan Vukotić se požalio i na pitanje nelegalnih odlagališta u Općini Ston.

smetliste

- Sve moje molbe i apeli su rezultata. Znači, ima više deponija na području deponije, a neki su i na mom zemljištu. Lokalna samouprava i komunalno društvo Ston ništa ne radi po tom pitanju. To tako stoji već godinama. Divlja odlagališta bidona, ribarskog materijala...  Ponavljam, njih je više na potezu od Brijeste do Putnikovića. Godinama upozoravam na to, ali ništa se ne radi po tom pitanju - rekao je Vukotić. 

smetlište

- Nelegalna odlagališta se uklanjaju. A opet,  možda je njemu nešto odlagalište, a drugima je sirovina i materijal za bavljenje marikulturom. Vidio sam neke slike, neka nisu divlja odlagališta, nego ljudi drže alat i opremu za preradu školjaka.  Na njegovom zemljištu? Idemo logički, ako netko stavi na moje zemljište, logično je da bih to bacio. To su gluposti. -  kaže Antunica.

Popularni Članci